Sari la conținut
HiFi Tech
  • Lyngdorf TDAI – 3400


    HiFi Tech


    Lyngdorf TDAI – 3400 este cel mai puternic amplificator integrat din oferta producatorului danez Steinway Lyngdorf. Puterea sa de 200 wati ar trebui sa fie suficienta pentru un segment mare de boxe. Dar oare este doar un  amplificator stereo? Raspunsul este complex si nu poate fi redus la o simpla fraza. Din acest motiv am sa va invit, sa aflam ce se ascunde in spatele carcasei din aluminiu de culoare neagra.

    Design exterior

    Aparatul are o dimensiune medie si nu este foarte greu. O situatie obisnuita daca ati avut ocazia sa folositi amplificatoare in Clasa D. Aspectul exterior te duce cu gandul la designul industrial tintit catre functionalitate. Partea frontala este impartita in doua portiuni. Cea din stanga este acoperita de un afisaj cu o dimensiune generoasa. In dreapta acestui ecran este amplasat un micut buton circular de unde se pot schimba sursele, un port USB A, o conexiune pentru microfonul de calibrare, una pentru casti, apoi un buton circular mare pentru volum. Imediat langa el este pozitionat intrerupatorul de alimentare. 
    In spate TDAI – 3400 este un adevarat festival al conexiunilor analogice si digitale. Am sa enumar cateva: intrari analogice RCA si XLR; iesiri analogice RCA si XLR; intrari digitale HDMI, USB Audio, coaxiale, optice si una AES/EBU; iesiri digitala HDMI si SPDIF. Apoi urmeaza o intrarea USB B, un slot de card SD, conexiunea Ethernet, un port RS232, etc. Tot aici avem si conexiunile pentru boxe si conexiunea la reteaua electrica.

    727265236_LyngdorfTDAI3400.jpg.62f7fb0c2a485e293c9acc6cddd5a275.jpg

    Design interior

    Interiorul TDAI-3400 nu difera semnificativ de amplificatoarele in Clasa D. Amplificatoarele de putere folosesc tranzistoare produse de Infineo Technologies. Imediat dupa acestea se afla un sistem de filtre de iesire pasive analogice. Procesarea si controlul semnalului de intrare se face cu ADSP-21489 si ADSP-21487 de la Analog Devices. Pentru intrarea USB audio este folosit popularul cip XMOS. Sectiunea care diferentiaza TDAI-3400 de alte amplificatoare in Clasa D este modulatorul, adica circuitul care controleaza functionarea tranzistoarelor de iesire. Lyngdorf folosesc o tehnologie proprietara pe care o numesc Equibit.

    Functionare

    TDAI-3400 este un aparat complet. Intr-o singura cutie aveti tot ce este necesar pentru a asculta muzica in cele mai bune conditii de performanta. Puteti folosi capabilitatile de streamer audio cu DAC incorporat, sau il puteti folosi doar ca amplificator stereo. Tot ce aveti de facut este sa legati aparatul la internet folosind conexiunea cu fir LAN, sau prin Wi-Fi, apoi deschideti aplicatia Lyngdorf instalata pe telefon si apoi cu Tidal Connect, Apple AirPlay, Spotify, vTuner, ascultati muzica. Audiofilii pretentiosi se vor bucura si ei pentru ca TDAI-3400 este ROON Ready. Daca sunetul DAC-ului intern nu va multumeste, puteti conecta o alta sursa digitala folosind una din intrarile analogice. Daca ati optat pentru ultima varianta va atentionez ca, TDAI-3400 transforma intern semnalul analogic in semnal digital esantionat la o rata de 24 biti / 96 khz. 

    Te poate interesa:

    Digital Room Correction

    Ei, dragii mei, aici este ‘sweet spot-ul’ acestui aparat. Sistemul de corectie al raspunsului camerei este unul dintre cele mai bune intalnite de mine pana acum. Este usor de folosit. Utilizatorul nu are nevoie de cunostinte tehnice sau acustice. Aparatul vine cu microfon de calibrare. Sistemul functioneaza automat. Tot ce aveti de facut poate fi redus la trei etape. 
    1.    Conectati microfonul la aparat si aparatul la reteaua interna folosind conexiunea Ethernet
    2.    Deschideti in browser aplicatia Lyngdorf folosind adresa http://tdai3400.local/
    3.    Masurati conform instructiunilor afisate de softul deschis in browser. Apoi alegeti din Room Perfect Select – Focus. 

    Sistem de test

    Am testat Lyngdorf  TDAI-3400  in urmatorul sistem: Aurender A100 / C.E.C. CD5 /Yamaha CDS3000 (surse digitale), TDAI-3400 (amplificator), Marten Duke 2, Marten Django XL  / Marten Oscar Trio / Sonus Faber Sonetto 2 (boxe audio). Cabluri diverse de la ZenSati si Audioquest. De asemenea am folosit doua locatii diferite. Camera unde se afla showroom-ul meu. Dimensiunile acesteia sunt atipice: Lungimea si latimea sunt aproape egale 398 / 396 cm, iar inaltimea este de 250 cm. A doua camera este cea pe care o cunoasteti din imaginile publicate in articolele trecute. Dimensiunile sunt urmatoarele: L – 720 cm, l – 475 cm, H – 250 cm cu o zona variabila aflata in spatele boxei din dreapta.

    Auditie fara Digital Room Correction

    Prima data am ascultat TDAI-3400  in showroom pe un sistem compus din Aurender A100, cu rol de transport digital conectat cu un cablu USB Audioquest Diamond la C.E.C CD5, folosind serviciul de streaming Tidal, si o pereche de boxe Sonus Faber Sonneto 2. Sunetul a fost neasteptat de bun. Eram convins ca va trebui sa folosesc softul DRC pentru a imbunatati sunetul. Nu a fost cazul. Sunetul a fost fluent, cu o imagine stereo buna , vocea asezata pe centru si un nivel al detaliilor dincolo de medie. Am schimbat boxele Sonus Faber Sonetto 2 cu Marten Duke 2. Performanta sonica a crescut. Nivelul de detalii s-a imbunatatit, au aparut chiar si micro detalii. Spatiul dintre instrumente a devenit generos, muzica a capatat un aspect luxuriant. Concluzia acestui prim test a fost ca TDAI-3400 scaleaza in functie de calitatea boxelor. In timpul acestui prim test am comparat TDAI-3400  cu McIntosh MA8900. Cele doua amplificatoare au o amprenta sonica diferita. Lyngdorf suna uscat, McIntosh rubensian.

    Auditia cu numarul doi s-a desfasurat la mine acasa. De data aceasta am testat si DAC-ul intern din TDAI-3400, pe care l-am legat prin intrarea digital coaxiala la Yamaha CDS3000 sau prin intrarea USB audio folosind ca transport un mini pc fanless construit special pentru audio. Boxele au fost Marten Django XL si Oscar Trio. Cu Django XL sunetul a fost cuminte. Basul nu avea consistenta, se simtea discret, lipsit de forta. Dupa cateva melodii am renuntat la Django XL. Concluzia a venit de la sine. Amplificatorul nu poate oferi suficienta energia unei asemenea boxe. Cu Oscar Trio sunetul s-a echilibrat. Imaginea stereo a devenit coerenta, basul a inceput sa se dezvolte cu suficienta energie in spatiul camerei, vocile au capatat putere si senzualitate. Cu toate acestea ceva parca lipsea. Confruntat cu aceasta situatie am decis sa folosesc softul DRC inclus in aparat. 

    Testul intre DAC-ul intern si un alt DAC extern a fost castigat de cel intern din motive tehnice. Lyngdorf  TDAI-3400  proceseaza sunetul  in digital chiar daca folositi un alt DAC cu care va legati la intrarile lui analogice. Sunetul analogic intrat este procesat digital la o valoare de 24 biti / 96 khz. Din acest motiv sunetul final este direct influentat de DSP-ul aflat in TDAI-3400. 

    Auditie cu Digital Room Correction

    Room Perfect functioneaza prin obtinerea si analizarea informatiilor despre caracteristicile camerei in pozitia de ascultare. Apoi masoara raspunsul camerei in diferite pozitii aleatorii decise de cel care face masuratorile. Acest lucru permite un calcul complet automat al curbei tinta, unde Lyngdorf alege o abordare moderata si muzicala. Softul Lyngdorf a avut nevoie de opt masuratori in diferite pozitii din camera pentru a evalua complet raspunsul in frecventa in cazul camerei mele. Am bifat setarea Focus in Room Perfect Select si am inceput sa ascult muzica. Schimbarea s-a simtit imediat. Sunetul basului s-a curatat. Initial se simtea amestecat, usor incetosat. Dupa calibrare a devenit neutru si echilibrat. Primul impact subiectiv a fost ca si cum basul ar fi devenit mai subtire, de parca ar fi pierdut din greutate. Am continuat auditia folosind diferite cantece unde basul este foarte prezent pe inregistrare. Cu fiecare cantec ascultat am inceput sa inteleg echilibrul sonic oferit de DRC. Nivelul  detaliilor in zona frecventelor medii a crescut, inaltele s-au limpezit si ele recapatandu-si stralucirea, iar imaginea stereo s-a dezvoltat asemeni unui evantai intinzandu-se mult in spatele si lateralul boxelor. Pe ansamblu cu DRC experienta ascultarii a devenit mult mai concentrate, linistitoare si relaxata, asa cum ar trebui sa fie experienta oferita de un sistem audio performant. 

    897833288_LyngdorfTDAI3400.jpg.ab0e2151a25f68ae89522892a5391dcc.jpg

    Concluzie

    Lyngdorf  TDAI-3400  este un aparat complet pentru cineva care doreste sa foloseasca un sistem audio stereo minimalist. O singura cutie in care gasim un amplificator in Clasa D de 200 wati, un streamer cu DAC compatibil DLNA, Tidal Connect, Spotify, Roon Ready, o iesire pentru casti audio si o functie avansata de masurare si ameliorare a raspunsului camerei. Daca sunteti in cautarea unui aparat care ar putea sa va ajute cu problemele de acustica ale camerei, dar sa va ofere si un sunet performant, va sfatuies sa includeti pe lista voastra de auditii si un Lyngdorf  TDAI-3400.   

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

    • Thanks 2

    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.