Sari la conținut
HiFi Tech

[Reparatie/Probleme] ISP Serie 500 (Micro Linie)


Teodor.A

Postări Recomandate

Salutare si bun gasit,

 

Fiind nou-venit, am sa ma prezint rapid, numele meu este Teo, nu pot sa spun ca sunt pasionat de audiofilie (si nici de electronica) sau altceva de genul acesta, dar imi place sa ascult muzica (si sa mai mesteresc una alta cu letconul).

 

Acum cateva zile am luat de la un 'nene' sistemul acesta audio  - ISP Serie 500 - probabil fabricat in anii '80, in Japonia dupa cum scrie pe spate, pentru Germania, avand toate inscriptiile de pe panoul frontal si de pe spate in nemteste. Acesta este format dintr-un amplificator cu doua randuri de iesiri (A si B - folosite individual 4-16Ohm, iar impreuna 8-16Ohm), un preamplificator cu intrare de AUX si Phono (pe mufe DIN), un tuner, un deck si o pereche de boxe Normende LB5000 pe 4Ohm.

Omul mi-a spus ca trebuie servisat, a spus ca nu a reusit sa-l faca sa scoata vre-un sunet, desi componentele se alimenteaza, pornesc si deoarece demult vroiam sa pun mana pe un sistem batranel, insa fara pretentii, l-am luat. Am ajuns cu el acasa, l-am bagat in priza, s-au confirmat cele spuse de catre 'nenea', tunerul nu scoate niciun sunet si nu reactioneaza la apasarea butoanelor de pe panoul frontal, deck-ul pare sa functioneze, in sensul ca motorul/motoarele pornesc, insa nu am casete pentru test. Apoi am conectat pe intrarea de AUX o sursa de sunet si se pare ca este functional, insa mergea numai un canal, cel de-al doilea auzindu-se foarte incet.

Am desfacut amplificatorul, tunerul si pre-ul sa arunc o privire si se pare ca au existat multiple interventii pe acolo si am decis sa trag o fuga pana la maica domului sa iau ceva condensatori electrolitici si sa-i inlocuiesc, dupa ce am notat de ce aveam nevoie, in total aprox 80-90 condensatori, m-am intors acasa si m-am pus pe schimbat electrolitici, in proportie de +90% in amp(mai putin cei doi mari) si preamp, am asamblat totul la loc, i-am dat power si bum, un condensator de 50v10uF, l-am inlocui si din nou - bum, apoi l-am pus pe cel vechi la loc si ragalia a pornit (moment in care am cam regretat ca am schimbat atatia condensatori in necunostinta de cauza, insa i-am pastrat pe cei vechi, care sunt Rubycon toti).

 

Acum se pare ca ragalia scoate pe ambele boxe, insa daca depasesc cu volumul peste un anumit nivel, unul relativ mic (mic in general si mic in comparatie cu starea initiala, cand aveam semnal pe un singur canal si cu ambele boxe conectate pe stanga AsiB, puteam merge cu potentiometrul la maxim), un releu de pe amplif declanseaza modul protectie si face asta indiferent de canalul utilizat, chiar si fara boxe conectate.

 

Si aici m-am cam blocat...

 

Ce e de facut, in afara de a duce ragalia la un specialist, lucru pe care il am in vedere, insa nu stiu in ce masura sunt dispus sa cheltuiesc bani pe reparatii care cel mai probabil vor insuma semnificativ mult peste costul de achizitie (150 lei)?

 

Cateva poze aici.

 

LE: tocmai ce am constatat ca am postat in sectiunea incorecta, imi cer scuze si rog o persoana din administratie sa mute topicul la locul lui.

Multumesc

Editat de Teodor.A
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eram sigur că e pocnitoarea asta. Am demolat aşa ceva prin anii 90 din lipsă de integrat STK463. Presupunînd că e încă bun, deşi după siguranţele de 6,3A arse nu cred, uită de boxele alea, el e capabil să lucreze doar cu sarcini de 8 Ohmi. Dacă e ars poţi să spui adio jucăriei, făcăturile de azi sînt inutile şi original nu mai găseşti decît recuperat, nu se mai fabrică de 25 de ani. Trebuie să verifici întîi sursele simple şi stabilizate din amplif, separat de restul lanţului şi abia apoi conectezi pe rînd celelalte componente, cu atenţie să nu inversezi cuplele DIN. Cond vechi poţi să-i arunci cu încredere.

Cei 150 de lei pierduţi consideră-i o lecţie folositoare în viitor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.