Sari la conținut
HiFi Tech
  • Rotel Michi P5 - preamplificator, DAC, amplificator de casti


    HiFi Tech

    Rotel Michi P5 este un preamplificator,  phono MC/MM, amplificator de casti, DAC compatibil  MQA & DSD 512,  dezvoltat si construit de firma japoneza Rotel. Datorita colaborarii istorice cu britanicii de la Bowers & Wilkins multi pasionati isi inchipuie ca Rotel este o firma britanica. Nu este.    

    In anii ‘70, Rotel a fost unul din cei mai importanti producatori de componente hi-fi din Japonia. La vremea aceea aveau o reputatie solida pentru ca ofereau electronice la o calitate superioara la preturi rezonabile.  Cu toate acestea, pe masura ce tot mai multi producatori au intrat pe nisa audiofila, cota de piata a Rotel a scazut, astfel incat la inceputul anilor '90  compania a decis sa inceapa construirea de modele luxoase, pentru a concura impotriva unor firme precum Luxman si Accuphase pe piata interna si impotriva celor de la McIntosh si Audio Research pe scena mondiala. Pentru a reusi in aceasta piata extrem de competitiva Rotel au numit noile modele “Michi”. Nume ce poate fi tradus din japoneza in sensul de ‘calea cea dreapta’.  Modelele construite sub numele Michi erau fabuloase si aratau complet diferit vizual fata de toate celelalte produse Rotel.

    1365622338_RotelMichiP5-preamplificatorDACamplificatordecasti.jpg.67c95a982342fc4a7840c10fb34ff1cd.jpg

    Dupa o perioada stralucitoare in anii ’90 marca a intrat intr-un con de umbra. La inceputul anului 2020 marca Michi a fost reinviata. Noile modele arata complet diiferit fata de anii ’90. Daca la inceput finisajele acestora erau o combinatie de gri metalic cu panouri laterale din lemn rosu, acum sunt toate finisate in negru mat cu un panou frontal de sticla, un mic ecran de calitate pe care sunt afisate diferite informatii si o telecomanda superba in simplitatea ei. In prezent numele marcii Michi este complet separat de Rotel, marketingul este pentru Michi, iar pe panoul frontal este afisat un singur nume, Michi. Daca va uitati in spatele aparatelor, veti gasi inscriptionat cu litere mici „By Rotel”. 

    Directorul general Peter Kao spune despre noile modele Michi. „Am folosit toti cei 55 de ani de experienta in proiectare si fabricatie pentru a crea cele mai bune produse ale noastre.”

    Michi P5 este un preamplificator complet. Include un DAC intern bazat pe cipuri AKM capabile sa decodeze 32 biti / 768 kHz cu suport MQA, DSD 512, fono de pickup MM / MC, Bluetooth cu suport aptX si AAC, amplificator de casti, intrari si iesiri balansate si nebalansate, plus un circuit complet balansat.
    La exterior designul P5 este minimalist: colturi usor curbate, carcasa eleganta din aluminiu anodizat, panou frontal din sticla, doua butoane simetrice de culoare gri si un ecran pozitionat central. Butoanele rotative stanga si dreapta sunt pentru selectarea intrarii si pentru alegerea volumului auditiei. Un mic buton incastrat de pornire / oprire se afla in centru, sub ecran. Toate functiile aparatului pot fi accesate folosind telecomanda. Carcasa P5 este construita din aluminiu anodizat cu o grosime de 4 mm. In fata aparatul este acoperit cu sticla securizata. Pe cele doua laterale sunt montate radiatoare. P5 se sprijina pe 4 picioare din aluminiu, proiectate la comanda, pentru a oferi un echilibru excelent intre rigiditate si maleabilitate.

    1062640966_RotelMichiP5-preamplificatorDACamplificatordecasti(2).jpg.d4a30bf1bf936a8520fe55128973ab5e.jpg

    Dotarile lui P5 sunt maximizate. Exista un DAC incorporat, un preamplificator de pickup, un amplificator de casti . Exista chiar si comenzi pentru bas si inalte. Optiunile de conectare ale unei surse sunt complexe. Avem: CD, Phono, Tuner, Aux 1 și 2 și XLR 1 și 2. Partea de intrare digitala include S / PDIF in versiunile coaxiala (RCA) si optica (TosLink), precum și Ethernet, USB și Bluetooth. Aceste intrari sunt completate de o sursa de alimentare USB (pentru alimentarea unui streamer compact), o conexiune de 3,5 mm pentru un receptor la distanta IR standard din industrie, o antena Bluetooth, doua conexiuni de 12V. De asemenea, in spate sunt patru iesiri principale – cate doua iesiri nebalansate si doua balansate, o iesire mono subwoofer si o iesire RCA care ocoleste volumul P5. 
    In interior P5 arata ca o adevarata uzina. Sursa de alimentare este construita solid si este formata din patru condensatori mari si doua transformatoare, cate unul pentru fiecare canal. Filtrarea se face cu condensatori audio de calitate ESR si atinge un total de 18 000 µF. Alimentarea etajului analogic este separata de alimentarea etajului digital. Amplificatorul pentru casti P5 utilizeaza o sursa de alimentare independenta pentru a asigura o gama dinamica larga si separarea circuitului de toate celelalte circuite analogice si digitale. Regulatoarele de tensiune dedicate alimenteaza doar amplificatorul pentru casti. Greutatea aparatului este de 22,9 kg. ETC. As putea continua cu insiruirea caracteristicilor tehnice inca cel putin o pagina intreaga. Ma opresc, pentru ca nu imi doresc sa va plictisesc. Gasiti toate informatiile pe site-ul oficial Michi.

    Produsele Michi sunt asamblate manual intr-o fabrica din Zuhai, China. Designul mecanic al P5 a fost externalizat catre o firma de design industrial din Marea Britanie, iar acordarea sonora a fost realizata de o echipa de inginerie si proiectare Rotel cu sprijinul Bowers & Wilkins in Marea Britanie.

    1176326480_RotelMichiP5-preamplificatorDACamplificatordecasti.jpg.c377f17ff05b5bbfee2028669525932b.jpg

    Teste

    Am testat P5 folosind DAC-ul intern si partea de preamplificare. P5 a fost conectat la integratul Pass Labs 150 folosit ca putere stereo. Fara sa instalez un driver in Windows 10, DAC-ul a acceptat fisiere audio esantionate la 24 biti / 768 kHz. SACD-urile in format ISO au fost decodate in PCM 24 biti / 352,8 kHz (via WASAPI). Fisiere de muzica MQA si DSD nu am putut asculta. Dupa ce am instalat driverul dedicat ASIO am reusit sa ascult fisiere MQA & DSD 512. 

    Sistemul de test a fost compus din urmatoarele componente: transport digital – Audirvana & NUC PC & Intona USB reclocker; Michi P5 - DAC USB @ preamplificator; amplificator stereo folosit ca putere - Pass Labs Int 150; boxe audio – Focal Electra 1038 be; cabluri –  interconect balansat DIY Neotech, boxe Vicol Audio.
    Muzica de test: Gazpacho – When Earth Lets Go (16/44.1), Arne Domnerus – Jazz at the Pawnshop (24/88.2), David Oistrakh – Beethoven Violin Concerto (FLAC – 24/96).

    Te poate interesa:

    Gazpacho

    P5 a redat inregistrarea cu o scena larga si suficient de cuprinzatoare. Definitia a fost precisa, toba a avut kick, chitara s-a simtit electrica, iar vocea a fost proiectata cu atentie in mijlocul scenei. Muzica rock a sunat ‘like a rock’, a avut energie si dinamica buna. Sunetele instrumentelor au fost clare, intime, cu un sunet visceral in momentele de crescendo. Fiecare lovitura in toba mare s-a izbit de timpane si mi-a strapuns camera cu note joase, palpitante. Timbrul vocii a fost usor diferit comparativ cu CDS3000. P5 ofera o voce neutra, superficial nazala, din care lipsesc o parte din detaliile ce creaza senzatia de caldura. Auditia albumul in ansamblu a fost savuroasa ca o prajitura cu crema de ciocolata.

    Arne Domnerus

    P5 a sunat foarte bine, oferind o bucatica de istorie muzicala inregistrata in zilele de 14-15 Decembrie,1976, pe doua maganetofoane Nagra. Mesajul alto saxofonului s-a simtit puternic, cu un ton bun si o dinamica rapida si realista. Redarea spatiala a sunetului a fost excelenta. Prin P5, fiecare instrument a fost descris ca o linie clara, distincta, usor uscata, cu tonalitati suficient de solide. Plasare instrumentelor a fost precisa si stabila. Imaginea tridimensionala a micutului bar in care a fost facuta inregistrare s-a simtit realist si convingator. La melodia “Take Five”, soloul de toba a fost uimitor. Notele de bas au avut energie si un atac uimitor. Decay-ul notelor a fost completat de armonici extinse, profunde si detaliate. Splendid! Din punct de vedere emotional muzica a avut o profunzime medie, dar a compensat prin impact si claritate.

    David Oistrakh

    O inregistrare de atmosfera. Banda de magnetofon de pe care a fost transferata informatia in format digital nu se afla in conditii optime, iar acest fapt isi pune amprenta asupra auditiei. Michi P5 reuseste sa recreeze atmosfera inregistrarii intr-un mod placut in ciuda neajunsurilor evidente ale transferului. Orchestra are amploare, este raspandita intr-o scena sonora mare, iar interpretarea la vioara a lui David Oistrakh este superba. Instrumentele orchestrei au fost corect plasate pe grupe,  oferind o reproducere fidela a scenei sonore. In timp ce ascultam muzica, puteam identifica usor in spatiul din fata mea pozitia instrumentelor. Vioara a balansat tonal intre momentele delicate, cu tenta idilica, si pasajele acute, usor agressive. Pe ansamblu P5 a creat un scena sonora profunda cu calitati spatiale excelente, dar a ramas dator pe partea de  muzicalitate. 

    Concluzie
    Marca Michi se intoarce dupa o pauza lunga cu o serie de produse electronice proiectate la standarde ridicate. Dincolo de performantele excelente, calitatea solida a constructiei si estetica moderna, P5 este o adevarata bijuterie. Caracteristicile  standard  ale lui P5 sunt : preamplificator , DAC, amplificator pentru casti, preamplificator  fono, conectivitate Bluetooth, etc. DAC-ul este compatibil cu absolute toate formatele digitale. Puteti sa ascultati muzica in format DXD, DSD 512, MQA. Puteti sa faceti upsampling folosind un soft extern la DSD 512. Puteti sa ascultati muzica la casti, pickup, folosind un streamer prin intrarea SPDIF sau un PC prin intrarea USB. 
    Daca sunteti in cautarea unui preamplificator bun, potrivit cu gusturile voastre, la un pret decent, Michi P5 ar trebui sa fie pe lista scurta. Adaugati restul de caracteristici (DAC, phono, etc) si este posibil sa va aflati in apropierea unui castigator.

    Pro:
    - pret
    - caracteristici diverse (preamplificator, DAC, fono, amplificator de casti)
    - compatibilitate extinsa cu formatele digitale audio (DXD, DSD 512, MQA)
    - calitatea constructiei
    - scena sonora buna
    - nivelul detaliilor excelent (raportat la pret)

    Contra:
    - sunetul are o tenta uscata
    - o anumita lipsa de muzicalitate

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

     

    • Like 1

    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.