iDAC-6 MK2 este construit de firma Zhuhai Spark Electronic Equipment Co sub marca Cayin. Firma a fost fondata in anul 1993 in China si de atunci continua sa produca componente HiFi. iDAC-6 MK2 este la a doua generatie si vine cu cateva imbunatatiri fata de modelul precedent. Principala schimbare este inlocuirea chipset-ului AKM cu un Sabre ES9028PRO sustinut de trei oscilatoare femto cu zgomot extreme de redus avand urmatoarele valori: 45.158 MHz, 49.152 MHz, 100 MHz. Vechiul model se baza pe doua oscilatoare. Conform specificatiilor oferite de producator, versiunea a doua, numita MK2, ofera ceva mai multa transparenta si o gama dinamica superioara. iDAC-6 MK2 poate decoda pana la DSD512 si PCM 32 biti / 768kHz folosind intrarea digitala USB. Prin intrarea digitala coaxiala poate decoda un stream digital audio de pana la PCM 24 biti /192 kHz si DSD64, iar prin cea optica pana la PCM 24 biti / 176,4 kHz si DSD64. De asemenea, MK2 este dotat cu o intrare I2S care suporta un stream digital audio de pana la PCM 32 biti / 768 kHz si DSD 512 si o intrare digitala AES/EBU care suporta PCM 24 biti / 192 kHz si DSD64. Adaugati si o conexiune HDMI prin intermediul careia puteti conectat un network player dedicat cum este iDAP 6 si aveti o imagine completa a conexiunilor multiple puse la dispozitie de producatorul chinez.
Povestea mea cu acest DAC a inceput acum un an. La vremea aceea cautam un DAC de pana in 1000 euro construit cu componente audio de buna calitate in interior si care sa aiba montat pe partea frontala un ecran color amoled cu o dimensiune rezonabila. De ce un ecran color, o sa intrebati. In prezent tableta sau telefonul inlatura aceasta nevoie. Informatiile despre muzica ascultata pot fi citite direct pe acestea, iar ecranul montat pe un asemenea aparat a devenit desuet. Probabil asa este. Insa, seara cand ascult muzica in camera aflata in semiobscuritate inca imi place sa privesc catre sistemul audio si sa citesc informatiile de care am nevoie fara sa fiu nevoit sa deschid tableta sau telefonul. In una din zilele cand exploram internetul am descoperit intamplator Cayin iDAC- 6 MK2. Informatiile gasite pe net m-au facut curios. In luna Mai a acestui am scris un mesaj pe pagina de Facebook si am cerut un aparat pentru un articol. Raspunsul a fost politicos dar negativ. Nu aveau un aparat disponibil pentru teste care sa fie trimis la o distanta atat de mare. Sa fiu sincer oamenii aveau dreptate. China este departe de Romania, iar un articol in limba romana nu ofera avantaje reale producatorului chinez. Scurtez povestea si va spun ca intr-un final am reusit sa imi vad visul cu ochii. Cayin iDAC-6 MK2 a ajuns pe bancul de teste HiFi Tech. Ar fi fost perfect sa am si perechea lui iDAP 6 pentru un test complet. Acesta este un network player gandit sa fie imperecheat cu iDAC-6 MK2.
Design
iDAC-6 MK2 are o carcasa solida din aluminiu sablat pentru a reduce potentialele interferente externe. Finisajul intregului aparat este discret, nu exista suruburi de prindere vizibile pe carcasa. Colturile sunt usor atenuate si pastreaza nota generala discreta. In mijlocul partii frontale este instalat un ecran color amoled avand dimensiunea de 3.95 inch. Datorita dimensiunii si calitatii ecranului informatiile sunt usor de citit indiferent de unghiul din care privesti. In stanga ecranului se gasesc trei butoane tactile cu care se pot accesa urmatoarele functii: Source - selectare surse, Timbre - schimbare sunetului prin alegerea iesirii pe lampa sau tranzistori, Line / Pre – puteti alege sa folositi acest DAC cu preamplificatorul lui intern si sa atacati direct un amplificator de putere sau sa folositi doar partea de DAC. In dreapta ecranului se gaseste un buton masiv rotund care poate fi folosit pentru a controla volumul daca iDAC-6 MK2 este folosit in modul pre-out. Tot din acest buton puteti selecta cele 7 filtrele digitale PCM si 4 DSD. In spatele aparatului se afla parte de conectica. O iesire analogical RCA, una balansata, plus numeroasele conexiuni digitale enumerate la inceputul articolului.
Tehnologie
Asa cum am scris la inceputul articolului, iDAC-6 MK2 este construit in jurul unui chipset Sabre ES9028PRO sustinut de trei oscilatoare femto cu zgomot extrem de redus tactate la 45.158 MHz, 49.152 MHz, 100 MHz. Pe partea de alimentare este folosit un transformator toroidal capsulat cu zgomot redus si condensatori de calitate. Circuitului pentru line-out si pre-out este construit sa functioneze complet independent pentru a evita interferentele, iar tamponul cu tub triodic foloseste 4 lampi 6H16B pentru cele doua variante de iesiri analogice, balansata si normala.
Auditie
Sistemul de test a fost format din urmatoarele componente: NUC @ Audirvana @ Intona USB reclocker, Cayin iDAC-6 MK2, Yamaha CDS3000, Aurender A100 (streamer), Luxman L 509 X, Pass Labs Int 150 (amplificator stereo), Marten Oscar Trio (boxe), Neotech DIY XLR, Vicol Audio (cablu boxe). Muzica ascultata: Ella Fitzgerald - Miss Ottis Regrets / Ella Fitzgerald Sing The Cole Porter Song Book, Elina Garanca – Carmen, WD 31 / Act 1 - Séguedille et Duo: "Près des remparts de Séville" / Habanera, Metallica - Wherever I May Room / Metallica (The Black Album).
Te poate interesa:
Ella Fitzgerald
Sunetul de banda se aude in fundal. Vocea Ellei isi pastreaza caracteristicile, este un amestec intre curgerea cristalina a unui rau de munte si caldura soarelui de deasupra. Este profunda, placuta, inconfundabila. Pianul este retinut, are un sunet melancolic usor intunecat. Sunetul lui este autentic. Poti simti ca este inregistrat in anii ’60 cu toate neajunsurile tehnice ale timpului. Cu iDAC-6 MK2 incepi sa iubesti vocea Ellei in ciuda timbrului usor crocant. Asperitatile inregistrarii vechi au disparut complet. Acum vocea este proiectata cald catre ascultator umpland aerul cu note bucolice. Va marturisesc sincer, acest DAC face minuni cu vocile feminine.
Elina Garanca
Sunt un mare fan al mezzo-sopranei nascute in Estonia. Vocile de acest tip sunt complicat de reprodus de un sistem audio din cauza notelor inalte atinse. Inregistrarea unei soprane sau mezzo-soprane cu toate detaliile vocale presupune o munca intensa, microfoane de calitate si o buna cunoastere a muzicii culte. Am ascultat inregistrari ale ei pe multe sisteme. De fiecare data am primit un sunet diferit. Cu iDAC-6 MK2 vocea a sunat rotund. A pierdut o parte din energia notei finale dar a castigat muzicalitatea si placerea auditiei. Orchestra in ansamblu a avut un sunet deschis, cursiv, extins in spatele boxelor. Sunetul viorilor s-a dezvoltat frumos in planul camerei. Timbrul lor a fost cald cu accente usor intepate. La pasajul dedicat tenorului am simtit ca lipseste atacul. As fi preferat sa existe putin mai multa forta.
Metallica
Vocea lui Hetfield a fost robusta, bogata timbral, chiar a parut ca a avut de castigat datorita iesirii pe lampa. Naturalete este cuvantul care ar descrie sunetul rezultat. Kick-ul tobei a fost usor atenuat cu ultima nota pierduta in spatiul camerei. Chitara electrica a avut incisivitate si stralucire. Sunetul chitarei bas a avut o prezentare larga fara a pierde consistenta. Energia cinelelor a fost reprodusa coerent si suficient de percutant. Pe ansamblu iDAC-6 MK2 a oferit sunetului trupei o proiectie fidela a inregistrarii initiale cu o usoara atenuare a rautatii caracteristice stilului heavy-metal.
Concluzie
Am comparat cele doua variante timbrale oferite de iDAC-6 MK2. Iesirea pe lampa ofera un sunet cu media impinsa in fata. Notele sunt rotunjite, existand o oarecare tendinta rubensiana. Cu toate acestea rezolutia nu este afectata. Iesirea cu tranzistori are o prezentare diferita. Acum sunetul este incisiv, direct, usor metalic.
iDAC-6 MK2 reinterpreteaza muzica asemeni unui artist oferind ceva complet nou. Muzica este impachetata in asa fel incat sa ofere satisfactie ascultatorului. Daca sunteti ascultator de opera acest DAC o sa va aduca multe bucurii. Pe rock pierzi putin din rautate dar castigi muzicalitate. Cu acest DAC inregistrarile de rock macelarite sonic pot fi ascultate integral. Nu este un DAC neutru. In schimb ofera placere si bucurie auditiilor. Pana la urma fiecare dintre noi doreste sa asculte muzica acasa si sa se bucure de aceste momente. Nu suntem ingineri de studio incat sa alergam dupa o liniaritate iluzorie complicat de atins intr-o camera normala.
Daca va aflati in cautarea unui DAC de buget bine construit, care sa permita schimbarea prezentarii sonice printr-o simpla apasare de buton, va invit sa ascultati si un iDAC-6 MK2.
Pro:
pretul (1000 dolari)
posibilitatea de a alege intre doua variante timbrale (lampa vs tranzistori)
prezentarea vocilor
muzicalitate
11 filtre digitale diferite
Contra:
sunet cu personalitate
viteza tranzientilor
Articol scris de Robert Flescan
Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.