Sari la conținut
HiFi Tech
  • Yamaha A-S701 - un amplificator ieftin cu sunet matur


    HiFi Tech

    A-S701 este un amplificator stereo de 100 wati @ 8 ohmi, cu DAC integrat (convertor digital analogic), intrare phono pentru pick-up si conexiune pentru casti, construit si dezvoltat de producatorul japonez Yamaha.

    Capitol I

    Design

    La exterior A-S701 are un design ce  aminteste de perioada de glorie a HiFi-ului din anii ’70- ’80. Carcasa este metalica cu grile de aerisire pe partea superioara. Placa frontala este din aluminiu invelit intr-un fel de plastic lucios de calitate buna. Probabil designerii japonezi au incercat prin introducerea acestui element sa ofere un aspect modern aparatului. Butoanele sunt toate din plastic, dar aspectul este similar cu aluminiul. De la stanga la dreapta gasim urmatoarele butoane:  On/Off, selectare boxe, doua corectii tonale (bas / inalte), balans, loudness, selector surse audio, buton de volum, CD direct, Pure Direct. De asemenea tot aici se afla si iesirea pentru castile audio.  In spatele amplificatorului gasim 6 conexiuni analogice  (RCA), o conexiune dedicata intrarii de pick-up si o conexiune CD direct. Exista si optiuni de comutare a unei surse audio prin intermediul unei conexiuni digitale coaxiale sau optica. Conectorii pentru boxe sunt asezati pe mijloc, iar chiar langa acestea se afla un comutator de impedanta care asigura protectia impotriva supraincarcarii etajului de iesire atunci cand legati la amplificator boxe cu impedanta mica. 

    Te poate interesa:

    In interior AS 701 este construit corect, fara a se face rabat de la calitatea proiectarii. Exista un transformator mare si greu furnizat de producatorul japonez KAGA COMPONENTS, protejat cu folie de cupru, asezat pe plan orizontal, pentru a minimiza campul EMI in circuitele analogice inconjuratoare. Preamplificatorul si amplificatorul de putere sunt complet tranzistorizate, in timp ce etapele de intrare sunt bazate pe opamp. Componentele sunt alese cu grija, cu condensatori japonezi de buna calitate. Nichicon FW pentru circuite audio, United Chemi-Con ASF, SMG si SMQ pentru sursa de alimentare si bypass, si opampuri japoneze cu zgomot redus de la NJM / JRC. De asemenea, pe partea de alimentare sunt folositi doi condensatori japonezi de 12000 uF. 

    Pentru conversia digital-analogic a fost utilizat un chip PCM5102A . Acest cip are un interval dinamic de 112dB. ADC-ul folosit pentru a conecta mufele SPDIF si COAX este un PCM9211care are un THD + N similar la –1 dBFS de -93 dB si un interval dinamic de 101 dB la 96 KHz. Partea de DAC este protejata de eventualele interferente de o sursa liniara cu punte redresoare.
    Intrare de pick-up foloseste opampuri duale NJM2068MD cu zgomot foarte scazut, iar intrare CD are opampuri NJM5532MD cu capac polarizat Nichicon FW 10uF / 50V pe fiecare canal, pentru a decupla orice posibila tensiune DC provenita de la CD player / sursa audio. 
     

    258989409_YamahaA-S701-unamplificatorieftincusunetmatur...jpg.a818fc030e6f5de42da776152518f64c.jpg

    Specificatii tehnice

    Putere – 100 W @ 8 ohm
    Damping Factor - 240
    Raspuns in frecventa – 10 hz – 100 kHz +/- 1,0 dB
    Intrari / iesiri audio – 8/2
    Intrare digitala – optica / coaxial
    Dimensiuni – 43,5 x 15,1 x 38,7 cm
    Greutate – 11,2 kg

    Teste

    Am testat amplificatorul Yamaha A-S701 in urmatoarea configuratie: Aurender A100 & Tidal – streamer audio, A-S701 – amplificator stereo, Triangle Borea BR7, Supra Cables – interconect si cablu de boxe.
    Muzica de test: Call Me The Breeze – Eric Clapton & Friends,  Bonneville – Leprous,  No Ordinary Love – Sade.

    Eric Clapton & Friends 
    Boxele Triangle au evidentiat flexibilitatea amplificatorului si usurinta in exprimare. Muzica are energie, presiune si te invaluie asemeni caldurii soarelui de vara. Sunetul tobei lovite este exploziv, are energie, greutate, ton si definitie. Chitara lui Clapton are o imagine precisa. Identific cu usurinta timbrul atat de cunoscut al chitarii electrice a lui ‘Mr. Slowhand’. Yamaha A-S701 ofera muzicii un spatiu mare si reverberant. Vocea este proiectata peste celelalte instrumente. Pianul electric se detaseaza in ritmul general si completeaza ritmul blues. A-S701 creaza cu succes energia, puterea captivanta si dinamica sunetului live blues-rock. Imersiune completa. Am fost prins de muzica, adica scopul acestui amplificatorul. 

    Leprous
    Prezentarea melodiei de catre trio-ul Aurender, Yamaha, Triangle, m-a scaldat în tonuri bogate de chitara, tobe puternice insotite de sunetul stralucitor al cinelelor si o voce incredibil de angelica. Totul intrupat intr-o scena sonora larga, asemanatoare unui canion ce se deschide brusc in fata picioarelor. Minutul 2,48 al melodiei a coborat peste camera ca o furtuna. Energia crescuta a interpretarii a atins cote maxime. Presiunea acustica a inceput sa apese spatiul camerei. M-am simtit asemeni unui calator lipsit de adapost prins in interiorul unei furtuni. A-S701 a trimis suficienta energie in difuzoare incat sa percep intensitate sunetului crescand, intinzandu-se dincolo de peretii camerei. Am simtit ca ascult muzica rock fara sa existe oprelisti, iar asta ramane cea mai importanta caracteristica. 

    Sade
    Piciorul percutionistului imprima un ritm tactil muzicii. Frecventele joase, medii si inalte au o bogatie palpabila. Muzica ma imbratiseaza asemeni unei femei cu brate de fildes moi si catifelate. Vocea artistei danseaza alaturi de notele muzicale prin camera. O simt puternica, calda, fina ca matasea. Prezentarea scenei sonore are realism. Sade canta in fata mea asezata la o distanta de 3 metri. Rifurile de chitara electrica insotesc vocea delicat, de parca nu ar dori sa o raneasca cu duritatea lor. Aranjamentul simplu al orchestrei are o textura discreta, conturata frumos, ce permite vocii sa zburde sincer prin camera. Sunetul in ansamblu este proaspat, muzical, relaxant.

    231364619_YamahaA-S701-unamplificatorieftincusunetmatur..jpg.9622f5edae93d0ad568efde94d70ff4e.jpg

    Concluzie

    Timpul petrecut alaturi de A-S701 a fost agreabil. Am realizat cat de multa muzica poti avea la un pret atat de mic. Capacitatea sa de a suna bine pe mai multe genuri muzicale a fost o surpriza placuta. Este versatil, bine construit si proiectat inteligent. Daca cautati un amplificator integrat accesibil, acesta ar trebui sa fie pe lista voastra de auditie.

    Pro:
    calitatea constructiei interioare
    raport pret calitate
    sunet echilibrat, matur, imersiv
    ofera placere muzicala
    DAC integrat

    Contra:
    nu are rafinamentul unui amplificator de top
    sunt sanse mari sa nu se descurce cu boxe dificile

     

    Capitol II

    In acest articol am incercat, pentru a doua oara, sa ofer posibilitatea unui pasionat audiofil la o opinie separata. Am scris si trimis o invitatie generala pe unul din grupurile audiofile de pe Facebook. A raspuns invitatiei Eugen David din Ploiesti. Am stabilit telefonic intalnirea pentru ziua de 3 Iulie, ora 05:00 PM. La ora stabilita Eugen a ajuns la mine, am urcat in camera de auditie si am discutat putin despre sistem. Dupa incheierea discutiei, timp de cateva minute, el a ascultat muzica pentru a se familiariza cu sunetul camerei si al sistemului. Odata incheiata aceasta etapa, am trecut la auditia si evaluarea sunetului Yamaha A-S701 in conditiile sistemului de test. Opiniile lui Eugen au fost urmatoarele:

    • sunetul nu este bright, nu sufera din cauza unui exces in zona frecvente inalte
    • amplificatorul este foarte detaliat pentru un aparat care costa 3500 lei
    • imaginea stereo (tridimensionala) buna
    • exista o anumita retinere in zona de sub-bass
    • sunetul este liniar; cu niste boxe dintr-o categorie superioara sunt sanse mari sa ofere un timbru corect
    • Eugen ar fi preferat ca amplifiatorul sa fie o idee mai dinamic
    • auditie Luciano Pavarotti & Lucio Dalla / Caruso (live) - sunetul a fost bun, complet
    • auditie Vanessa Wiliams - notele inalte usor subliniate, dar fara ca sunetul sa fie bright
    • pe ansamblu amplificatorul a primit o nota foarte buna din partea lui Eugen
       

    Articol scris de Robert Flescan (completat cu opiniile lui Eugen David)
     
    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.
     


    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.