La sfarsitul anului 2021 va prezentam o selectie de albume de jazz care mi s-au lipit de suflet. Anul acesta ma intorc cu un alt articol cu acelasi subiect. Jazz-ul nu este cel mai popular stil muzical, insa este iubit de cei care imi citesc blogul si asta este suficient pentru mine. Majoritatea oamenilor prefera muzica comerciala, pentru ca asta primesc de la posturile de radio, televiziune, servicii de streaming muzical. Neplacuta situatie ar exclama fanii culturii cu radacini in secolul XX. Eu sunt optimist. Daca urmariti scena internationala de jazz veti observa cum jazz-ul standard a trecut prin diferite schimbari stilistice si s-a imbogatit si dezvoltat intr-o forma imprevizibila. Exista o multime de muzicieni contemporani care nici nu isi numesc muzica jazz. Cu toate acestea, jazz-ul este in continuare viu si isi face loc in viata noastra. Fiti cu mintea si sufletul deschis si primiti noul jazz in casele voastre.
10. Makaya McCraven – In These Times (album lansat in data de 23 Septembrie 2022)
In introducerea articolului pomeneam de forma imprevizibila a jazz-ului contemporan. McCraven este unul din reprezentantii acestui curent. El este un percutionist, compozitor si producator de jazz indragostit de ritmurile hip-hop si de remixarea muzicii in studio. Muzica lui este intr-o permanenta transformare. Ritmuri de jazz, muzica electronica, hip-hop beat, sunetul unui saxofon, pedala lovind toba mare, un mix de sunete si note muzicale aruncat in malaxorul consolei digitale si transformat in jazz. La final ascultatorul primeste un produs cu o muzica abordabila, usor groovy, insa suficient de complex incat sa te uluiasca.’In These Times’ este un album reprezentativ pentru jazz-ul american de inceput de secol XXI. Din acest motiv va invit sa il ascultati.
https://tidal.com/browse/album/246082411
9. Immanuel Wilkins - The 7th Hand (album lansat in data de 28 Ianuarie 2022)
Immanuel Wilkins este un tanar saxofonist nascut in Darby, Pennsylvania, care a studiat muzica la New York.’The 7th Hand’ este al doilea album al artistului si porneste de la intrebarea: Ce s-ar intampla daca Dumnezeu s-ar alatura trupei? Intrebare nu este altceva decat un pretext pentru o cercetare profund muzicala a sacralitatii prezentului, a momentului in care divinitatea este cautata intentionat in procesul de creatie. Muzical albumul este o combinatie intre post-bop, modalism armonic si free jazz. Ritmul este provocator, rezonant, energic si extrem de inventiv. Poate ca nu este un jazz-ul cu care sunteti obisnuiti, insa daca va faceti timp pentru o auditie, va promit o experienta frenetica. Ceva similar cu momentele de catharsis din bisericele baptiste americane cand intreaga comunitate canta si danseaza alaturi de membrii corului.
https://tidal.com/browse/album/213367562
8. Julian Lage - View With A Room (album lansat in data de 16 Septembrie 2022)
Chitaristul si compozitorul Julian Lage este la al doilea album sub egida casei de discuri Blue Note. Lage a dorit foarte mult sa lucreze cu celebrul chitarist Bill Frisell pe un album purtand semnatura proprie. A iesit o inregistrare in care ritmurile de jazz post-bop se amesteca cu acordurile de blues-rock, country-blues, flamenco si chiar jazz modal. Rezultatul final este o demonstratie de forta interpretativa. Trioul format din basistul Jorge Roeder, bateristul Dave King si Julian Lange, la care se adauga Bill Frisell, reuseste sa ofere un sunet luxuriant cu momente in care improvizatia joaca un rol foarte important.
https://tidal.com/browse/album/247470873
Te poate interesa:
7. Village of the Sun – First Light (album lansat in data de 4 Noiembrie 2022)
Village of the Sun este un trio de jazz spiritual electro-acustic compus din saxofonistul Binker Golding , percutionistul Moses Boyd si multi-instrumentistul Simon Ratcliffe. Albumul este o combinatie de nu-jazz britanic, jazz modal si ritmuri africane, latino si braziliene. Tempoul cantecelor pare sa fie inspirat de ritmul trepidant in care traieste omul contemporan. Beat-ul este antrenant, cu momente dramatice pline de culoare si pasaje sonore fluide perfect armonizate.
https://tidal.com/browse/album/243608975
6. Samara Joy – Linger Awhile (album lansat in data de 16 Septembrie 2022)
Un album ce propune o atmosfera desprinsa din anii de inceput ai jazz-ului. Compozitii clasice de George & Ira Gershwin, Thelonious Monk, Errol Garner, alaturi de compozitii noi, sunt cantate intr-o nota moderna, fara a pierde farmecul standardelor de jazz. Tineretea artistei, are doar 22 de ani, dispare ca prin minune la primele note cantata. Vocea atemporala, amintind de Sarah Vaughan si Ella Fitzgerald, este bogata timbral si are o putere emotionala remarcabila.
https://tidal.com/browse/album/248082641
5. Julia Hülsmann Quartet - The Next Door (album lansat in data de 22 August 2022)
Fanii sunetului propus de casa de discuri ECM sigur vor aprecia aceasta inregistrare. Cei patru artisti propun o muzica echilibrata cu o textura aerisita ce ofera un spatiu larg fiecarui instrument. Dialogul pian saxofon are o structura solida si reuseste sa creeze momente de o intimitate dezarmanta. Interpretarea este precisa, fara a fi obositoare. Un aspect important pentru ascultator, pentru ca este genul de inregistrare care te invita la auditii lungi.
https://tidal.com/browse/album/243864333
4. Terri Lyne Carrington - New Standards Vol.1 (album lansat in data de 16 Septembrie 2022)
Terri Lyne Carrington este o percutionista, compozitoare si producatoare de jazz americana. A cantat cu Dizzy Gillespie, Stan Getz, Clark Terry, Herbie Hancock, Wayne Shorter, Al Jarreau. ‘New Standards Vol.1’ este dedicat femeilor care au compus muzica de jazz si acopera o perioada cuprinsa intre 1922 si 2021. Albumul prezinta o selectie de stiluri de jazz intr-o interpretare proaspata. Abordarea interpretarii fiecarui cantec sugereaza ideea progresului, a ideii de a cauta inovatia dincolo de barierele sociale.
https://tidal.com/browse/album/238543390
3. Redman, Mehldau, McBride, Blade - Long Gone (album lansat in data de 9 Septembrie 2022)
Patru nume grele ale jazz-ului se intalnesc pe acest album si fac ce stiu mai bine. Canta jazz de calitate, canta jazz relaxat, canta jazz inspirat. Chimia dintre cei patru artisti este fantastica. Afinitatea reciproca si prietenia lor razbate la fiecare pasaj. Muzica este solida, intuitiva,ritmata, generoasa si lipsita de inhibitii. Albumul are un sound deloc previzibil, aspect care sporeste nerabdarea ascultatorului. Fiecare cantec seamana cu un cadou frumos impachetat aflat sub bradul de Craciun. Astepti cu nerabdare sa il deschizi, insa incerci sa nu te grabesti si zabovesti pret de minute bune la fiecare in parte.
https://tidal.com/browse/album/244296071
2. Cécile McLorin Salvant - Ghost Song (album lansat in data de 4 Martie 2022)
Cécile McLorin Salvant este una din cele mai puternice voci ale jazz-ului contemporan. Noul album este o provocare lansata ascultatorilor de jazz. De aceea va avertizez. Pregatiti-va pentru un eveniment sonic neasteptat.’Ghost Song’ contine sapte cantece originale si cinci interpretari avand ca teme de inspiratie fantomele, nostalgia si dorul. Artista spune despre album, citez: “Nu seamana cu nimic din ce am facut pana acum si reflecta personalitatea mea de curator eclectic. Imi imbratisez ciudatenia! “ . Pe acest album Salvant se desprinde de sunetele si structurile jazz-ului in forma sa clasica. Sunt cantece pe care nu exista percutie, sau este folosit o orga de tip catedrala. Rezultatul sonic este eclectic si surprinzator.
https://tidal.com/browse/album/244295342
1. Nduduzo Makhathini - In the Spirit of Ntu (album lansat in data de 27 Mai 2022)
Un alt album de jazz spiritual apare in topul preferintelor mele de anul acesta.Ntu este o filosofie antica africana din care provine ideea de ubuntu, care inseamna: eu sunt pentru ca esti. Jazz-ul african nu este la fel de cunoscut ca cel american si european, insa va asigur ca are foarte multe de oferit. Albumul este inspirat de muzica populara ritualica africana. Ascultatorul primeste un sunet intens, hipnotic pe alocuri, cu o interpretare si compunerea lirica ce aminteste de evenimentele importante ale vietii africane. Ritmurile unei nunti se amesteca cu zgomotele pietei, un cantec gospel este imbogatit de percutii dramatice sugerand mersul apasat al elefantilor. ‘In the Spirit of Ntu’ este un rezumat muzical al spiritului african folosind arta improvizatiei avangardiste si acordurile modale mixate cu voci vibrant-tanguitoare. Ascultati albumul lui Makhathini. Nu veti fi dezamagiti.
https://tidal.com/browse/album/230062341
Auditie placuta!
Articol scris de Robert Flescan
Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania. In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada articole pentru blogul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme. Acum 3 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech, iar de la inceputul anului 2022 detin un magazin HiFi dedicat audiofililor. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.
- 1
Comentarii Recomandate
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.