Sari la conținut
HiFi Tech
  • Discul de vinil - o experienta sonica surprinzatoare


    HiFi Tech

    Afara este cald si miroase a vara. Celor proaspat intorsi din vacanta le zboara mintea catre momentele frumoase pline de amintiri, iar cei care se pregatesc de vacanta privesc cu speranta catre locul ales si viseaza la o apa perfect albastra ce decupeaza un tarm auriu plin de nisip. Pentru toti vacanta este o experienta emotionala complexa, un intreg format din bucati de imagini in miscare ce au ca liant o multitudine de gusturi, mirosuri, culori si lumini. Fiecare zi aduce cu sine experiente noi. Un asalt al simturilor pe care il primim cu bratele deschise, pentru ca asta inseamna vacanta. Sa transformi fiecare moment in ceva memorabil, o amintire ce va dainui dicolo de timp si spatiu.

    Experienta ascultarii muzicii pe disc de vinil este asemanatoare momentelor de vacanta descrise in introducerea acestui articol. 

    Sunetul  vinilul este o experienta complexa, nu doar un sunet produs de un sistem audio stereo si un pick-up. Vinilul poate fi un moment al catharsisului individual. Ai ajuns acasa, ai ales discul cu muzica potrivit, ai asezat frumos discul pe platan, acul a coborat usor peste vinil, muzica a inceput sa se imprastie prin camera, grijile cotidianului au disparut in spatele unei cortine de sunet. Discul de vinil te obliga sa asculti intregul album cu atentie, te imbratiseaza cu tandrete si te indeparteaza de digitalul social cu ale lui dispozitive permanent conectate la internet. Vinilul nu este pentru toata lumea, sunt constient, dar poate fi o experienta incredibila daca aveti mai multa incredere in acest timp de experienta. Este o modalitate grozava de a asculta muzica pentru prima data, sau de a reasculta albumul unui muzician pe care il iubiti.

    Te poate interesa:

    Pentru a intra in acest paradis aveti nevoie pe langa un sistem audio stereo de un pick-up si cateva discuri de vinil. Asta la inceput. Daca vinilul reuseste sa va fure inima complet, veti incepe sa vanati inregistrari vechi valoroase, sau inregistrari ale trupelor voastre favorite din prezent. Vanatoarea de discuri este primul pas catre pozitia de colectionar. Sa fii colectionar de discuri de vinil este un hobby placut. Muzica imprimata pe vinil isi pastreaza atat valoare culturala cat si cea financiara si continue sa ofere ascultatorului placere fara a tine cont de varsta. Dupa discurile vechi veti alerga pe la targurile de viniluri folosite. Acolo va veti imbogati social si emotional datorita interactiunii cu alti oameni pasionati ca si voi. Poate chiar o sa castigati niste prieteni in plus. Discurile noi le puteti achizitiona urmarind ofertele online ale magazinelor de specialitate sau alegandu-le direct in magazinele dedicate.

    Discul de vinil este o intoarcere la originile primelor imprimari, la momentele cand oamenii ascultau intregul album al unui artist. Este placut sa poti asculta instantaneu melodia ta preferata, sau sa asculti o lista cu cantece favorite, insa acest tip de ascultare te indeparteaza de artist, de mesajul pe care acesta a dorit sa il transmita cand a inregistrat albumul.

    Cu un disc de vinil este aproape imposibil sa sariti melodiile. Este posibil, dar asta presupune un oarecare efort din partea ascultatorului. Trebuie sa te ridici din locul unde asculti muzica, sa te deplasezi catre pick-up, sa ridici bratul si sa il asezi pe canalul de inceput al unui alt cantec. Acest lucru aproape te obliga sa asculti un album intreg, auzind melodiile in ordinea dorita de artist. Ascultand intregul album, muzica se desfasoara intr-un flux cursiv. Asa s-ar putea chiar sa descoperiti ca va plac anumite melodii mai mult sau mai putin din cauza melodiilor care le inconjoara.

    Un disc de vinil este ofertant dincolo de muzica imprimata. Rolul sau primordial este conexiunea cu muzica. Puteti asculta aproximativ  20 de minute pe fiecare parte, ajungand la maximum 22 de minute. Aceasta inseamna ca un singur disc nu va avea mai mult de 45 de minute de muzica. Pentru albumele mai lungi este nevoie de doua discuri. In timp ce ascultati muzica puteti citi informatiile tiparite pe coperta. Incepeti cu versurile si terminati cu detaliile inregistrarii albumului. De exemplu: sunt albume a caror master este analogic, pentru altele masterul este digital. Gasiti informatii despre inginerul de sunet, studioul in care s-a facut inregistrarea, artistii invitati sa cante, durata inregistrarii. Multe din aceste detalii nu le veti gasi online. Nu in ultimul rand va amintesc de micile opere de arta printate pe cartonul care inveleste discul de vinil. Muzicienii si studiorile depun mult timp si efort pentru a gasi artisti care sa ilustreze albumul. O imagine atent integrata ofera un sens vizual inregistrarii muzicale. Iar cand aceasta are si o dimensiune potrivita, 31 de cm pe cele patru laturi, senzatia de imersiune este amplificata. 

    Discul de vinil este in primul rand o stare de spirit si mai apoi un format fizic de pe care ascultam muzica. Daca va place sa ascultati muzica, incercati sa-i oferiti o sansa si batranului disc de vinil. 

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

    Discul de vinil - o experienta sonica surprinzatoare (2).jpg

    • Thanks 1

    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.