Black Orpheus este una din cele mai bune inregistrari ale contrabasistului japonez Isao Suzuki la casa de discuri Three Blind Mice. Albumul a fost inregistrat la data de 20 Februarie, 1976, in studioul AOI, Tokyo. Isao Suzuki este marele maestru al jazz-ului din Japonia. Este basist, multi-instrumentist, compozitor, aranjator, producator si lider de formatie.
Suzuki s-a nascut la 2 ianuarie 1933 la Tokyo. Cariera sa muzicala a inceput in 1956 cand a cantat la contrabas la o baza militara americana din Tokyo. Incurajat de Art Blakey, in 1970 a plecat la New York, si s-a alaturat legendarului grup Jazz Messengers. A lucrat si a inregistrat cu Thelonious Monk, Charles Mingus, Ella Fitzgerald, Wynton Kelly, Bobby Timmons, Jim Hall, Ron Carter si altii.
Dupa intoarcerea sa in Japonia, Suzuki a contribuit la dezvoltarea jazz-ului japonez si a infiintat una din trupele legendare de jazz „Oma Sound”. Pe albumul sau solo „Self-Portrait” (1980), Suzuki a cantat pe 20 instrumente, pecetluind pozitia sa unica in scena japoneza de jazz.
Black Morpheus este unul din acele albume ‘ascunse’ publicului iubitor de muzica buna, pentru ca informatiile despre jazz-ul japonez sunt greu de gasit. Inregistrarea este una din acele sesiuni extraordinare de jazz de la mijlocul anilor 70. In primplan se afla contrabasul si violoncelul lui Isao Suzuki. Trioul este completat la tobe de bateristul american Donald Bailey, iar la pian apare celebrul Tsuyoshi Yamamoto. Acesta din urma canta si la pian electric pe un Fender Rhodes. Fiind o inregistrare dedicata unui basist, ascultatorul va putea sesiza cu usurinta ca acesta este liderul, nu pianistul.
Te-ar putea interesa:
Albumul are un ritm placut si adanc. Se simte ca este cantat cu suflet. Muzica curge frumos, corzile basului ofera un ritm inteligent, pianul sustine ritmul cu note luminoase, uneori acide, iar toba lui Bailey actioneaza ca un liant al intregului muzical. Sunetul acestui album este posibil sa va para ciudat daca sunteti un ascultator de jazz american. Linia basului are o vibratie personala, iar momentele de improvizatie sunt extravagante ritmic si foarte personale. Suzuki combina dibaci jazz-ul clasic, modal, fusion pe alocuri, cu spiritul japonez si ofera o inregistrare de 5 stele. Turnati un pahar de vin rosu intr-un pahar si va promit o seara de exceptie alaturi de acest trio japonez.
Va poftesc sa ascultati aceasta inregistrare si astept comentarii in sectiunea dedicata aflata la sfarsitul articolului.
Auditie placuta!
Articol scris de Robert Flescan
Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.