Partea I – Matihur MT202
Ce sunt interferențele electromagnetice (EMI)?
EMI reprezintă perturbări electrice care pot afecta performanța echipamentelor electronice, în special a celor sensibile, precum sistemele audio HiFi. Aceste interferențe pot proveni din mai multe surse, cum ar fi:
- Echipamente electronice de mare putere (frigidere, mașini de spălat, computere, etc.).
- Transformatoare electrice sau linii de înaltă tensiune.
- Dispozitive fără fir (Wi-Fi, Bluetooth) sau telefoane mobile.
EMI pot produce zgomot de fond în echipamentele audio, afectând claritatea sunetului. De asemenea, aceste perturbări pot duce la distorsiuni în semnalul audio și pot afecta funcționarea corectă a echipamentelor audio-video sensibile.
Cum afectează EMI echipamentele audio HiFi?
Într-un sistem audio HiFi de înaltă performanță, orice interferență electrică poate introduce zgomot de fond în semnalul audio, scăzând calitatea generală a sunetului. Aceasta se manifestă adesea prin:
- Zgomote statice sau bâzâituri în boxe.
- Frecvențele mai înalte sau mai joase ar putea fi distorsionate sau înăbușite, afectând claritatea sunetului și experiența de ascultare.
- Scăderea detaliilor sunetului sau a clarității generale.
Sursa de alimentare electrică are un impact semnificativ asupra performanțelor acestor sisteme, iar EMI provenite de pe linia electrică reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme.
Te poate interesa:
Filtrul AC MT202
Acum câteva zile am cumpărat un filtru de putere AC marca Matihur, modelul MT-202. Acesta este un filtru de putere AC, care este utilizat pentru a proteja echipamentele sensibile, precum sistemele audio HiFi, de zgomotele din linia de alimentare (EMI - Interferențe Electromagnetice). La exterior carcasa MT-202 este construită din aluminiu vopsit în negru. Filtrul are în partea superioară un afișaj digital al tensiunii (ex. 235V). Acesta indică faptul că monitorizează tensiunea de ieșire, fiind un detaliu util pentru a urmări în timp real fluctuațiile tensiunii. MT-202 este prevăzut cu un întrerupător de protecție, ceea ce înseamnă că poate întrerupe alimentarea în caz de suprasarcină. În interiorul său există un mic circuit cu rol de filtrare construit din condensatori și inductori. Pentru că nu am deschis filtrul, nu pot confirma prezența circuitului de filtrare EMI. Există o imagine pe net cu varianta americană unde se poate observa circuitul de filtrare EMI. MT-202 permite conectarea a 4 aparate HiFi.
Rolul unui filtru AC în reducerea EMI
Un filtru de curent EMI este conceput pentru a elimina aceste interferențe din linia de alimentare. În mod normal, acesta utilizează o combinație de condensatori, inductori, și alte componente electronice pentru a bloca sau a diminua zgomotul de frecvență înaltă (EMI) care vine din rețeaua de alimentare electrică.
Când acest filtru este conectat între sursa de alimentare și echipamentul audio:
- Condensatorii pot elimina componentele de zgomot cu frecvență înaltă, creând o alimentare mai curată.
- Inductorii pot bloca zgomotele de joasă frecvență, reducând efectele nedorite asupra alimentării.
- Rezultatul este o reducere a interferențelor care ar putea ajunge la echipamentele audio și o îmbunătățire a performanței generale a sistemului audio.
Teste
Pentru a măsura efectul de filtrare a interferențelor electromagnetice de pe linia electrică am folosit un EMI meter. Valorile măsurate au fost mult sub valoarea medie a rețelei AC a unui oraș, cu mențiunea că meritul filtrului MT-202 a fost marginal. Nivelul EMI la mine acasă a avut o valoare medie de maxim 90 mV cu sistemul audio pornit. Într-un oraș nivelul EMI poate ajunge la valori de 500 mV, sau chiar mai mult, pentru zonele cu rețele electrice zgomotoase sau încărcate. În cazuri speciale, interferențele pot depăși 1 V (1000 mV), ceea ce ar putea provoca probleme semnificative pentru echipamentele audio.
Concluzie
Diferențele între interferențele EMI filtrate prin MT-202 și rețeaua AC nefiltrată au fost în cel mai bun caz de ordinul a câtorva minivolți. Aceste variații minore nu pot imbunătăți calitatea sunetului sistemului audio asa cum ne-am aștepta unii dintre noi.
Partea a II a – Influența aparatelor electrocasnice măsurata folosind un EMI meter
În această parte voi atașa o serie de clipuri video filmate cu telefonul în timpul măsurării rețelei AC folosind un EMI meter. Rezultatele sunt cu adevărat surprinzătoare. Veți descoperi că influența centralei termice de apartament, a frigiderului, tinde spre 0; în timp ce alte aparate cum ar fi aerul condiționat, sau un mini PC Apple aflat în rețea, pot crește nivelul RFI. În opinia mea creștere nu este semnificativă, însă unii dintre voi puteți gândi diferit. Dacă aveți altă opinie, o aștept în comentariile pe care le puteți lăsa la sfărșitul articolului sau pe unul din grupurile HiFi de Facebook.
Articol scris de Robert Fleșcan
Cine sunt eu și de ce ați avea încredere în mine.
Sunt pasionat audiofil de mai bine de 20 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrați din România. În acești ani am trecut printr-un proces de învățare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testând mii de sisteme audio și am învățat o parte din arta audiofilă. Pentru ca mi-am dorit să descopăr ce se află dincolo de marketingul producătorilor, am citit o mulțime de materiale legate de tehnologia audio. În ultimii ani am scris o perioadă articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcantă în ultima vreme. Acum 4 ani am început să scriu pentru HiFi Tech, iar de la începutul anului 2022 dețin un magazin HiFi dedicat prietenilor mei audiofili care doresc o altfel de abordare a acestui hobby. Pentru mine a fi audiofil înseamnă înainte de toate dragoste pentru muzică. În colecția personală de muzică am peste 1000 de cd-uri și 300 viniluri.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.