Sari la conținut
HiFi Tech
  • Audiovector R1 Signature - silk sound


    HiFi Tech

    Audiovector R1 Signature este subiectul articolului si testelor de astazi. Modelul sosit este o boxa audio de raft si este cel mai mic din seria R. Noua serie R a fost lansata in anul 2019 si cuprinde urmatoarele modele: R3 – boxe de podea, R1 – boxe de raft, RC – boxa centrala home cinema, R Sub – subwoofer dedicat pasionatilor de home cinema si bas mult.

    AUDIOVECTOR este o companie daneza, fondata in 1979 de Ole Klifoth sub numele F3 / LYD. Astazi, patruzeci de ani mai tarziu, Ole este implicat in managementul proiectelor, iar fiul sau Mads Klifoth a devenit proprietarul și CEO-ul companiei. Inca de la inceput, Ole Klifoth, fondatorul companiei, a dorit sa construiasca boxe dinamice liniare, aliniate corect in faza, care sa ofere un sunet necomprimat. Aceleasi ipoteze il ghideaza pe Mads Klifoth, fiul fondatorului, care este acum director si proiectant sef. Audiovector ofera pe langa boxe scumpe si boxe accesibile, care pastreaza filosofia daneza a producatorului, seria QR. 

    1469123019_AudiovectorR1Signature-silksound(2).jpg.a13a8bbe8974dd29454b350f58e8ae7e.jpg

    Dupa cum citim in white papper – ul seriei R, documentul tehnic care descrie aceasta serie, gasim pana la 164 de modificari in noile boxe. Material nou de amortizare, difuzoare cu carbon, cablajul intern, un mod nou de evacuare a energiei din interiorul boxei, etc. Noile difuzoare cu tehnologie Titanium au o membrane sandwich fabricate din fibra de carbon tesuta incrucisat, care este extrem de puternica, rigida si usoara. Partea din fata a membranei este laminata  cu o rasina artificiala din lemn pentru a o face si mai puternica. Greutatea acesteia este cu 50% mai mica decat membranele SR anterioare. Seria R are in componenta un tip de filtru liniar de faza cu alimentare dinamica, cu rulare usoara. Aceasta abordare tehnica face ca boxele din seria R sa fie usor de condus si de potrivit cu alte echipamente.
    R 1 Signature sunt boxe de raft bass-reflex, cu doua cai, cu montare pe suport. Cutiile lor au forma caracteristica a unei picaturi de apa (forma de lauta – instrument muzical cu coarde cu gatul lung), care permite proiectantilor sa minimizeze undele stationare din interior si sa faca intreaga constructie mai rigida. Componentele pasive din interior sunt atent selectionate. De exemplu condensatorii sunt de polipropilena si sunt produsi de Bennic Components si EVOX.

    Tweeterul si difuzorul sunt fabricati de Audiovector. Tweeterul R Evotech are o membrana de matase si un front metalic mare, care aminteste de Dynaudio Esotar. Pe spatele boxei exista o fanta profilata care imbunatateste spatialitatea sunetului. Aceasta tehnologie este numita Soundstage Enhancement Concept. Wooferul de 170 mm (6,5 ”) are o diafragma impletita din fibra de carbon acoperita in fata cu o rasina sintetica transparenta. Bobina este infasurata pe o carcasa acoperita cu titan. Ambele difuzoare sunt montate cu trei suruburi speciale. Materialele tehnice ale companiei sustin ca prinderea in trei puncte asigura presarea uniforma a difuzorului pe carcasa. Aceasta tehnica este numita ‘NES in trei puncte’ (fara stocare de energie).

    Te poate interesa:

    Boxele sunt disponibile in mai multe finisaje, cu furnir din lemn sau acoperite cu lac. Similar cu alte boxe ale seriei, R 1 poate fi cumparate in trei versiuni: Signature, Avantgarde si Arreté. In materialele de comunicare ale companiei aceste trei versiuni sunt definite:  Signature - bun, Avantgarde  - mai bun, Arreté  - cel mai bun. 

    Teste

    Boxa testata de mine are culoarea negru-cenusiu. Cutia este invelita in furnir negru. Partea frontal si spatele au o culoare cenusie. Privita de aproape R1 arata foarte bine. Materialele folosite sunt de calitate, designul este un mix interesant intre vechi si nou, iar grila care acopera sistemul bass-reflex din spate te duce cu gandul la masinile sport din anii ’60 – ’70.
    Sistem de test: transport digital – Audirvana & NUC PC & Intona USB reclocker; Cambridge Audio Azur 851N - DAC USB / streamer / preamplificator; amplificator stereo – Pass Labs Int 150;  boxe audio – Audiovector R1 Signature; cabluri – interconect balansat DIY Neotech, boxe Vicol Audio.
    Muzica de test: Ella Fitzgerald - Sings The Cole Porter Song Book, Alisa Weilsertein - Elgar Cello Concerto, Opeth – Heritage.

    Ella Fitzgerald
    Inca de la primele acorduri am recunoscut timbrul inconfundabilei Ella. Vocea are finetea matasei, este echilibrata si bogata in amanunte calde. Audiovector R1 ofera un sentiment superb de palpabilitate pe aceasta inregistrare. Sunetul vocii este centrat, pozitionat undeva in fata orchestrei care pare sa imbratiseze de la distanta forma fantomatica a artistei. In timp ce ascultam,  am observant o oarecare retinere in zona octavelor inalte. Vocea Ellei atinge notele inalte cu o oarecare sfiala. Mi-as fi dorit sa contina mai multa energie. Ciupiturile contrabasului au o vigoare moderata si nu pot fi localizate in spatiu. Pianul este discret, asezat in spate, cu o pozitie bine definita. Sunetul se simte ca si cum totul s-ar petrecere intr-o camera mica. Am continuat sa ascult intregul album atras de muzicalitatea daneza a acestor boxe.

    55449079_AudiovectorR1Signature-silksound.jpg.acab8a4950a537a1a59a61bc270d38d5.jpg

    Alisa Weilerstein
    Audiovector R1  au capacitatea de a localiza cu precizie imagini individuale dincolo de limitele exterioare ale difuzoarelor. Sunetul vine catre ascultator treptat, asemeni valurilor marii, nu in forma unui zid care uniformizeaza informatia. Acest aspect ofera ascultatorului o perspectiva tridimensionala buna. Notele mai putin intense sunt audibile dincolo de cortina de sunete aflate in prim-plan.  Violoncelul are un sunet curat.  Notele joase sunt moi, dulci, fara a fi neaparat lipsite de viguroase. Un mix interesant de energie salbatica si muzicalitate. Pasajele dinamice in care este implicata intreaga orchestra sunt prezentate coerent si liniar. Sunetul in ansamblu este un mix intre intensitatea armoniilor orchestrei si romantismul cu accente tragice al violoncelului . Echilibrul cald si bogat al acestei inregistrari a fost corect reprodus. Frecventele inalte au fost curate si lipsite de cea mai mica urma de oboseala. Sentimentul de intensitate a fost coplesitor. Am fost sedus de calitatea verosimilitatii pe care am trait-o in timp ce ascultam aceasta inregistrare prin boxele Audiovector R1 .

    385297067_AudiovectorR1Signature-silksound(2).jpg.3d7fa3798fa8936a7336dfb69f79db49.jpg

    Opeth 
    Albumul debuteaza cu un cantec in care pianul are rolul principal. Notele au greutate, sunt detaliate, se descompun in intr-un puzzle urias ce se imprastie prin camera. Senzatia unui pian pozitionat in fata mea transcende simturile. Audiovector R1 ofera autenticitate auditiei intr-un mod realist. Continui auditia cu urmatoarea melodie. Toba impinge muzica catre ureche. Energia frecventelor joase este asemeni unui metronom. Sunetul are ritm, dinamica, kick, energie si o viteza buna. Simti ca este o piesa de prog de generatie noua. Pluteste un ritm ce aminteste de perioada psihedelica, insa sunetul pe ansamblu este imbracat in haine moderne. Muzica are atmosfera, esti poftit sa te implici in auditie. Sunetul este natural, nu pare fals, sintetic. Vocea este dramatica, pluteste asemeni unui corb peste sunetul instrumentelor. Boxele reusesc sa cante rock la un nivel bun. Instrumenete sunt bine definite, chitara acustica este autentica, pianul electric are corp si consistenta. Pe aceasta piesa am avut confirmarea unei banuieli pe care o intuiam. Extensia frecventelor joase este limitata de dimensiunea difuzorului. Din fericire, intr-o camera mica aceasta problema va fi mai putin evidenta. 

    1136533984_AudiovectorR1Signature-silksound(3).jpg.43c1acdb9416f72637098564a3dde3a5.jpg

    Concluzie

    Audiovector R1 sunt boxe muzicale cu o tenta cald – neutra. Pasionatii obsedati de muzica, cei care asculta ore intregi inchisi in camera de auditie, vor iubi sunetul acestor boxe. Punctele forte sunt: imaginea holografica, frecventele medii bogate, absenta oboselii in sesiunile lungi de ascultare. Slabiciunea lor este basul profund. Constructiv nu au cum sa atinga valori aflate in acea zona. Daca sunteti in cautarea unor boxe neutre cu un sunet placut, pentru o camera mica, poate ca nu ar fi o idee rea sa oferiti o sansa si danezelor Audiovector R1.

    Pro:
    calitatea materialelor si a constructiei
    sunet cald-neutru
    imagine holografica
    excelente in sesiuni lungi de auditie                                                                                                                                                                              liniaritate                                                                                                                                                                                                                          bas corect

    Contra:
    extensia basului profund                                                                                                                                                                                                frecvente inalte pot fi considerate discrete de unii dintre voi 
    pretul pentru cei cu bugete mici (2500 euro costa boxele la importator)                                                                     

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.


     

     


    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.