Accuphase DP-750 MDSD este un player CD și SACD , dar il puteți utiliza si ca un convertor D / A prin intrarea USB folosind o sursa digitala externa. Aparatul ofera suport pentru orice format audio digital (cu excepția MQA), dar poate fi folosit si ca transport CD / SACD legat la un convertor D / A extern.
Prezentare
Infatisarea exterioara a playerului Accuphase DP 750 te duce cu gandul la aparatele HiFi din anii ’70. Privit de aproape, te poti gandi ca aparatul a fost trimis prin timp, printr-o gaura de vierme, de un savant japonez genial si putin nebun. Un aspect clasic, prin urmare nimic modern, ar fi probabil concluzia tuturor celor care nu cunosc putina istorie HiFi. Cu toate acestea, povestea este chiar invers.
Accuphase a pastrat in esenta acest aspect retro din anii '70 pana in prezent, insa manopera depaseste cu mult standardele moderne de productie . Cu alte cuvinte, manopera este la cel mai inalt nivel posibil. Fiecare parte este lucrata perfect, nu exista abateri, incertitudini estetice. Pentru un fan HiFi, DP 750 este in primul rand o superba si valoroasa piesa de colectie. HiFi-ul la acest nivel este similar cu ce se intampla in universul colectionarilor de arta sau de masini speciale. Colectionarul de arta strange tablouri, sculpturi, lucrate de artisti celebri, pasionatul de masini colectioneaza modele extraordinare clasice sau chiar contemporane, iar pasionatul HiFi cumpara aparate care definesc istoria acestei industrii.
La exterior aparatul este invelit intr-o carcasa de lemn ce acopera partea lui superioara si cele doua laterale. Nu este o bucata de lemn oarecare, se observa cu usurinta maiestria cu care lemnul a fost lucrat. Lemnul este lustruit si lacuit dincolo de obsesia perfectiunii. La final lemnul arata ca o bucata de sticla compacta, stralucitoare, fina, perfecta, o adevarata opera de arta. Ganditi-va pentru o secunda la maiestria unei sculpturi de Brancusi, la una din pasarile lui abstracte. Intri intr-un muzeu si esti intampinat de o asemenea sculptura. Imediat simti ca ramai fara rasuflare in fata simplitatii aparente, insa dupa ce iti revii din uluiala si incepi sa cercetezi in amanunt sculptura, realizezi ca exista o armonie infinita a liniilor, o cutezanta a curbelor nemaivazuta, o indrazneala a ideilor ce definesc geniul in stare pura. Carcasa din lemn a unui DP 750 nu este una din pasarile maiastre ale lui Brancusi, dar va asigur ca pentru industria HiFi-ului aceasta carcasa poate fi considerata, pastrand proportiile, ca fiind o lucrare de arta, un obiect ce va defini istoria. Ca sa puteti intelege incantarea mea in fata acestui aparat trebuie sa il vedeti si sa il pipaiti, altfel totul o sa va para exagerat.
Partea frontala are o culoare aurie – sampaniei si este metalica. In mijloc avem afisajul cu un design retro-vintage pe care este inscriptionata sigla Accuphase. Sub afisaj avem sertarul destinat SACD / CD, in stanga se afla doua butoane, unul cu care cuplam / decuplam aparatul de la reteaua de energie electrica si unul cu care putem alege pistele audio, SACD sau CD. In partea dreapta se gasesc butoanele functionale, play, pause, stop, etc.
In spatele aparatului, exista 3 iesiri digitale (Accuphase HS-Link, coaxial și optic) care transforma DP-750 MDSD in transport SA-CD / CD pentru un convertor D / A extern. Apoi exista 4 intrari digitale pentru conectarea unor surse audio externe digitale: Accuphase HS-Link, Coaxial, Optic si USB. Porturile RCA (nebalansate) și XLR (balansate) sunt disponibile ca iesiri analogice.
Am terminat cu descriere partii exterioare, va propun sa intram in interior. Piesele sunt aranjate ca intr-o sala de operatie. Totul are logica, nimic nu este lasat la voia intamplarii. Nu trebuie sa fii un expert sau un inginer, un proiectant de dispozitive audio, sau cineva cu cunostinte avansate de electronica pentru a intelege ce se intampla. Designul interior este impartit in 6 sectiuni. Avem circuite analogice, digitale, de alimentare si software, transformatoare si transport. Unele sectiuni sunt separate prin parti metalice pentru a preveni interferentele electromagnetice. Mai mult decat atat, in interiorul carcasei sunt doua transformatoare separate. Unul este pentru alimentarea circuitului analogic, celalalt este pentru alimentarea circuitului digital. Mecanismul de transport CD / SACD cantareste singur 10,5 kg si este atasat la un bloc de aluminiu de 8 mm. Acesta este cadrul transportului in sine, iar peste acesta este un capac de aluminiu gros, prelucrat la CNC. O astfel de constructie robusta ofera o izolare maxima fata de vibratiile externe. Tava de transport se deplaseaza pe doua sine duble, ceea ce o face incredibil de linistita. Este ceva ce trebuie sa experimentezi. Accuphase afirma ca au redus zgomotul cu 50% folosind acest tip de mecanism.
De procesarea semnalului digital se ocupa opt chipuri ESS Technology ES9028PRO D / A conectate in paralel ce asigura un nivel de zgomot (noise floor) foarte mic. Pentru partea de procesarea a semnalul DSD inginerii de la Accuphase folosesc o tehnologie proprietara. Dupa cum stiti semnalul DSD genereaza mult zgomot in afara frecventelor audibile, insa compenseaza prin eliminarea filtrelor digitale. In DP 750 semnalul DSD este trimis direct in convertor, fara sa treaca printr-un proces de conversie DSD – PCM. Asta inseamna ca semnalul DSD ramane in forma sa originala si nu sufera niciun fel de alterare.
Inchid aceasta scurta prezentare cu informatiile despre greutatea acestui aparat. DP 750 cantareste 28 de kilograme.
Teste
Am testat aparatul folosind urmatorul sistem:
DP 750 – SACD / CD player
Pass Labs Int 150 – amplificator
Focal Electra 1038 Be, Davis Acoustics Olympia 1, GoldenEar Triton One R
Cabluri balansate DIY din sarma Neotech si cabluri de boxe Vicol Audio
Muzica de test: Beethoven - Symphony No. 5 / Baremboim / Staatskapelle Berlin (CD), Robert Shuman – Piano Concerto in A minor / Radu Lupu / Andre Previn / London Symphony Orchestra (CD), Miles Davis – Kind of Blue (hybrid SACD /CD), Accuphase Special Sound Selection 5 (SACD).
Am incepu auditia cu Symphony No. 5. Cu acest aparat incepi sa intelegi ce inseamna rezolutie. Primesti o multime de informatii fara sa fii nevoit sa umbli la butonul de volum. Dinamica de care este capabil este impresionanta. Inceputul sinfoniei este grandios, maret, cu un prim paragraf precis, puternic si convingator. Nu exista loc pentru compromisuri, Bethoven a dorit sa inceapa furtunos aceasta lucrare. DP 750 reuseste sa construiasca aproape perfect iluzia unei sali de concert. In pasajele muzicale lente iti auzi propria respiratie si incepi sa te panichezi. Daca il deranjez pe cel de langa mine? Stiu, pare o prostie, cum ai putea credea asa ceva. Esti la tine acasa si asculti muzica. Totusi, senzatia de imersivitate este senzationala. Nu stiu cat de obisnuiti sunteti cu salile de concerte dedicate muzicii clasice, cu nivelul de zgomot de la care pornesc celelalte sunete. Intr-o asemenea sala te simti imbratisat de aceasta liniste profunda. Dupa ce urechile se obisnuiesc cu mediul, creierul incepe sa distinga in aceasta mare de liniste senzatia subtila a unui zgomot, un fel de vibratie imperceptibila. DP 750 reuseste sa sape atat de mult in informatie incat acest zgomot devine o realitate in camera ta de auditie.
Fiecare instrument si sunet este perceput ca un moment unic in timp. Muzica este descompusa in note stralucitoare, sunetul curge catre ascultator fluid, omogen, organic, fara efort. Nu lipseste nimic, iar asta face ca auditia sa fie relaxata. Sunt o multime de playere audio care iti arunca in fata informatii, esti asaltat de biti si sunete, insa la final simti ca pe durata auditiei ai fost incordat si a disparut placerea auditiei. DP 750 este la polul opus.
Am continuat cu Robert Shuman – Piano Concerto in A minor / Radu Lupu.Trebuie sa auziti sunetul pianului din aceasta compozitie tradus de un DP 750. Va promit o experienta sonica exceptionala. Modul in care acest aparat reconstruieste acel moment unic este viu, real, palpabil. Simti degetele artistului atingand clapele cu delicatete, micile rezonante acustice ale corpului pianului, aerul ce paraseste cavitatea toracica in momentul respiratiei artistului. Un tot unitar ce pulseaza asemeni unei fiinte eterice o luminescenta muzicala ingereasca. Sunetul orchestrei pastreaza aceeasi nota captivanta, somtuasa. Muzica se revarsa asemeni unei draperii din catifea peste camera, este bogata, texturata, stratificata. O multime de detalii micro si macro dinamice plutesc in spatiul de auditie. Pe ansamblu un sunet organic, tangibil, armonios, plin de informatii ce vor satisface toti parametrii unui iubitor de muzica clasica.
Ascultand acest titlu, cu DP 750 in rolul de dirijor, am experimentat un sunet apropiat de nirvana, care m-a lansat direct in centrul muzicii si m-a facut sa ma gandesc la frumusetea cu care Dumnezeu a inzestrat aceasta lume.
Miles Davis – Kind of Blue
Finetea acestui SACD/CD player este dezarmanta. Usurinta cu care dezvaluie cele mai delicate subtilitati ale unui pasaj muzical, de a dezlantui complexitatile tonale si de a face lumina pe inregistrarile vechi este naucitoare. Trompeta lui Miles atinge inaltimi si culori tonale de a caror existenta eu stiam din auditiile altor sisteme, dar pe care nu le-am auzit niciodata la mine acasa. Mici detalii metalice au fost scoase la suprafata din intunericul zgomotos al benzii de magnetofon pe care au fost inregistrate sesiunile acestui album. Castigul informational si sonic a insemnat cel putin o octava adaugata. Trompeta, saxofonul, au un sunet cu care orice iubitor de jazz este familiarizat, dar oare va puteti inchipui cum ar fi sa simtiti alama ca avand propriul suflet. Discutia nu este despre un aliaj intre cupru si zinc, ci despre instrumente transformate in fiinte vii, in Miles, Coltrane, etc.
Sunetul contrabasul pe acest album este discret. Te face sa te gandesti ca exista pe inregistrare pentru ca asa o cereau canoanele jazz-ului in anii ’50. Cu DP 750 basul se simte tonic, nu atat de molesit pe cat il credeam. Nu se schimba complet, sau se transforma intr-o furtuna zgomotoasa, insa se evidentiaza, capata o anumita delicatete, fiecare nota grava are cadenta, ciupiturile corzilor misca aerul cu o viteza sporita. Toate aceste mici detalii sunt esentiale pentru ritmul muzicii si aduc un mai bun echilibru in sunet.
Accuphase Special Sound Selection 5
Marturisec ca am ascultat acest SACD mai mult din curiozitate. Speram sa gasesc niste inregistrari de referinta in format DSD. Nu s-a intamplat asta. O parte din aceste melodii sunt inregistrari mediocre, cu o dinamica slaba si un sunet subtire. Banalul CD cu Radu Lupu devine o inregistrare de referinta comparat cu Accuphase Special Sound Selection 5. Interesant este ca DP 750 nu a favorizat colectia de cantece duioase aranjate de departamentul de marketing sa impresioneze urechea. Muzica a sunat asa cum a fost inregistrata, fara sa primeasca imbunatatiri cosmetice. DP 750 a taiat bitii asemeni sabiei unui samurai si a scos in evidenta toate neajunsurile. La final, dezamagirea pricinuita de acest SACD s-a transformat intr-o experienta utila si mai apoi intr-o concluzie. DP 750 este un player SACD / CD / DAC neutru. Daca faceti parte dintre fanii traditionali ai acestui brand, sper, sa nu va nemultumesc aceasta concluzie empirica.
Am ascultat DP 750 pe trei perechi de boxe diferite. De fiecare data am observant cum acest player furnizeaza informatii fara sa schimbe caracteul sonic al boxelor. Fiecare boxa a putut sa zburde in voie si sa ofere ce are mai bun, DP 750 multumindu-se sa potenteze calitatea informatiei.
Te-ar mai putea interesa si urmatorul articol:
Concluzie
Accuphase DP 750 este un obiect de arta inainte de a fi un player audio multiformat. La acest nivel diferentele dintre tehnologie si arta aproape ca dispar. Pasionatii ajunsi pe acest varf de munte simbolic impartasesc aceeasi obsesie a perfectiunii, fie ca vorbim de un tablou pictat de Edgar Degas, o sculptura a lui Rodin, sau un Accuphase DP 750 Made in Japan.
Pro:
- Constructie interioara ‘state of the art’
- Neutralitate si fluiditate
- Capacitate de a sapa in informatii si a scoate la suprafata amanunte inaccesibile cu alte aparate
- Design exterior
Contra:
- pretul
Articol scris de Robert Flescan
- 2
- 4
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.