Sari la conținut
HiFi Tech
  • Innuos Zen Mini MK3 - un streamer britanic dedicat audiofililor aspiranti


    HiFi Tech

    Innuos Zen Mini MK3 este un server / streamer dedicat celor care cauta functionalitate si usurinta in utilizare la un pret prietenos. Este un server de muzica bazat pe un sistem de operare personalizat, orientat catre simplitate, adaptat sa ofere o calitate exceptionala a sunetului. Colectionarii de muzica pe CD vor fi fericiti sa afle ca, aparatul are o unitate optica incorporata pentru copierea CD-urilor. Functioneaza ca Roon Core sau Roon Endpoint, precum si ca suport pentru modul UPnP. Stocheaza muzica pe unitatea sa hard disk interna, poate transmite muzica din reteaua de acasa, indiferent daca este vorba de un NAS dedicat sau doar de o partajare de retea pe computer / Mac / Linux. De asemenea, poate fi folosit ca streamer Tidal, Qobuz, Spotify si puteti asculta posturi de radio pe internet. Aparatul arata compact, nu foloseste ventilatoare pentru racirea interna si este simplu de integrat in majoritatea sistemelor.

    innuos_zen_mini_mkiii.jpg.f87e7ef4741569cbf21992a9902e2e73.jpg

    Design 

    Zen Mini MK3 foloseste o placa de baza personalizata, optimizata pentru audio. Aceasta optimizare incepe cu conexiunea Ethernet si continua cu folosirea unor iesiri digitale dedicate audio, una coaxiala, cealalta Toslink. Mini MK3 are si un DAC integrat. O dotare interesanta, daca ne gandim ca, inainte de a cheltui banii pe un DAC separat pentru a creste performanta sistemului putem folosi DAC-ul intern. Mini MK3 foloseste un procesor foarte eficient termic de 6 wati, Intel N4200, are o memorie ram de 4 GB si este alimentat cu o sursa externa. Din fericire, pretentiosii, pot optimiza MK3 prin adaugarea unei alimentari externe liniare.
    Nimic iesit din comun pana acum. Totusi, care este secretul Innuos? Cum au ajuns serverele lor de streaming sa fie atat de populare? Raspunsul se gaseste in softul folosit. Innuos OS are la baza celebra platforma Logitech Media Server. Sper ca nu ati facut un atac de panica cand ati citit numele Logitech. Va garantez, nu trebuie sa va temeti. Cei de la Logitech au fost printre pionierii streamingului. Ei au fost primii care au propus o solutie audio hardware si software in care procesarea audio era complet separata de playerul audio. Sistemul propus de Logitech Media Server este in continuare actual. Din informatiile mele, exista sute de mii de utilizatori. LMS OS este considerat de fani ca fiind unul din cele mai transparente sisteme de operare dedicat auditiilor de calitate. Revenind la Innuos OS, acesta este gandit sa fie o continuare, un pas inainte catre viitor. 

    Te poate interesa:


    Platforma software InnuOS este prietenoasa. Deschideti browser-ul web folosind un calculator, tastati “my.innuos.com”  si veti gasi automat orice dispozitiv Innuos conectat la reteaua de acasa prin Ethernet. De aici, putem extrage CD-uri, gestiona biblioteca cu muzica, comuta intre mai multe moduri de funcționare: Roon Ready, Roon Core, UPnP si Squeezebox Server. Odata configurat, sistemul este setat si nu mai aveti nimic altceva de facut. De asemenea, Innuos OS permite accesarea de la distanta folosind o aplicatie cum ar fi “Squeezer”. Dupa ce ati configurat serverul, instalati pe telefon aplicatia si puteti asculta muzica folosind exclusiv telefonul.

    1721462903_InnuosZenMiniMK3-unstreamerbritanicdedicataudiofililoraspiranti...jpg.8aa9eaa158dc1e1196ac534685df3784.jpg

    De ce Innuos Zen Mini MK3?

    DAC-urile contemporane sufera din cauza jitter-ului, iar producatorii se lauda cu metodele prin care reduc acest jitter. Insa, ce facem cu zgomotul electric? Acesta poate afecta procesarea digital - analogica la fel de mult. Experienta mea empirica, banuiesc ca si a voastra, tinde catre o concluzie evidenta. Calitatea sunetului creste cand furnizam DAC-ului un semnal eliberat de jitter si curat din punct de vedere al zgomotului electric. Acesta este scopul Zen Mini MK3. Este proiectat pentru a maximiza performanta oricarui DAC atasat direct prin intermediul conexiunii digital coaxiale.

    Teste

    Am testat Innuos Zen Mini MK3 in urmatoarea configuratie: Yamaha CDS3000 folosit ca DAC si conectat la Zen MK3 prin intermediul unui cablu coaxial, Aurender A100, Yamaha A-S701 amplificator stereo integrat, Pass Labs Int 150, Triangle Borea BR07 si Marten Oscar Trio. Am folosit si o varianta a sistemului stereo superioara pentru ca, am dorit sa testez scalabilitatea Zen Mini MK3 printr-o comparatie directa cu PC-ul meu dedicat si tunat special pentru audio si cu un streamer superior cum este Aurender A100.
    Muzica folosita: Art Blakey & The Jazz Messengers – A Night in Tunisia, Frank Sinatra – My Funny Valentine

    606139933_InnuosZenMiniMK3-unstreamerbritanicdedicataudiofililoraspiranti..jpg.ea7f55c9a56a14cd008418e77b63036b.jpg

    Art Blakey & The Jazz Messengers

    Percutia deschide cantecul cu un ritm dracesc. Sunetul cinelelor sparge la cateva zeci de secunde monotonia dinamica a tobei. In spate un contrabas isi face simtita prezenta cu un timbru grav. Corzile lui groase vibreaza prin spatiul camerei cu putere. Instrumentele de alama si pianul se alatura ritmului obsedant condus de percutionist. Sunetul are atac, viteza, este stralucitor, luxuriant. Ritmul Africii se imprastie prin camera, si cu ajutorul imaginatiei, notele se metamorfozeaza intr-o  cireada de antilope gnu alergand catre mine. In spatele lor o familie de lei se afla in urmarire. Vibratia copitelor se simte adanc in canapea. In timpul acesta tanarul Art Blakey continua sa loveasca tobele cu sete, de parca ar fi ultima lui reprezentatie. Imaginea stereo a micutei trupe este bine definita, instrumentele au o pozitie clara, tranzientii sunt la inaltime. Un sunet nesperat de bun pentru un sistem cu un amplificator si o pereche de boxe aflate in zona de interes a incepatorilor. Zen Mini MK3 isi face treaba bine. Il schimb rapid cu PC-ul meu. Sunetul pierde din viteza. Intreaga orchestra se aseaza undeva in spate. Muzica devine usor contemplativa. Intreaga prezentare sonica se modifica. Tineretea si vioiciunea micutei orchestre este inlocuita cu o trupa matura, usor resemnata.

    Frank Sinatra

    ‘One voice’ cum a fost numit Sinatra patrunde pe scena si isi incepe numarul. Rafinamentul vocii se simte distinct, cu inalte voluminoase si directe. Mini MK3 reuseste sa adauge un plus in aceasta zona. Pe PC-ul meu timbrul vocii este rotunjit, atins de caldura, de parca media ar urca peste frecventele inalte. Cu Mini MK3 vocea pare mai deschisa, completa, chiar daca uneori poti auzi problemele acestei inregistrari vechi. Ma simt de parca as fi la unul din show-rile din Vegas, unde pe langa sunetul instrumentelor si al vocii pot auzi oamenii discutand, razand, ciocnind un pahar de sampanie. Muzica este omogena, instrumentele epocii se simt distinct, scena sonora are adancime, sunetul este spatios, tonul viorilor este moale - luminos, contrabasul are impact si adancime, totul pare asezat la locul lui.

    Am testat Mini MK3 si intr-un sistem superior, cu boxe Marten Oscar Trio, amplificator Pass Labs Int 150 si un streamer separat Aurender A100. Mini MK3 s-a descurcat onorabil. Cu el la carma sunetul a ramas energic si dinamic, cu o scena sonora buna si bas corect. Diferentele au aparut in zona microdetaliilor, in finetea unor detalii pe care A100 le prezinta delicat, asemeni unui portelan fin, in timp ce Mini MK3 le prezinta oarecum generic.

    Concluzie

    Sunetul de pe ambele servere a fost clar si transparent, cu bas excelent, puternic si o scena sonora corecta. Principala diferenta a fost urmatoarea:  PC-ul meu cu Audirvana are tendinta de a rotunji inaltele, oferind o prezenta muzicala mai calda, usor politicoasa. Mini MK3 lasa sunetul sa curga crud, direct catre ascultator. Nu pare sa intervina, iar daca o face, pluseaza la capitolul energie. Toata aceasta energie se transforma in contraste dinamice, care pentru unii ascultatori poate insemna ‘sunetul suprem’, iar pentru altii un sunet usor obositor. Fanii sunetului contemplativ, cei care prefera auditii usoare la volum mic cu un pahar de vin in mana, cautati in alta parte. Daca din contra, va place sunetul ce aminteste de energia unui concert, atunci ar trebui sa incercati Innuos Zen Mini MK3.

    Pro:
    pretul, de la 5200 lei 
    optimizare excelenta, usor de utilizat
    energie muzicala
    sunet direct, crud, fara coloratie
    iesire digitala coaxiala

    Contra:
    sunetului direct il face nepotrivit in sisteme cu boxe care evidentiaza inaltele, sau intr-o camera cu ringing pronuntat

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.


    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.