Sari la conținut
HiFi Tech

Construire amplificator lampi


silviu

Postări Recomandate

Buna seara.

Sunt nou pe acest forum si doresc sa va salut. Doresc sa construiesc in regim DIY un amplificator cu lampi. Mentionez ca nu am cunostinte profunde de electronica, insa, daca am bibliografie de calitate pot invata. Cu mult timp in urma, adica la sfarsitul anilor 80, cand eram elev la liceu, am construit cateva amplificatoare de mica putere folosind ca finali 2N 3055 ( W, H ), respectiv ASZ-uri pe germaniu. Am mai costruit un preamplificator folosind BC 414, 413. Aparatura construita nu a fost "reglata", neavand aparatura necesara.

Ma adresez celor priceputi la construirea amplificatoarelor, respectiv a preamplificatoarelor cu intrbarea: ce statie de lipit recomandati ( pentru lucru cu fludor fara plumb ) si ce aparatura, respectiv bibliografie recomandati pentru a incepe sa invat, autodidact, incet, dar corect, cele necesare pentru construirea de amplificatoare/ preamplificatoare.

Cu stima.

Silviu

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut. Personal te-as sfatui sa renunti din start la ideea de a folosi fludor fara plumb. Daca esti din Bucuresti ai pe Maica Domnului o multime de magazine de profil de unde poti cumpara un letcon ieftin si bun (sunt unele poloneze care isi fac treaba foarte bine). Daca vrei ceva mai sofisticat, comanzi o statie de lucru termostatata de afara (de la TME de ex.).

In legatura cu lampile eu nu pot sa te ajut cu nimic. Sunt in afara sferei mele de interes, habar n-am cu ce se mananca si nici nu ma intereseaza. Dar avem in zona cativa "tatici" care te-ar putea ajuta (cu o schema, sfaturi, etc...).

Bafta! :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Salut,


Pentru inceput citeste cartea de la link-ul de mai jos. Gasesti si teorie cat si scheme practice care sunt testate si unele dintre ele chiar performante.


http://basaudio.net/blog/wp-content/uploads/2013/01/19400164-Mullard-Circuits-for-Audio-Amplifiers.pdf


Este o discutie lunga despre amplifurile cu tuburi (SE sau PP, lampi mari vs lampi mici, rusesti vs europene etc, trafuri de iesire etc).


Sfatul meu este sa incepi cu ceva simplu (ampliful de la pagina 52 - SE cu EF86 si EL84). Trafuri de iesire pentru un test gasesti relativ ieftin (de exemplu trafuri de radio Capri).


Daca primul test iese bine si iti place....treci la next level - trafuri de iesire mai scumpe , lampi mai mari, puteri mai mari in PP etc.


Vlad

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru raspunsuri.

Muzica pe care o ascult este muzica clasica, baroc, renaissance.

Pornind de la parerea mea ca nu exista o linie care sa fie foarte buna la redarea tuturor genurilor de muzica, am ajuns la parerea ca am nevoie de trei linii diferite pentru a asculta muzica ce-mi place.


1. O linie pentru muzica cu voci si parte instrumentala, cum ar fi Francesco Cavalli, Claudio Monteverdi, Heinrich Ignaz Biber, Dieterich Buxtehude, sau Hildegard von Binben. Trebuie sunet cald, clasa A, claritate, dar si foarte buna definitie. Basul trebuie sa fie foarte scurt, nebubuit, simplu, clar. Mediile trebuie sa fie expeptionale, iar inaltele foarte clare, nemetalice si fara sibilante. Difuzoarele de inalte trebuie sa fie dom din matase, sau ceva similar, nu din metal ( aluminiu, titan, etc. ).


2. O linie pentru muzica simfonica ( simfonii si concerte ). Trebuie sunet exact, definit, cu dinamica, contrast, claritate foarte buna si forta ( vezi simfonia 9 Bruckner ). Este muzica cel mai greu de redat. Se suprapun zeci de instrumente si apar nenumarate probleme. Linii care sa redea foarte bine muzica simfonica am ascultat la foarte putini pasionati. Aici nu merge cu aparatura vintage. Boxele care mi-au placut cel mai mult pentru acest gen de muzica sunt Sonus Faber.


3 O linie pentru inregistrari foarte vechi ( 1920 - 1950 ), cum ar fi interpretari cu Arturo Toscanini, Wilhelm Furtwangler, Kirsten Flagstad ( cea mai mare voce Wagneriana ), etc.. Aici trebuie boxe Rogers Studio, Spendor , Harbeth, Acoustic Research AR3. Merg bine aparate vintage, dar nu numai...Trebuie SPL mediu catre mare, banda de frecvente mai stransa, aparatura care coloreaza sunetul...

Sculele care redau exact nu sunt potrivite pentru ca inregistrarile sunt de calitate slaba si daca le redai intocmai, suna groaznic.


In plus fata de acestea, sau mai bine spus, printre acestea, doresc sa incep sa experimentez cu un preamplificator, respectiv un amplificator cu tuburi. Cel mai simplu ar fi sa cumpar aceste aparate, de firma sau DIY. Daca ar fi sa fie DIY, atunci incerc sa le construiesc eu. In timp o sa vedem ce iese...

In acest sens am deschis acest topic. O sa incep cu un amplificator sau preamplificator, fara a putea face reglajele finale, motiv pentru care, la final, o sa apelez la cineva cu experenta.

Momentan incerc sa ma opresc la o schema care sa-mi surada, poate un preamplificator.


Stie cineva ceva cum suna acest aparat?

https://www.audioweb.ro/anunturi/preamplificatoare/lampi/drg-preamp-siemel-tu-10/


PS Sunt din Brasov ( multumesc pentru raspuns Shibata ).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da. Este unul dintre criteriile dupa care selectez CD-urile la cumparare. Am o groaza de CD-uri cu sibilanta, pentru ca varianta alternativa era sa nu le cumpar.

Aparatele pe care le am acum sunt echilibrate ( nu exceptionale ) si redau la un nivel al calitatii acceptabil muzica pe care o ascult.

Am facut ceva achizitii in ultimele luni si urmeaza sa ridic aparatele de la un prieten din Simleul Silvaniei.

In scurt timp o sa am de expeerimentat combinatii de cabluri, etc. Sunt curios cum o sa sune muzica mea pe noile achizitii ( aparate vintage exceptionele ).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum am : Rotel RC 1090, Rotel RB 1080, Warfedale Jade 3, plus urmatoarele ( sunt cumparate si trebuie aduse acasa ):

1. Aplificator Sumo The Nine Plus, clasa A, sunet foarte cald.

2. Soundcraftsmen MA 5002+Soundcraftsmen DX 4000 ( https://www.audioweb.ro/anunturi/amplificatoare/solid-state/soundcraftsmen-ma-5002soundcraftsmen-dx-4000-reti/ )

3. Boxe DIY, proiect facut de un inginer de sunet din Oradea ( bas si medii Vifa, inalte B&O, bas-reflex la spate Dynaudio ). Sunt intr-o carcasa masiva de Kirksaeter Monitor 141 ).


Ma apuc de ascultat in casti Francesco Cavalli: Gli Amori D´Apollo E Di Dafne, Ensemble ELyma - Gabriel Garrido. Sunt o compozitie si o interpretare excelente.


Seara Buna.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 years later...

Buna ziua! 

Am vazut discutiile de mai sus si sunt interesat si eu de carti sau documentatie despre amplificatoare cu lampi. Recent am achizitionat un amplificator Webster Chicago SB6, nu este in stare de functionare, am sa inlocuiesc condensatorii i-am masurat si sunt dusi. 

Daca cineva are schema tare bucuros as fi daca doreste sa mi-o dea si mie, am incercat sa accesez link-urile de mai sus insa nu reusesc. 

Orice ajutor sau indicatie in aceasta directie este bine venit.

 

Corneliu

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.