Sari la conținut
HiFi Tech

Amplificator pe Germaniu


oake

Postări Recomandate

Acuma îmi fac mâna pe un Grundig RTV 380, Scula e la greu umblată...a avut PCB-ul rupt în mai multe direcţii şi a fost ''lipit de ''Dorel'' ca să meargă cât de cât.

După modificări (recap cu Samwa) şi curăţat potenţiometrii scula a început să sune. Nu am putut recupera partea de UKW din păcate.

Scula e dată la 6W pe canal, 10W muzical dar are intrarea mică 200mV. Nu are corercţie de bias.

Sunetul, la nivel acceptabil, în cameră de bloc, este senzaţional...grăsime, volum, 3 D, bass cât cuprinde fără corecţii, atâta că poate doar 6W RMS.

Este o altă dimensiune a sunetului. ...se umple camera...apartamentul cu sunet.

Pe lângă recap am mai schimbat şi sursele de redresare care erau pe Selenium (puturoase).

Ce să spun... sună mare dar la nivel mediu.

Nu am mai întâlnit acest sunet până acu, E fabulos.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Ce e interesant este faptul că acu două zile a fost la mine un prieten (neaudiofil dar meloman) venit din îndepărtata Canada şi a remarcat şi el, punându-i inclusiv scula asta că are un sunet deosebit. Foarte plăcut...după cum s-a exprimat.

Deci iar sunt la vânătoare de vechituri. Caut o sculă care să aibe şi atacul inclusiv pe germaniu (dacă se poate şi preampurile) şi mai multă putere instalată.

Cred că este o soluţie bună pentru o cameră medie de apartament dar recapată total, deoarece sunt foarte vechi. Mai au şi ceva probleme cu redresarea care se poate înlocuii printr-un mic artificiu cu ceva performant.

Revin când găsesc scula, o fac şi văd ce iese.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

6..8W este cam tot ce pot tranzistorii finali pe germaniu,folositi in acea perioada,s-a trecut destul de repede pe siliciu,puterea a explodat pe Si.

Pe celelalte game de unda functioneaza? Ai montat o antena pt FM,un banal fir de sirma.

Cauta vechituri europene .

 

Aicea îmi permit să te contrazic: de ex AD167 germaniu are Maximum collector power dissipation (Pc), W: 27 . Am văzut şi mai mari dar foarte rari...chiar la 60-80 W.

La mine e vorba de ''colector power dissipation'' de 6 respectiv 4 W (PNP-NPN)..adică chiar ridicol de mică.

Sunt scule pe germaniu care ajung la 25-30 W...ceea ce mi se pare rezonabil.

Chiar şi aşa pot asculta la mine în cameră decent ca volum (fără distorsiuni dar fără rezervă de putere) şi se aude într-un mare fel. Dacă pun scula pe boxe eficiente (ex Fostex în cutie VTP cu randament 92-94) am tot ce trebuie ca volum...nu şi ca restul, deşi Fostex-urile 206E sună deosebit, mai ales în VTP sau cutia dată de ei care e foarte complicată.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Radu,una este puterea disipata,la 20..25 de grade,alta este puterea obtinuta cu acei tranzistori pe germaniu,intimplator primul amp construit de mine a fost cu ASZ ,cind aveam cam 16 ani,amp alimentat la 40V ,scoteam cam 16..17w din el,cu destule distorsiuni,am pirlit n tranzistori ,pt ca aveam radiatoare mici,pina cind am schimbat radiatoarele.

Problema tanzistorilor cu germaniu este caldura,se duc dracu repede daca se incalzesc,alta problema ar fi Vce mica,nu poti obtine puteri mari la tensiune de alimentare mica,sincer eu nu am vazut amp de 60..80W pe germaniu,or fi ..nu zic nu.

 

În primul rând mulţam vio pentru sfaturi.

Ca să revin la AD167 el are Maximum collector-emitter voltage |Uce|, V: 50 nu ştiu dacă e mare sau mică...asta tu şti. Dar acest tranzistor de putere e pus într-un receiver care e dat la 22W sinus. Vreau să-ţi spun că sună orice altceva decât încet...chiar pot să fac scandal cu acel receiver. Ideea este că receiverul meu e prea mic pentru ce am nevoie. Ai mare dreptate în ce spui că ampurile pe germaniu au putere mică, dar nu chiar 6W sinus...e prea mică. Cred că 20W sinus este chiar suficient pentru un apartament..asta dacă vrei să faci şi un pic de scandal din cănd în când.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ca să nu mai spun că treaba cu încălzirea finalilor pe germaniu e din cel puţin două motive:

- primul: nu aveau vaselina termică la vremea aceea

- doi: radiatorul subdimensionat...lucru care se poate rezolva cu nişte aripi ataşate radiatorului original, tot cu vaselină termică, lucru pe care deja l-am făcut şi merge foarte bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mulţumesc pentru invitaţie vio...crede-mă că am să fiu suficient de nesumţit şi să profit de ea (de invitaţie)....având în vedere că stiu ce fel de om eşti tu.

Acuma ţi-am spus că am un receiver pe germaniu, doar finalii, Grundic RTV 380 făcut cadou de un prieten, el receiverul într-o stare deplorabilă...PCB-ul rupt în multe sensuri şi relipit de Dorel.

Şi i-am scos un sunet deosebit dar la volum relativ mic...nu are rezervă.

Acelaşi prieten a venit la mine cu un alt receiver, tot pe germaniu dar nu numai puterea ci şi atacul, chiar şi preampurile.la 22W sinus şi m-a bucurat cu sunetul. Culmea este că nu era făcut. Avea şi putere, grăsime cât cuprinde...dar parcă cerea mai mult. Aceasta este scula pe care am dat-o ca exemplu cu acel tranzistor.

Este viitoarea mea sculă pe care o voi lua şi o voi face cum trebuie...poate şi cu ajutorul lui Cristi...care este un om deosebit, lafel ca tine.

Ăsta va fi categoric următorul meu proiect.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Au fost câţiva prieteni pe la mine şi mi-au ascultat ''răgălia'' făcută cu conzi Samwa şi poliester, deci ieftin. Doar am mai modificat puntea pe Seleniu cu una mai rapidă şi mai supradimensionată.

Toţi au avut aceeaşi reacţie: un sunet frumos,foarte natural, mare (şi cu alte atribute benefice Philipsului), nu oboseşte...deci te îndeamnă să îl asculţi în continuare.

Deşi ''răgălia'' are ceva probleme la potenţiometrul de înalte (pe care l-am înlocuit cu unul bun care nu încăpea în instalaţie şi care suna în alt fel) chiar şi aşa nu am avut reclamaţii vis-a-vis de sunet ( doar eu ştiu).

Nu asta vrem toţi?


Repet...asta a fost doar o încercare...urmează adevărul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.