Audioquest Niagara 3000 este un regenerator de curent alternativ construit de firma americana Audioquest. Tehnologia pe care o foloseste este brevetata si se numeste AC-Ground-Noise. Niagara 3000 este un un filtru de curent alternativ liniarizat cu o latime de banda foarte larga. Datorita circuitului de corectie al puterii tranzitorii pasive / active, acest regenerator de curent are un rezervor instantaneu de curent de peste 55 amperi la varf. Potrivit producatorului, Niagara 3000 corecteaza curentul fara sa il comprime. Din acest motiv poate fi folosit cu amplificatoare stereo de putere mare.
Introducere
Curentul alternativ (AC) este o tehnologie veche de un secol. A fost creata pentru lumini incandescente si motoare electrice. Nu a fost niciodată menita sa alimenteze circuitele analogice si digitale sofisticate utilizate in sistemele audio / video premium de astazi. Pentru atingerea unei latimii de banda mare si a unei game dinamice extinse, in prezent, trebuie sa obtinem un zgomot electric extraordinar de scazut pe o gama foarte larga de frecvente.
Daca credeti ca exista un loc pe Pamant, care sa fie alimentat cu o tensiune alternativa adecvata pentru nevoile unui sistem audio – video premium, va spun sincer, nu exista. Avem sanse mai mari sa numaram stelele de pe cer cu ochiul liber, decat sa gasim un asemenea loc. Dupa cum am spus anterior, curentul alternativ este o tehnologie veche, inventata pentru un cu totul alt scop. Reteaua electrica este un generator urias de distorsiuni si zgomot. Adaugati frecventele radio pentru o imagine completa. Priviti in jurul vostru. Este simplu sa identificati existenta semnalelor radio transmise prin aer si chiar in liniile de curent alternativ. Adaugati sursele in comutatie de acasa (frigider, masina de spalat, incarcator telefon) sau cele care genereaza frecvente radio (Bluetooth, antene WiFi) si tocmai ati obtinut o imagine completa a modului in care sistemul vostru audio-video poate fi afectat.
Curentul alternativ din priza intra in circuitele sensibile din surselor digitale, amplificatoare, bluray playere si creaza distorsiuni, dar si pierderi de semnal la nivel scazut. Din pacate, rezultatul pentru ascultator nu inseamna modelarea culorii tonale a sistemului sau crearea unui efect eufonic, ci mai degraba pierderea unei cantitati substantiale de semnal audio, care este acoperit de distorsiuni sau frecvente radio. Pierderea aceasta poate fi identificata prin masuratori si afecteaza in primul rand semnalele de nivel scazut. Acestea contin majoritatea armonicilor instrumentelor, frecvente inalte si o parte din informatiile imagistice sau spatiale.
Daca aveti acasa un sistem audio-video performant si doriti sa maximizati performantele acestuia, atunci aveti nevoie de un regenerator de curent. Am explicat in prima parte a articolului motivele.
Teste
Am testat Audioquest Niagara 3000 in urmatorul sistem:
- Surse digitale: Yamaha CDS 3000, Luxman D-08u Ultimate
- Transport digital: Asus NUC (BIOS fine tuning) & Windows 10 (audiophile tuning) & Audirvana
- Amplificator stereo: Luxman -590AX Mk2
- Boxe audio - Focal Electra 1038 Be
- Cablu interconect: Audioquest Wind
- Cablu boxe: Vicol Audio
- Cabluri curent: Audioquest Tornado, Blizzard
Am folosit esantioane sonice cu muzica clasica, jazz si rock.
Incep cu rock-ul pentru ca aici am simtit diferetentele cele mai mari. Am ascultat Led Zeppelin, Pink Floyd, Eric Clapton. Inregistrarile acestor artisti nu sunt audiofile. Sunt masterizate in stilul anilor ’70 si au distorsiuni audibile pe un sistem rezolut. In aceasta perioada efectele audio adaugat la masterizare erau realizate pe console de mixaj analogice. Daca inginerul doarea sa creeze senzatia de spatiu folosea efectul numit reverb. Orice schimbare sonica presupunea si aditia unor distorsiuni armonice. Acestea pot fi placute pentru ureche - zgomot banda magnetica, sau neplacute - distorsiuni pe bas, chitara electrica. In timpul auditiei convertorul digital se confrunta cu doua tipuri de erori care pot influenta sunetul final; distorsiunile analogice ale inregistrarii transferate in digital si erorile care pot aparea din cauza zgomotului si distorsiunilor sosite din reteaua electrica. Dupa cum puteti intui, rezultatul este o reducere a fidelitatii. Cu Audioquest Niagara 3000 folosit ca regenerator de curent, sunetul a capatat o dulceata placuta si a crescut nivelul detaliilor. Ascultam albume de muzica dragi, pe care le cunosc in amanunt, si am realizat ca exista mult mai multa muzica in aceste inregistrari. Toba mare a lui John Bonham, percutionistul trupei Led Zeppelin, se extinde dincolo de limita audibila. (50 hz este limita pana la care urechea umana percepe frecventele audio sub forma sunetelor muzicale. Sub aceasta frecventa sunetul se transforma intr-o vibratie usor deranjanta.) Chitara lui Eric Clapton a capatat o stralucire si o textura suplimentara, iar vocea a devenit expresiva intr-un mod neasteptat. Am remarcat cum vocea isi schimba caracterul de mai multe ori, chiar si intr-o silaba cantata. Am descoperit informatii chiar si in pasaje ce pareau linistite. A urmat albumul “The Dark Side of the Moon”. Intregul ansamblu sonic al albumului s-a deschis catre mine de parca as fi fost inghitit de o tornado. Ascultam muzica si ma intrebam. Oare aud sunete noi? Nu ma refer la sunete complete. Noutatea o simteam ca o codita sonica adaugata. Uneori mi se parea ca basul este mai curat si ca a disparut murdaria noroioasa care il acoperea.
Te-ar mai putea interesa si urmatorul articol:
De fiecare data cand am scos Audioquest Niagara 3000 din sistem, sunetul s-a modificat. Nu a fost ceva major, as minti cu nerusinare, dar dupa cateva minute de auditie fara Niagara 3000, simteam nevoia sa il reintroduc in sistem. A fost o auditie comparativa. Acest tip de auditie este periculor pentru ca depinde si este influentat de atentia si puterea de intelegere a ascultatorului. Iti indrepti atentia catre un aspect al sunetului, apoi ceva se schimba. Auzi schimbarea, dar ceea ce s-a schimbat este modul in care asculti. Sunetul subiectiv este diferit de sunetul masurat, de undele de presiune care ajung in timpane.
Pentru muzica clasica am folosit exclusiv inregistrari Reference Recordings. Cu Niagara 3000 scena sonora s-a extins, mai ales in profunzime, iar imaginile sonore ale instrumentelor au capatat forme putin mai precise. Inchipuiti-va privind o fotografie digitala cu o orchestra sinfonica la rezolutia de 4K . Puteti sa mariti aceasta fotografie fara ca detaliile subtile sa se estompeze. Chiar reusiti sa identificati informatii ascunse ochiului inainte. Acesta este castigul pe care il ofera Niagara 3000.
Pe jazz situatia s-a repetat. Fara Niagara 3000 aveam senzatia ca am pierdut o parte din textura si caracterul inregistrarii. Stiam ca se poate mai mult si dupa cateva minute simteam nevoia sa introduc in sistem regeneratorul de curent.
Concluzie
Inainte de a va gandi sa cumparati un regenerator de curent Audioquest, ganditi-va la cateva aspecte. A) Puterea consumata de amplificatorul dumneavoastra. Un amplificator Pass Labs de 350 wati consuma de doua ori mai multa energie in momentele de solicitare maxima. In acest caz sunt sanse mari ca Niagara 3000 sa nu ofere suficient curent. B) Scalarea sistemului. Exista posibilitatea ca un asemenea aparat sa nu ajute un sistem aflat in zona entry level.
Pentru mine, Niagara 3000 a insemnat un plus in zona de naturalete a sunetului, detalii, precizie a imaginii, adancimea si latimea scenei sonore. Sfatul meu este sa incercati un asemenea aparat. Un regenerator de curent alternativ bine proiectat poate oferi aceeasi calitate a sunetului tot timpul. Nu va mai trebui sa alergati noptile dupa magia sunetului de calitate alaturi de prietenul Jack Daniel’s sau amicul Hennessy. Stiu, cu totii iubim auditiile tarzii, cand sunetul sistemului este incantator, deoarece alimentarea cu curent alternativ este mai curata. Dar poate a venit vremea sa ne schimbam obiceiurile.
Articol scris de Robert Flescan
Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine. Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.
- 1
Comentarii Recomandate
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.