Sari la conținut
HiFi Tech

Amplificatoare monobloc japoneze 100V vs. 220V?

Cosmin2000

Postări Recomandate

Vă salut!

Aș avea o întrebare. Știu că poate suna ciudat, dar poate, poate a avut cineva experiență cu amplificatoare la 100V.

A încercat vreun forumist în paralel același model de amplificator la 220V și la 100V (tensiunea de alimentare de la rețeaua japoneză)?

Mă îngrijorează/interesează dacă cineva a sesizat o înrăutățire a sunetului cauzată de dubla transformare a tensiunii o dată de la 220-100V (transformator suplimentar) și apoi cea nativă din transformator intern al amplificatorului?

Credeți că ar putea suna diferit dacă ascult în Japonia (nativ rețea la 100V/50 sau 60 Hz) sau Romania (220/50Hz)?

Orice comentariu relativ la existența, cuantificarea sau, de ce nu, eliminarea eventualei diferențe de sunet este foarte apreciat.

P.S.: amplificatoarele sunt Trio L-05M:

http://www.hifido.co.jp/KWtrio/G2/P0/A1/E/10-10/S0/C15-88483-54161-00/

T2LRVdX8tXXXXXXXXX_!!293824467.jpg.8930dafa9323130083efab0a9aeb88bf.jpg

T2RD4eX7hXXXXXXXXX_!!293824467.jpg.0163e4d6a8682f6a720e92373415ad11.jpg

T28DFcXV4XXXXXXXXX_!!293824467.jpg.e29e8411bcd635d71f8ae85adb2e8710.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Fiind monobloc trebuie cate un transformator adaptor pentru fiecare.

Daca folosesti transformator adaptor 110V/220V suficient de puternic nu ar trebui sa apara diferente. Cu ocazia asta scapi si de o parte din mizeriile de pe retea.

Ca exemplu concret eu as folosi doua transformatoare toroidale de cel putin 800VA de la Petra. Dar sunt voci care spun ca transformatoarele cu tole E+I ar fi indicate datorita latimii mai mici a benzii de trecere, implicit a filtrarii mai bune a parazitilor de pe retea.

Link spre comentariu

Domnilor, mulțumesc pentru răspunsuri.

catalinc, așa și intenționam, să folosesc cate un traf cobor pentru fiecare monobloc. Fiecare monobloc pare a consuma 120W. Nu ar fi suficient cate un traf de 500W, 220/100V?

Știu că cu cît mai mare rezerva de putere cu atît mai bine, însă vreau să le transport și cam complicat cu masele mari ale trafurilor pe avion. Cam cat ar costa două trafuri de la Petra de 800VA, 220/100V? Aveți idee de unde le-aș putea cumpăra?

În ceea ce privește frecvența rețelei, pe cele două monobloace scrie clar 100V/50 sau 60Hz (vei poza atașată acestui mesaj). O fi bine, nu o fi bine... :?

T2i0xhX1NXXXXXXXXX_!!293824467.jpg.a7debcfc3ab0f73e285cbb4cad425e1e.jpg

Link spre comentariu

Foloseste un traf coborator de tensiune de putere' date=' 1kVA sa zicem si nu vei simti diferente.[/quote']

Dom' inginer teoretician, ce faci cu frecventa de 60hz?

:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: Domnule practician, mai pune mana pe teorie si nu ma mai freca pe mine la melodie pe unde ma prinzi. Ar fi trebuit sa stii ca trafurile care lucreaza la 60hz merg fara probleme la 50Hz. In schimb buba este invers. ;)

Later edit: daca macar te uitai pe spatele aparatului ai fi vazut ca suporta ambele frecvente.

Cosmin2000, un kVA ti-am spus pentru tot amplificatorul. Da, merg foarte bine doua transformatoare , fiecare de cate 500VA.

Link spre comentariu

Nu ar fi suficient cate un traf de 500W, 220/100V?

500W inseamna aproximativ 750VA

Teoretic o putere dubla puterii maxime consumate din retea ar fi suficient pentru fiecare amplificator daca tolele (miezul magnetic) folosite sunt de foarte buna calitate.

Dar cum nu o sa ai controlul asupra calitatii tolelor am recomandat putere mai mare.

Odata cu frecventa variaza raportul spire/volt si din cauza asta pot aparea probleme dar in cazul de fata este in regula. Colegii Raimond si Vio stiu asta dar le place sa se impunga ;)

Link spre comentariu

Cand se coboara de la 60hz la 50hz traful va lucra mai bine. Trebuie tinut cont in calcule ca din cauza scaderii frecventei scade un pic tensiunea din secundar.Se reduc si buclele de masa dintre aparate din cauza izolarii galvanice.

Totusi daca se poate umbla in aparat inlocuirea trafurilor originale este o solutie eleganta.

Link spre comentariu

Daca se folosesc trafuri bobinate cu 220v in primar, ar trebui ca diferenta de 10~20 v din primar sa suplineasca pierderea din secundar datorata scaderii frecventei. Dar e nevoie de trafuri bobinate la "foarte larg", cu minim 55/sectiune, altfel se vor incalzi datorita tensiunii suplimentare din primar. Cea mai eleganta solutie ramane rebobinarea "la mare fix" a trafurilor existente.

Catalin, poti fi sigur de calitatea tolelor folosite in acele monoblocuri. Singurele trafuri mermelite de astia cu ochii mici pe care le-am vazut arse au fost din cauza de pozitionare gresita a selectorului de retea, adica au fost supuse la o tensiune dubla in primar (220 fata de 110v). Singura problema care apare uneori la rebobinare este ca unele trafuri de la "ochi-mici" au tolele sudate.... :crazy: Desi la Trio n-am vazut pana acum procedura asta.

Cosmin, parerea mea este ca cel mai economic este sa le aduci asa cum sunt si sa le rebobinezi trafurile aici. Bineinteles, parerea mea... ;)

Link spre comentariu

Multumesc din nou pentru discuții și răspunsuri. Mărturisesc că soluția cu demontarea și rebobinarea primarului trafurilor nu o găsesc potrivită pentru mine, cred că e un lucru pe care nu l-aș face, deși, poate, e cel mai puțin cosisitoare.

Totodată, apropo de ce zicea colegul cătălinc, dacă pe traful de alimentare are tensiune de ieșire de 110 V în lo de 100V ar fi acceptabilă aceasta (+10V)?

Link spre comentariu

Avand in vedere ca nu vorbim de toroidale se accepta mai usor aceasta supravoltare. Oricum, calculul precis ti-l face inginerul de la Petra daca-i povestesti despre ce este vorba. Ar mai fi o varianta sa scoti trafurile originale E+I si sa le inlocuiesti cu toroidale care merg direct la 230Vac. In acest fel obtii de departe cea mai buna calitate si nici nu faci modificari ireversibile.

Link spre comentariu