Sari la conținut
HiFi Tech

Apartenenta la un grup


adrianlucian

Postări Recomandate

Daca stiti cum functioneaza lucrurile puteti avea control asupra lor.

Postez un fragment dintr-un referat , sigur cine va avea rabdare sa-l citeasca si inteleaga va inregistra un reviriment in activitatea pe forum.

Cu amendamentul d-lui Lazaroiu, lumina se aprinde pentru cei ce vad, nu pentru orbi.


Psihologia sociala a luat ca prototip grupul mic sau restrans, punand accentual pe scopul comun al membrilor si pe interactiunea acestora. Fiecare individ aduce cu sine in grup cunostinte, experiente, interese, aspiratii, insusiri de personalitate (temperamentale, caracteriale, aptitudinale) si se caracterizeaza printr-un status si un set de roluri sociale. Unii membri tind sa se orienteze cu predominanta catre normele, valorile si modelele de comportare ale grupului de apartenenta, iar altii catre cele care sint specifice altui grup luat ca referinta. Cresterea numarului de membri care isi aleg ca referinta un alt grup decit cel de apartenenta diminueaza coeziunea, consensul si conformismul acestuia. Totusi, prin insasi apartenenta sa la grup individul este supus influentelor, normelor si modelelor de comportare care sint specifice acestuia. In acest sens, fiecare membru trece in grup prin stadii progresive de integrare, de la cel de acomodare interpersonala pina la acela de conformare si de manifestare a unei competente interpersonale care ofera posibilitati de utilizare a experientei de relationare si interactiune, de transpunere in rolul altuia si de asumare a unor roluri alternative in diverse contexte grupate sau sociale. Desi una si aceeasi persoana poate sa apartina concomitent mai multor grupuri, intensitatea participarii la viata acestora nu este deloc uniforma, depinzind atit de interesele si optiunile individuale, cit si de climatul socio-moral si cultural al diferitelor grupuri. Aceasta ne conduce la relevarea coeziunii, consensului si conformitatii dintr-un grup.

Presiunea grupului spre atingerea conformitatii membrilor sai poate avea efecte pozitive, in sensul ca vine in intimpinarea trebuintelor de afiliere, afectiune, securitate sau recunoastere sociala si face posibila actiunea grupului, dar si negative, in directia uniformizarii, a ingustarii perspectivelor si diminuarii creativitatii, a accentuarii supunerii neconditionate. Conformismul este generat nu numai de grup., ci si de nevoia individuala de autoritate, care apare in conditii de lipsa a unor criterii de optiune, de intoleranta fata de incertitudine sau ambiguitate, de neangajare in abordarea dificultatilor sau in cautarea de informatii. Coeziunea, consensul si conformitatea variaza si in relatia cu alte proprietati ale grupului., cum ar fi: autonomia (centrarea pe sine, evolutia independenta a grupului.), permeabilitatea (masura in care admite sau nu cooptarea de noi membri), flexibilitatea (gradul de informalitate si de libertate in grup), intimitatea (gradul de apropiere reciproca a membrilor grupului.), participarea (investitia de timp, actiuni si efort in activitatile grupului) etc.

Competitia si cooperarea sint procese de grup studiate mai ales in relatie cu eficienta sau productivitatea grupului concomitent cu relevarea efectelor lor sociale. Astfel, s-a constatat ca in timp ce competitia sporeste eficienta productiva a grupului., ea este si o sursa de frustrare, anxietate sau de conflicte nevrotice. Cooperarea, bazata pe coordonarea eforturilor individuale pentru atingerea unui scop comun si pe reciprocitatea interactiunilor, mareste satisfacerea globala la nivel de grup, dar are si efecte de uniformizare si, deci, de scadere relativa a satisfactiei individuale. Se acorda atentie si modalitatilor de promovare a competitiei sau cooperarii in functie de specificul sarcinilor si atingerea randamentelor maxime.

De-a lungul timpului s-au facut nenumarate studii in care s-a demonstrat influenta socialaa. Influenta sociala isi face aparitia in fiecare zi. In relatiile cu ceilalti, cu grupul ori cu institutiile, indivizii isi modifica judecatile, opiniile, atitudinile si comportamentele. De aceea este firesc sa ne intrebam in ce conditii se produc aceste schimbari? Schimbarea este superficiala sau profunda, momentana sau durabila? In psihologia sociala raspunsul la aceste intrebari intra in universal cercetarii fenomenelor de influenta.


In concluzie, grupul social are un impact foarte mare asupra noastra, ca indivizi, influentandu-ne in orice moment al vietii noastre. Intotdeuna se spune: ,,zi-mi cu cine umbli ca sa iti spun cine esti”. Aceasta zicala demonstreaza inca o data influenta grupului asupra individului.De obicei indivizii isi aleg un grup in care sa existe membri care sa le impartaseasca aceleasi idei, convingeri, credinte. Important este insa cat de mult ne poate influenta un grup social si cat de mult nu ne poate influenta Eu cred ca fiecare persoana este influentabila pana la un anumit punct, apoi depinde de noi, de cat de mult vrem sa ne lasam influentati de ceilalti.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.