Gama Triangle Borea este dezvoltata pentru persoanele aflate la inceputul calatoriei in frumosul univers al sunetului HiFi de calitate. In ciuda acestui fapt, compania franceza a incercat sa ofere un raport calitate pret foarte bun si nu a renuntat la ideea construirii unei boxe folosind standardele aplicate si la boxele din seriile superioare. Cutia de rezonanta este construita din panouri MDF de 20 mm si foloseste un sistem unic de armare numit DVAS. Sistemul de absorbtie a vibratiilor difuzorului foloseste panouri MDF perforate plasate in interior si garnituri de spuma pentru a rigidiza legatura dintre difuzor si cutie. In acest fel se obtine o absorbtie si o reducere a vibratiilor.
La exterior boxele sunt acoperite si finisate cu o folie de vinil ce imita foarte bine furnirul de lemn. Versiunea neagra pe care o am in teste arata natural si nu ofera o senzatie de boxa ieftina. A trebuit sa studies cu atentie exteriorul boxei pana am realizat ca nu este furnir. Sincer sa fiu, ar fi fost imposibil ca la o boxa de 400 euro exteriorul sa fie acoperit cu furnir. Partea din fata a boxei arata modern, chiar interesant. Francezii au incercat sa ofere gamei Borea personalitate folosind un design ce evidentiaza culoarea difuzorului. Fondul de culoare este asigurat de cutie. Peste aceasta culoare de baza se suprapune culoarea alba a difuzorului si insertiile de culoare argintie amplasate in jurul difuzorului si in interiorul tweeter-ului.
Sub difuzor se gasesc doua porturi de bass pentru eliminarea energiei acumulate in interiorul boxei. Amplasarea acestora in fata este un mare avantaj pentru cei cu camera mici, pentru ca permite o pozitionare a boxei in apropierea peretului. Spatele boxei este simplu. Aici se afla doi conectori de culoare argintie la care legati amplificatorul folosind un cablu dedicat. Tweeterul EFS (Efficient Flow System) cu cupola de matase de 25 mm foloseste o abordare rar intalnita. Este partial acoperit de un corn cu rol de imprastiere a frecventelor inalte. Cu aceasta tehnologie inginerii Triangle incearca sa faca frecventele inalte mai putin directionale. Difuzorul de medii si bas are o dimensiune de 165 mm, este construit din celuloza netratata si este identic cu cel folosit la seria Esprit Ez.
BR03 au urmatoarele dimensiuni 26 x 31,4 x 38 cm si cantaresc 6,26 kg. Comparativ cu alte boxe din zona aceasta de pret BR03 sunt mai grele. Grilele negre sunt fixate magnetic de cutia boxei. Pe fiecare grila a fost aplicat logo-ul Triangle.
Specificatiile tehnice complete sunt urmatoarele:
raspuns in frecventa 46Hz la 22kHz (+/- 3dB)
putere maxima suportata 100W
impedanta nominala 8 ohmi
SPL 90 dB / 1 W / 1m
dimensiune 26 x 31,4 x 38 cm
greutate 6,26 kg
Am testat boxele pe urmatorul sistem:
Asus Vivo PC transport digital (tunat special pentru audio) + Intona (reclocker si decuplator galvanic USB)
Yamaha CDS 3000 (sursa digitala audio)
Pass Labs Int 150 (amplificator audio stereo)
Borea BR03 (boxe audio)
Audioquest Wind (interconect XLR)
Vicol Audio (cablu boxe)
Muzica de test: Avishai Cohen with Nitai Hershkovits - Duende , AYO – Joyful, Keb’ Mo’ – Just Like You.
Inainte sa scriu articolul am citit alte doua opinii gasite prin publicatiile HiFi. De obicei nu citesc nimic, pentru ca nu vreau sa fiu influentat. De data aceasta am incalcat acest acord tacit stabilit cu mine insumi. Mesajele voastre in care imi propuneati aceste boxe pentru un articol, dar si numeroasele premii castigate de aceste boxe au reusit sa imi starneasca curiozitatea. Nu stiam nimic despre seria Borea si aveam nevoie de informatii inainte sa vorbesc cu dealerul. O perioada am fost un fel de detectiv audiofil amusinand urmele lasate de Borea prin lumea HiFi. Motivul ascuns din spatele acestei cercetari amanuntite este personal. Acum cateva luni am hotarat sa nu mai scriu despre produse HiFi aflate in zona entry level. Timpul meu este limitat si prefer sa ma concentrez spre zona performanta a HiFi-ului. Intr-un final am decis sa scriu acest articol si nu am niciun fel de regrete. Borea au reusit sa imi ofere o experienta interesanta.
Te-ar putea interesa si urmatorul articol:
Teste & Auditie
Boxele oferite de dealer au fost noi. Eu am fost cel care a deschis cutia, a despachetat boxele frumos impachetate si a lasat muzica sa miste difuzoarele pentru prima data. La premiere rencontre avec de jeunes francaises a ete un echec. Sunetul a fost neasteptat de dur, frecventele medii pareau ascunse in spatele frecventelor inalte, basul era slab ca un tantar, iar imaginea stereo parea limitata la dimensiunea unui butoi de vin depozitat in crama unui chateau. Mi-am pastrat calmul asemeni un sommelier cu experienta si am inceput sa pompez sunet bogat in frecvente joase pentru a imblanzi difuzoarele. Dupa cateva ore de Massive Attack sunetul a inceput sa isi schimbe forma, sa se inmoaie.
La sapte zile de la primul pahar de vin rouge a venit timpul sa iau masa din nou cu tinerele domnisoare nascute in Franta. Pe primul platou am servit putin jazz minimalist contemporan, o combinatie intre sunetul contrabasului lui Avishai Cohen si pianul lui Nitai Hershkovits. Sunetul a fost neasteptat de bun. Pianul a avut energie si atac, basul a coborat atat cat pot boxele fara sa se amestece cu celelalte frecvente, scena sonora a fost decenta si suficient de transparenta incat sa pot simti locurile unde sunt pozitionati artistii. La boxele entry level multi producatori folosesc diferite trucuri psihoacustice pentru a oferi senzatia unui bas generos. Pentru o ureche antrenata ‘basul generos’ al acestor boxe se simte ca o unflatura, o aditie suplimentara peste sunetul de baza. Acest bas unflat nu este neaparat ceva rau, ajuta boxa in anumite momente, insa pentru un purist al sunetului este similar unui vin rouge baricat in butoaie de stejar timp de sase luni peste care turnam cativa mililitri de cola. In cazul Borea se pare ca inginerii au decis sa pastreze boxa liniara. Difuzorul coboara pana isi atinge limitele fizice si se opreste. Din acest motiv cred ca multi vor considera aceasta boxa ca fiind lipsita de bas.
La platoul al doilea am incercat ceva nou. A fost un ménage a trois, cele doua tinere frantuzoaice plus superba voce a cantaretei cu origini nigeriene AYO. Vocea am simtit-o usor stralucitoare si putin colturoasa, dar cu detalii bune. Chitara, instrumentul principal de acompaniament, a fost prezentata natural, cu un timbru placut si distinct evidentiat fata de restul instrumentelor. Detaliile sonice au fost senzoareale. Am simtit atingerea degetelor in timp ce ciupesc cu viteza fiecare coarda. Apoi a intrat in scena djembe-ul. Ritmul oferit de toba africana s-a simtit in aerul din camera sferic si a curs asemeni unui urias pahiderm fara sa loveasca peretii. Frecventele joase nu au atins zonele viscerale, dar au reusit sa ofere suficienta energie incat sa nu ma simt pacalit. Pe ansamblu intalnirea cu AYO a fost o experienta placuta. Nu au lipsit detaliile, scena sonora a avut o anvergura buna, informatia a fost tradusa cinstit si curat.
Am inchis intalnirea cu unul din artistii contemporani de blues, Keb’ Mo’. Eram curios cum se vor descurca tinerele frantuzoaice cu sunetul electric de chitara, cu viteza si dinamica specifica acestui gen muzical. Chitara electrica a fost pe gustul meu. Am avut energie, rautate, distorsul de chitara a fost autentic, fara tenta dulceaga. Vocea lui Keb’ Mo’ a fost asemeni unei imagini tridimensionale scaldata intr-o lumina puternica. Borea subliniaza armoniile vocii oferind realism si palpabilitate, dar in acelasi timp aduce si o tenta usor excesiva in zona acutelor. Toba a fost proiectata catre ascultator destul de energic, cu o dinamica moderata, chiar cu momente in care am putut simti kick-ul tobei mari. Stiu, pare utopic ca un difuzor dintr-o boxa entry level sa ofere senzatia unui kick autentic. In realitate acest lucru este posibil. Senzatia de kick se afla intr-o zona a frecventelor cuprinsa intre 100 – 200 Hz. Combinatia intre curentul necesar unui asemenea efort si greutatea difuzorului poate oferi un kick suficient de real la o presiune acustica de peste 80 dB.
Concluzie
Dupa o saptamana petrecuta cu boxele Borea sunt cateva idei pe care doresc sa le impartasesc cu voi. Borea genereaza o imagine stereo clara si bine focalizata. Fara sa exceleze la dimensiunea scenei, compenseaza printr-o prezentare matura a sunetului. Nu sunt boxe cu sunet colorat. Daca sunteti in cautarea unor boxe cu frecventele medii impinse in fata, gadilitoare placut pentru ureche, alegeti altceva. Basul, atat cat este, tinde sa fie corect. Caracterul acestor boxe este neutru-bright. Senzatia mea este ca francezii au incercat sa construiasca niste boxe audio ieftine, cu un sunet echilibrat, asemanator boxelor folosite in studiorile de inregistrari.
Recomand aceste boxe entuziastilor aflati la inceput de drum, celor aflati in cautarea unor boxe neutre la un pret mic. Borea sunt ofertante pe muzica clasica, jazz, rock vechi, blues, pop, indie. Ascultatorilor de hip-hop sau electro le recomand sa caute un alt tip de boxe.
Fiind boxe cu sunet neutru-bright matching-ul cu amplificatorul este foarte important. Impresia mea subiectiva este ca au nevoie de amplificatoare cu un sunet dark sau care potenteaza frecventele medii.
Pro:
pretul
sunet neutru
bas corect
imagine stereo buna
usor de pozitionat datorita celor doua porturi de bas asezate in fata
Contra:
se deschid la volum mediu
pretentioase la amplificare (matching-ul este foarte important)
Articol scris de Robert Flescan
Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.
Comentarii Recomandate
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.