Sari la conținut
HiFi Tech
  • Luxman D-08 u Ultimate SACD / DAC USB - Made in Japan


    HiFi Tech

    D-08 u Ultimate este  un SACD / DAC USB player de top si este produs de firma japoneza Luxman. La exterior arata ca un bloc masiv de aluminiu. Designul sau este o combinatie reusita intre stilul japonez retro HiFi si imaginea industrial - contemporana specifica secolului XXI. Forma sa perfecta cu colturi atent rotunjite te impresioneaza de la prima intalnire. Aluminiul carcasei este slefuit perfect. Daca iti plimbi mana pe suprafata lui, ai senzatia unei atingeri aproape umane. Un kimono de matase rece ce acopera trupul cald al unei geishe. Stiu, este o senzatie fetis, dar oare nu asa suntem noi audiofilii. Restul detaliilor sunt de asemenea de top. Butoanele asezate in partea frontala arata ca si cum au fost strunjite de un bijutier in cautarea perfectiunii. Sertarul de transport al cd-ului pare ca leviteaza. Miscarea catre exterior si interior este lipsita de orice urma de zgomot. Un ninja tacut ce tocmai a iesit din camera fara ca cineva sa observe. Micutul ecran negru, asezat in partea dreapta a partii frontale, ofera un contrast perfect  carcasei din aluminiu. Prin acest ecran poti privi adanc in sufletul si creierul D- 08 u. Biti, rata de esantionare, DSD, PCM, filtre digitale, totul este afisat pe ecran. In ciuda dimensiunii mici, dupa apus, lumina galbena a ecranului isi schimba intensitatea, te hipnotizeaza asemeni unui panou iluminat cu leduri din centrul orasului Tokyo. Pentru mine, exteriorul D08-u este expresia puritatii si frumusetii intime ascunse adanc in arhipelagul japonez.

    412487937_LuxmanD-08uUltimateSACDDACUSB-MadeinJapan(2).jpg.c8bd0f080c05262e1a774f9c0e106427.jpg 

    Partea de conversie digital analogica este asigurata de doua cipuri Burr-Brown PCM 1792A.  Configuratia duala ofera un raport semnal / zgomot ultra ridicat si un interval dinamic teoretic de 132dB. Pentru a rafina sunetul si mai mult sunt folosite doua procesoare digitale TAS-3152 de la Texas Intruments. Folosind functiile acestui cip, este posibil sa selectati sunetul preferat alegand din 3 filtre digitale diferite pentru semnalele PCM și DSD. Exista, de asemenea, 2 tipuri de filtre FIR analogice disponibile prin intermediul cipului DAC  incorporat. Pentru a preveni aparitia jitterului prin USB, circuitul foloseste o transmisie a datelor  asincrona cu un motor DSP dedicat. Cititorul de Cd-uri si intrarea S / PDIF au ceasuri DAIR de inalta precizie incorporate. Pentru eliminarea jitterului din datele SACD se foloseste un cip dedicat de reducere a jitterului. In plus, un modul de ceas cu zgomot redus de faza  imbunatateste transmisia digitala a semnalului.
    Intrarea USB accepta frecvente de esantionare de  44.1kHz, 48kHz, 88.2kHz, 96kHz, 176.4kHz, 192kHz, 352.8kHz si 384kHz  @  16, 24 si 32 biti si DSD 128. D-08 u beneficiaza de o intrare coaxiala si una optica, care accepta semnal digital de pana la 192 kHz / 24 biti.
    Mecanismul de transport si citire al discurilor este dezvoltat si patentat in intregime de Luxman. LxD ™ foloseste o carcasa robusta pentru sustinerea mecanismului de transport, iar un sasiu patrat foarte gros reduce efectele negative ale vibratiilor externe.
    Pe panoul din spate D-08 u are o conexiune USB, una coaxiala si doua optice. D-08 u este si un transport digital optic independent. Iesirele de semnal sunt doua, una  digitala coaxiala si una optica. Conexiunile analogice sunt cele standard. Exista o iesire balansata si una normala. 

    157241941_LuxmanD-08uUltimateSACDDACUSB-MadeinJapan.jpg.d75a5210b83e297e7325f355f23227de.jpg

    Inginerii de la Luxman au petrecut mult timp cu dezvoltarea  etapei de iesire analogica. Au simtit ca aici ar putea face pasi uriasi in obtinerea acelui sunet magic. Pentru asta au folosit cea mai recenta versiune 4.0 a circuitului de feedback negativ ODNF. Aceasta este o componenta esentiala a sunetului Luxman. ODNF  imbunatateste caracteristicile distorsiunilor si raportul semnal zgomot. La D-08 u procesarea filtrelor  se face in afara intervalului de frecventa audibil. Acest lucru nu este realizat de un circuit de filtrare independent, ci de procesarea treptata aplicata in circuitul ODNF (trei filtre de ordinul I), reproducand forma de unda audio sonora naturala. In plus, sursa de alimentare traditionala LUXMAN, extrem de stabila, suporta fiecare circuit cu un regulator independent si condensatori de mare capacitate.
    Pentru redarea fisierelor audio prin conexiunea USB  japonezii ofera un software audio dezvoltat in house. Acesta se instaleaza de pe CD-ul inclus in pachet si este compatibil cu majoritatea formatelor audio din piata, FLAC, ALAC, WAV, AIFF, DSF, DSDIFF. Softul este compatibil Windows  si Apple. 

    Scurta istorie Luxman

    In anul 1928 compania japoneza lanseaza un radio cu difuzor si corn magnetic. 1958 este anul aparitiei amplificatorul cu tuburi vidate (lampi) MA-7A. In anul 1961 este lansat amplificatorul integrat cu tuburi vidate (lampi) SQ-5A. Acesta a fost considerat o capodopera pentru epoca lui. In anul 1964 s-a nascut SQ-38, amplificator integrat cu tuburi vidate. Partea electronica a fost integrata intr-o carcasa din lemn, iar panoul frontal era din aluminiu. Din acest model a fost dezvoltata o intrega serie populara. In perioada aceea puteai asculta muzica in cafenelele de jazz de pe aceste aparate. 1975, firma a sarbatorit 50 de ani si s-a extins pe piata externa. De asemenea, a fost lansat amplificatorul de mare putere M-6000. Acesta avea o putere de 300 wati canal. 1982, LUXMAN a dezvoltat un nou mecanism de transport pentru casete. Acesta tragea banda din caseta in sistemul de citire. Tehnologia a atras atentia, deoarece calitatea sunetului a fost comparabila cu cea a benzii de magnetofon. 1987, a fost dezvoltat un DAC de fluenta, aplicand teoria complementarii functiei, teorie ce apartine profesorul Toraichi de la Universitatea din Tsukuba. Aceasta tehnologie este mostenita in playerele actuale digitale universale. 2001, a aparut DU-10, un player universal SACD & DVD audio care a facut istorie. 2006, sunt lansate C-1000f si B-1000f, modele cu care firma aniverseaza 80 de ani.

    Te-ar putea interesa:

    Teste

    Am testat acest SACD player / DAC USB in urmatorul sistem:
    transport digital: NUC Asus (tunat pentru audio), Windows 10, Audirvana.
    sursa digitala: Luxman D-08 u
    amplificator: Luxman L-590 AX MK2, Pass Labs Int 150 
    boxe: Focal Electra 1038 Be
    cablu interconect: DIY Neotech 
    cablu boxe: Vicol Audio

    Muzica de test: U2 – The Joshua Tree (Redbook), Abdullah Ibrahim with The NDR Big Band – Ekapa Lodumo (Redbook), Diana Krall  – Love Scenes (SACD), Roger Waters – Amused to Death (fisier audio 24 / 192)

    Anticipez o intrebare din partea voastra. De ce am folosit Redbook in primul rand si nu am pus accentual pe fisiere HiRes audio? D-08 u extrage atat de multe informatii dintr-un CD, incat un ascultator cu experienta nu simte nevoia folosirii fisierelor audio HiRes. Layerul SACD a fost un fel de cireasa de pe tort. Japonezii sunt maestrii implementarilor DSD. Eram curios de performanta atinsa cu acest player. Nu am fost dezamagit. Pentru testul de spatialitate am preferat albumul in format HiRes audio al lui Waters. In acest caz, am vrut sa ma asigur ca, am cel mai bun master al inregistrarii. 

    2067148571_LuxmanD-08uUltimateSACDDACUSB-MadeinJapan(3).jpg.2a93d8354e6acd64fae9a97249bf565a.jpg

    U2

    The Joshua Tree  este albumul meu favorit din intreaga discografie U2. Intotdeauna am simtit ca aceasta inregistrare merita sa fie ascultata cu un aparat exceptional. Compozitiile sunt bune, vocea lui Bono are acea energie specifica  tineretii, iar basul lui Adam Clayton este fantastic. Am introdus CD-ul in cititorul laser si am inceput auditia. D-08 u, la randul lui, este si el fan U2, altfel nu imi pot explica cum a putut  transforma sunetul acestei masterizari modeste intr-o explozie muzicala, intr-o amintire frumoasa din adolescenta. Sunetul a fost fluid, analogic, tangibil. Ascultam o versiune mai buna, mai completa si mai realista a muzicii. Inainte sunetul era stratificat intr-o versiune partial 3D, oferind un surogat de scena stereo, acum simteam ca a devenit complet 3D. Basul se aude perfect distinct, nu se amesteca in pasajele aglomerate cu vocea. Timbrul vocii lui Bono este bogat si nuantat. Distorsul de chitara isi face loc in partitura muzicala fara sa fie agresiv. D-08 u imbunatateste experienta auditiei de parca ar aplica un tratament de infrumusetare. Versurile ultimului cantec de pe album, Mothers Of Disappeared, ma surprind total nepregatit. Cele 40 minute ale albumului au trecut intr-o secunda.

    Abdullah Ibrahim with The NDR Big Band

    Am ales acest album de jazz african cu influente carabiene, chiar reggae,  inregistrat in concert, pentru complexitate sa sonica. 18 instrumentisti ofera o interpretarea senzuala, luminoasa, provocatoare pentru ascultator si sistem audio. Ritmul junglei pulseaza constant si este impins in fata de sectiunea percutie. Basul este grav, greu, bogat. Seamana cu un sef de trib ce calca trufas pamantul. Sunetul bogat in frecvente joase este completat de instrumentele de suflat construite din alama si de atingerea de cristal limpede oferita de clapele pianului. Alama instrumentelor pare ca s-a topit din cauza caldurii. Notele ajung in urechi fierbinti, rotunde ca soarele amiezii. D-08 u  este un maestro al placerii muzicale. Sub bagheta lui sunetul se transforma in dans. Asculti muzica, plutesti peste pamantul Africii si iti lasi picioarele sa simta fiecare nota muzicala. 

    Diana Krall 

    Auditia variantei SACD a fost o noua demonstratie a virtuozitatii muzicale. D-08 u pune in evidenta textura instrumentala si ritmul pieselor cu o precizie matematic-analogica.  Pianul a fost deosebit, prezentat intr-o textura pe care nu o cunosteam. Sunetul pianului a fost stabil, organic, focusat. In nici o clipa nu am avut senzatia ca pianul se imparte intre cele doua boxe. A ramas neclintit ca o stanca. Prezenta lui in mijlocul camerei fiind o certitudine. Vocea Dianei, la randul ei, a fost proiectata tridimensional si tangibil. A mangaiat spatiul camerei plina de senzualitatea si a sunat un pic mai dulce si mai plin decat de obicei. Chitara, contrabasul, percutia au fost un partener de nadejde. Impreuna cu pianul si vocea au creat  un spectacol simplu si delicat. Genul de interpretare de care orice fan de jazz  se poate indragosti. 
    Am comparat stratul SACD cu cel CD. Concluzia mea este ca Luxman reuseste sa transforme stratul SACD intr-o versiunea mai imersiva si realista.

    Roger Waters

    In cazul acestui album am fost interesat de un singur aspect. Modul in care D-08 u reproduce si construieste spatiul oferit de tehnologia QSound. D-08 u a reusit sa ma surprinda din nou. Sunetul a fost sferic. M-am simtit ca si cum as fi navigat prin creierul inginerului de studio. Pret de cateva minute am fost conectat electric cu neuronii lui, am simtit cum impulsurile  neuronale se transforma in idei sonice, cum  sunetul urma sa capete forma unei sfere reale aflata in jurul ascultatorului. Magie sonica QSound sau tehnologie inginereasca Luxman, habar nu am ce a fost, dar a fost. Doar inginerii japonezi pot rezolva dilema.

    Am testat si ascultat Luxman D-08 u cu doua amplificatoare avand filosofii de sunet diferite. In combinatia cu Luxman 509 MK2 sunetul a fost asemeni unei picturi baroce, dramatic, cu tuse bogate contrastante, emotionant si pasional. Cu Pass Labs Int 150 sunetul a castigat in dinamism si forta. Muzica a fost directa, coplesitoare, cu o scena sonora mare si un sunet livrat in viteza. 

    Concluzie

    Luxman D-08 u iubeste muzica. Ca sa fiu mai exact, D-08 u este muzica. Ar fi o mare greseala, sa il considerati  un simplu aparat care transforma bitii digitali in sunet analogic. Sunetul lui este intotdeauna fluid, natural, imersiv, asemanator evenimentului original. Nu exista nimic artificial ascuns in interior, iar acest fapt este evident cand asculti muzica folosindu-l ca sursa audio. 

    Pro:
    fluiditate & muzicalitate
    sunet pur analogic
    nu exista nici macar o urma de sunet digital
    coerenta, consistenta, tridimensionalitate

    Contra:
    pretul (15 mii euro)
    unii ascultatori ar putea considera frecventele medii usor evidentiate

     

    Articol scris de Robert Flescan
     

    • Like 3
    • Thanks 1

    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.