“Tracy Chapman” este albumul de debut auto-intitulat al cantaretii Tracy Chapman. A fost lansat pe 5 aprilie 1988, de catre Elektra Records. Tracy Chapman se incadreaza ferm in traditia clasica a cantaretului / compositor. Sunetul propus ascultatorilor aminteste de perioada anilor ’70. Daca nu ai informatii despre anul aparitiei acestui album, poti sa il confunzi cu o inregistrare din acea perioada.
Am ascultat albumul undeva la inceputul anilor ’90. Imi amintesc de o discutie purtata cu un amic meloman in care el afirma ca, Chapman a depasit-o pe Madona ca popularitate in USA. Discutia se petrecea la intrarea in holul blocului in care locuiam, nu intr-un club extravagant dedicat pasionatilor de muzica din orasul meu natal. Acestea erau vremurile. Asa a inceput generatia MTV sa descopere muzica. Stateam cu orele in fata televizorului si urmaream fascinati clipurile video difuzate de MTV. Seara ne intalneam in fata blocului si discutam despre muzica vazuta si ascultata la televizor.
Te-ar putea interesa:
Am inregistrat acest album pe o caseta, pentru sora mea mai mica. Eu fusesem inghitit de muzica rock si imi concentrasem atentia pe acest stil . Cu toate acestea, incercam sa am mintea deschisa si sa nu ratez alte oportunitati muzicale. Cand am auzit-o pe Tracy Chapman cantand pentru prima data, am fost cu totul captivant si, mai mult decat atat, in ziua aceea am renuntat la obisnuitele mele auditii de rock. Vocea ei usor androgina amintind de sunetul unui fagot, melanjul de ritmuri soul - blues - folk, simplitatea sunetului de chitara acustica, versurile adanc infipte in realitatea sociala, au fost o parte din motivele pasiunii mele pentru muzica ei. In ziua aceea tot ce imi doream era sa ascult Tracy Chapman fara oprire. Am schimbat caseta de pe o parte pe alta de cateva ori.
Albumul nu poate fi catalogat ca inovator. Greu de crezut ca asta isi dorea Chapman. Discul este un exemplu stralucitor de muzica folk contemporana cu influente de muzica soul, country si R & B. Spiritul anilor ’70 se simte in fiecare nota muzicala pe acest album. Versurile sunt incarcate socio-politic si amintesc de perioada de glorie a unor legende venerate precum Bob Dylan și Joan Baez.
Totusi, de unde succesul acestui album? Ce il face sa fie un album iconic? Chapman a mixat teme contemporane sfarsitului anilor ’80 cu o abordare a productiei muzicale in forma sa clasica si tocmai asta este exact ceea ce face albumul distinctiv - aducea traditiile in present, anul 1988. Discul continua sa fie proaspat si acum, pentru ca muzica este transmisa curajos, simplu, intim si direct, iar subiectele abordate au ramas actuale si in anul 2020. Un exemplu in acest sens este cantecul de deschidere al albumului, “Talkin' 'bout a Revolution”. Versurile traduse sunt urmatoarele: Nu stii, Ei vorbesc despre revolutie, Suna ca o soapta, Nu stii, Ei vorbesc despre revolutie. Ce poate fi mai actual decat aceste versuri. Ganditi-va la miscarea ‘Black Lives Matter’, la framantarile sociale cu care se confrunta Europa, la problemele miilor de refugiati din Orient obligati sa isi paraseasca casele din cauza razboiului.
Pe disc se gasesc si cantece duioase, de dragoste, cum ar fi “Baby Can I Hold You”, “For My Lover”. Acestea completeaza fericit un album extraordinar, pe care il recomand din toata inima si care ar trebui ascultat cel putin odata in viata.
Inchei recomandarea mea cu o scurta istorie Tracy Chapman.
Artista este nascuta la 30 martie 1964, in Cleveland, Ohio. Este o cantareata si compozitoare americana. Cariera ei de muzician a inceput in anul 1988 cu albumul "Trancy Chapman". De atunci artista a lansat inca 7 albume. In cariera a castigat 4 premii Grammy si a fost nominalizata de 13 ori. Pe langa cariera muzicala, Chapman este cunoscuta si ca o activista puternic implicate in viata politica si sociala. Interesele ei in aceasta zona sunt canalizate catre drepturile omului.
Articol scris de Robert Flescan
Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.
- 1
- 1
Comentarii Recomandate
Nu sunt comentarii de afișat
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.