Sari la conținut
HiFi Tech

HES - High efficiency speakers. Incotro?


unrazesh

Postări Recomandate

Lansez acest topic cu speranta ca va fi util iubitorilor de amplificatoare pe lampi cu puteri mici, in principal SET pana in 10W si Push-Pull pana in 15W.

Cautarile mele pe alte forumuri de afara nu s-au soldat cu certitudini ci doar cu noi semne de intrebare legate atat de fenomenul DIY cat si de prezenta pe piata a acestui tip de boxa (daca-l pot numi asa). Pot fi discutate impresiile de la diverse prezentari din tara sau de afara, pot fi facute recomandari, se pot face referiri atat la vintage , cat si DIY sau la ultimele noutati in domeniu.

Asadar apelez la experienta dumneavoastra, la diverse teste efectuate, dar si la opiniile diversilor DIY-eri romani, poate se va ajunge la o concluzie pertinenta si accesibila.

Se poate porni de aici www.troelsgravesen.dk/HES.htm

sau www.commonsenseaudio.com/ si ar mai fi multe...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sincer, de asta am si deschis topicul asta, am vazut ca pe piata noastra oferta e extrem de redusa tinzand chiar spre zero. N-am ascultat Klipschurile, atat bookshelf cat si floorstand, insa din cate am citit sunt recomandate pentru sisteme home cinema, pe muzica fiind obositoare. Astea ar fi singurele cu SPL peste 94.

Din experimentele mele, cu boxe pe 86, 89, 92 si respectiv 98dB pot spune ca m-as orienta spre 94-95 dB. Cele pana in 92 sunt lipsite de viata si n-au dinamica iar cele pe 98 au mediile foarte in fata dar sunt foarte muzicale (nu generalizez, fac referire strict la ampliful meu si la boxele pe care le am prin casa).

Pentru Dl. Mateescu am un respect deosebit. In 90% din testele si realizarile dumnealui a lucrat cu difuzoare accesibile marii majoritati, cu rezultate remarcabile.

Poate insa pe piata din Romania exista si boxe cu sensibilitate crescuta si nu stiu eu, inca n-am aflat de ele. Altfel din pacate va trebui sa ne orientam catre DIY sau vintage.

Si apropo de vintage, chiar nu inteleg de ce in anii 70 se puteau construi asemenea incinte si acum nu.

Probabil in negura marketingului s-a pierdut interesul pentru muzicalitate. Singurii care parca mai misca ceva sunt peste ocean din pacate.

La urma urmei tehnologia a evoluat ….Cel putin cei de la Fostex si Voxativ au scos niste minunatii. Nu mai zic de Audio Note….dar ce preturi!

In ce priveste magia lampii, semineul, maltul si trabucul….placere maxima! :D

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O fi vreo conspiratie a producatorilor in cinstea consumerismului :D

Am mai facut ceva sapaturi pe net si am mai gasit cate ceva interesant la : Welbornelabs, Coincidentspeaker, Reimer, Soliloquy, Equation.

Unii chiar au intocmit si niste liste cu incinte "capabile" :) (am atasat un doc in format pdf; Din pacate mi se spune ca "extensia pdf nu este permisa"). De multe dintre ele nu se atinge nimeni de pe la noi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai sunt si vecinii nostrii https://www.google.ro/?gws_rd=cr,ssl&ei=XbRDVYHXNcGtsgG98oCoCw#q=Etheraudio+%40+Hi-Fi+Expo+2014%2C+Sofia%2C+Bulgaria , http://www.monoandstereo.com/2014/11/etheraudio-ultimate-extra-high-end.html . Si ceva diy de acasa ,provizoriu pe open baffle , pe viitor in backloadedhorn .

140420151111.thumb.jpg.db4721166f9a18381a255d27ab1f0a62.jpg

140420151116.thumb.jpg.f599d93a7d140c9fa3b6e060eadaf351.jpg

140420151112.thumb.jpg.37a830afb5c30f3d1ba4cb9e3a2bb26e.jpg

140420151113.thumb.jpg.e710b61d31f158b7d2f67c4f570a5a23.jpg

140420151115.thumb.jpg.48de7adcdd39793d033d16ddf6b2e2c6.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Apreciez curajul dvs de a trece pe OB (plus ca mai mult ca sigur aveti o sotie tare intelegatoare). Spuneti-ne in cateva cuvinte cum se aud open-baffle-urile comparativ cu standfloor-urile alaturate. Nu recunosc diful din OB si nu are nici dust-cap. Variantele OB si BHL, dar si TQWT (TL si VTP) sunt din pacate optiuni DIY. Spun din pacate pentru ca nu au multi adepti, se vede foarte usor si pe forumul de fata.

Ce remarc insa , si tin sa va felicit, e faptul ca aveti filtrele de la standfloor in exterior si asta va permite sa mai surubariti pe-acolo pana obtineti sunetul dorit. :clap:

Va astept si cu ceva impresii de la evenimentul din Bulgaria, daca ati fost la fata locului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Difuzoarele fullrange de pe open baffle sunt la baza rcf l12/14 la care am inlocuit sistemul mobil ( membrana , bobina , suspensie si centraj ) cu unul realizat de mine manual . Cum am mai spus , difuzoarele vor canta in final in blh nu in ob. Incintele alaturate nu sunt ale mele , sunt ale unui prieten . Eu sunt pentru un singur difuzor pe incinta si musai fara filtre .Referitor la sunet mie imi plac foarte mult ( difuzoarele au 101db ) , au o dinamica incredibila,basul de sus este daramator ; cel de jos este deficitar fiind pe ob . Dar in blh se va schimba radical sunetul . Pana sa trec la fr de 12'' am folosit fr de 8'' ( tot realizat diy de mine ) in blh de care am fost foarte multumit dar un difuzor de 12'' este altceva . Si ascultate pe amplificator cu lampi Armonia nightingale este o placere sa ascult la ele .

DSC00162.thumb.JPG.0735b8c546371b62850aa6eefc05f712.JPG

DSC00106.thumb.JPG.4b5a08e9e3b3a55187a97002a0678cdf.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Foarte foarte putini au curajul sa construiasca un blh. Dvs deja ati facut unul pentru 8" si deja va ganditi la 12". Felicitari :clap:

Intr-adevar sunt si melomani pasionati de sunetul OB insa aici lucrurile sunt foarte clare: iti place sau nu! Iar iubitorii sunetului preponderent pe medii sunt fascinati de open baffle.

Trebuie musai sa-mi fac curaj sa ma apuc de un VTP pentru 12", insa volumul ma cam descumpaneste (mi-au iesit din calcule 243 de litri!) si cam am de furca cu WAF .

Pana la urma tot la DIY ajungem... :(

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru cei interesati de subiect. cate cava de la Hornfabrik.La primele incinte prezentate aveti un difuzor de banda larga foarte bun Visaton iar inaltele Monacor,foarte accesibile la pret.

">https://www.youtube.com/watch?v=DL6O8wa4OeI

Apoi aveti aici informatii complete despre kituri si ansamble sa puteti sa va construiti singuri incintele.Unele difuzoare se gasesc la noi la www.partysound.ro

http://hornfabrik.com/bausaetze.htm

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mariutm , multam fain de linkul de la hornfabrik! (numa' ca m-a omorat google translate-ul :) )

Pana la urma vad ca rege ramane hornul.

Daca ar fi sa alegeti, ce anume ati prefera intre VTP (TL , TQWT) si BR? Faptul ca mediile la transmision line sunt mai in fata sau bassul la BR e mai scurt si precis poate fi un criteriu?

E doar o chestie de gusturi? Lasand la o parte partea cu dimensiunile, aspectul, WAF , etc...Pentru ca fiecare intelege sunetul corect in felul lui, desi se zice ca sunetul corect e unul singur adica...sunetul perfect! :wtf:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mie mi se par atit de lipsite de substanta clasarile unor aparate in fct. de principiul constructiv......Practica de multe ori contrazice anumite cutume. Am vazut ( auzit) boxe cu SPL mare sau mic care nu aveau elemente comune in sunet, am ascultat boxe inchise, cu BR, cu TL....in fine , toate principiile constructive posibiloe si nu pot sa le incadrez in niste sabloane.

Lafel si la amplificari, clasa A, AB, etc.....unele in nclasa A sunau mai sec si clinic decit multe in clasa AB si vice-versa. O singura exceptie aici, inca nu am auzit clasa D care sa sune pe gustul meu.


De citeva lucruri trebuie tinut cont cind alegem o solutie tehnica: de exemplu daca avem niste boxe cu SPL mic, suntem obligati sa tinem cont de puterea si mai ales gain-ul amplificarii pentru aputea asculta la niveluri sonore realiste. Asta nu inseamna neaparat ca amplificatorul nu duce boxele, ci doar ca se va auzi incet.


Lafel am asistat la apromovarea altor "legende urbane" care spun ca (') conteaza sa ai portul de BR pe fata ca sa poti apropia mai mult boxa de perete si vice-versa. Fara relevanta. Singurul lucru ce m-ar impiedica un BR pe spate ar fi sa LIPESC boxa de peretele din spate, pentru ca voi obtura portul sau voi avea pufaieli sau piriieli datorita efectului mecanic. Dar lipirea de perete nu e o solutie pentru ( aproape) nicio boxa, asa ca......


Deasemenea povestea despre controlul bass-ului cind incinta e inchisa sau BR, etc. In practica nu am reusit sa stabilesc niste sabloane, tipare in functie de acest lucru.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exact de problemele mentionate de dvs ma izbesc si eu. Nu reusesc nicicum sa fac o delimitare clara! Bine...n-am experienta dvs insa am facut tot posibilul...

Evident ca in decizia finala tot urechea va fi cea care va da verdictul insa nu generalizat.

La ideea cu SPL-ul insa in cazul ampurilor pe lampi, de puteri mici, nu se poate renunta. Cele sub 89dB sunt chiar chinuite...

Subiectul deschis eu il consider extrem de delicat. Mai ales cand stii ce sunet vrei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exact de problemele mentionate de dvs ma izbesc si eu. Nu reusesc nicicum sa fac o delimitare clara! Bine...n-am experienta dvs insa am facut tot posibilul...

Evident ca in decizia finala tot urechea va fi cea care va da verdictul insa nu generalizat.

La ideea cu SPL-ul insa in cazul ampurilor pe lampi, de puteri mici, nu se poate renunta. Cele sub 89dB sunt chiar chinuite...

Subiectul deschis eu il consider extrem de delicat. Mai ales cand stii ce sunet vrei.

 


89 (real) e inca un SPL marisor si se preteaza la a fi folosit cu amplificari cu "lampi", mai ales daca au gain suficient. Depinde si de boxa, curba de impedanta, feedback ( amplificatoarele cu tuburi sunt mai imune la acest aspect) samd. De exemplu cu Octave V40 puteam sa pilotez multe boxe f. dificile cu rezultate excelente, cum ar fi HGP Nightingale ( 87dB), Dynaudio Contour 1.3, 1.4 ( tot SPL mic ), etc.

Randament mare se obtine si la boxe facute de producatori care isi fac difuzoarele singuri, cum ar fi FOCAL, pentru ca acestea (difuzoarele) sunt concepute din start sa functioneze impreuna, au parametrii apropiati si in plus , tot datorita acestui lucru, nu trebuie "tras" de crossover ca sa echilibreze situatia. . De aceea la FOCAL se vor intilni randamente peste medie, cu citiva dB.


Un alt exemplu de boxe de 89dB: FOCAL Electra 1008BeII, pentru care unul din cele mai potrivite amplificatoare testate de noi e JADIS ORCHESTRA ( orice model, cu orice lamoi), 40W/ch. Le piloteaza perfect, echilibru sonic impecabil, se aud suficient de tare ( e drept, nu tocmai sa cada tencuiala ).


Am vazut o alta confuzie frecventa: multa lume intelege ca niste boxe sunt "duse" sau nu de un amplificator daca se pot obtine presiuni acustice mari, adica la nivel ridicat. Nu are nicio legatura, se poate sa nu putem da tare, dar boxa e pilotata perfect sau sa auzim ceva de ne sparge urechile si in realitate boxele nu sunt "duse" de amp. Cind niste boxe nu beneficiaza de un amplificator corespunzator se simte ca se pierde timing-ul, coerenta, cresc distorsiunile dar se poate auzi chiar impresionant de tare . Mai mult chiar, uneori dind mai mult volum se mai estompeaza senzatiile neplacute date de un amplificator necorespunzator. Totusi a nu se confunda cu caracteristica BOXEI DE A SE "DESCHIDE" la volume mai mari sau mai mici, care e o al;ta discutie complexa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mariutm , multam fain de linkul de la hornfabrik! (numa' ca m-a omorat google translate-ul :) )

Pana la urma vad ca rege ramane hornul.

Daca ar fi sa alegeti, ce anume ati prefera intre VTP (TL , TQWT) si BR? Faptul ca mediile la transmision line sunt mai in fata sau bassul la BR e mai scurt si precis poate fi un criteriu?

E doar o chestie de gusturi? Lasand la o parte partea cu dimensiunile, aspectul, WAF , etc...Pentru ca fiecare intelege sunetul corect in felul lui, desi se zice ca sunetul corect e unul singur adica...sunetul perfect! :wtf:

Cu placere.Nu e nevoie sa te cramponezi neaparat de hornuri,nu sunt usor de construit.Un proiect vazut de mine ,suna extraordinar si este si destul de acceptabil la pret este urmatorul.Incinta inchisa de 40 de litri cu urmatoarele difuzoare;

1)Midbas Celestion TF-1020,100 decibeli,8 ohm,150 de wati,10 inch .

http://www.partysound.ro/difuzor-celestion-tf1020-p-9385.html

2)Horn tweter Monacor,identic cu cel folosit de cei de la Hornfabrik,110 decibeli,8 ohm,100 wati.

http://www.partysound.ro/ring-radiator-monacor-mhd540-p-1465.html

Rezulta o incinta cu un minim 100decibeli.Cutiile si filtrele nu sunt greu de facut,userul Shambala stiu ca se ocupa de filtre.Poate fi condusa usor de aproape orice amplificare pe lampi incepand de la 2x3 wati in sus.Am vazut pe Youtube un amp Fatman de 2 x3 wati conducand super o magaoaie de JBL uriasa fara probleme.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Hornurile desi sunt mai greu de construit , pentru mine sunt prima si ultima alegere . Felul in care canta un fullrange in backloaded horn ,pentru mine este solutia suprema. Subliniez , pentru mine . Fiecare cu gusturile si ideile lui despre sunet . Diferenta notabila pe care o percep eu ( este posibil sa ma insel ) dintre o incinta cu spl mic si un blh cu fr este ca fr prin prisma faptului ca are un sistem mobil foarte usor si un magnet foarte puternic ii confera acestuia (fr-ului ) o viteza si dinamica extraordinara , greu de egalat de incintele cu spl mic . Totusi preferintele in materie de incinte acustice sunt atat de variate ca am observat ca sunt destul de putini fani ai hornurilor cu fullrange versus incinte conventionale . Dar nu-i bai ca pentru fiecare sac se gaseste peticul corespunzator :D .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mariutm ' date=' multam fain de linkul de la hornfabrik! (numa' ca m-a omorat google translate-ul :) )

Pana la urma vad ca rege ramane hornul.

Daca ar fi sa alegeti, ce anume ati prefera intre VTP (TL , TQWT) si BR? Faptul ca mediile la transmision line sunt mai in fata sau bassul la BR e mai scurt si precis poate fi un criteriu?

E doar o chestie de gusturi? Lasand la o parte partea cu dimensiunile, aspectul, WAF , etc...Pentru ca fiecare intelege sunetul corect in felul lui, desi se zice ca sunetul corect e unul singur adica...sunetul perfect! :wtf:[/quote']

Cu placere.Nu e nevoie sa te cramponezi neaparat de hornuri,nu sunt usor de construit.Un proiect vazut de mine ,suna extraordinar si este si destul de acceptabil la pret este urmatorul.Incinta inchisa de 40 de litri cu urmatoarele difuzoare;

1)Midbas Celestion TF-1020,100 decibeli,8 ohm,150 de wati,10 inch .

http://www.partysound.ro/difuzor-celestion-tf1020-p-9385.html

2)Horn tweter Monacor,identic cu cel folosit de cei de la Hornfabrik,110 decibeli,8 ohm,100 wati.

http://www.partysound.ro/ring-radiator-monacor-mhd540-p-1465.html

Rezulta o incinta cu un minim 100decibeli.Cutiile si filtrele nu sunt greu de facut,userul Shambala stiu ca se ocupa de filtre.Poate fi condusa usor de aproape orice amplificare pe lampi incepand de la 2x3 wati in sus.Am vazut pe Youtube un amp Fatman de 2 x3 wati conducand super o magaoaie de JBL uriasa fara probleme.

 

Am intrat un pic pe exemplele de difuri date de dvs dar nu prea imi iese stamba la cot: EBP pentru acel Celestion este de 179 iar pentru compresie trebuie sa fie sub 50. Daca ne legam un pic si de curbele date de producator...eu nu prea m-as lega la cap cu asa ceva mai ales ca abia la 80 Hz am un SPL de 90dB. Apoi ring radiator-ul MHD de la Monacor vrea taiat de la 5Khz in sus si nu prea stiu cum se pupa cu Celestionul care are o burta urata la 2,5KHz.

Eu intr-adevar imi doresc ceva sa sune foarte bine la puteri mici de lampa si uite-asa ajung la vorbele lui Jack si ale lui Sorindenver.....nu-i usor deloc cu puteri mici pe lampi...la bani putini.

Plus ca vrem nu vrem ii dam dreptate si maestrului VTP pe care il pomenea Viobio: Nu exista incinta perfecta, toate recurg la mici (sau mai mari) compromisuri!

De cateva luni bune caut o pereche buna de woofer cu tweeter. Woofer care sa coboare bine in frecventa ( macar un 38Hz la SPL 92) si un drac de tweeter cu SPL peste 100 dar care sa nu vrea taiat de la 4,5-5Khz in sus ( cum vor cele ribbon sau ring -radiator cu titan sau aluminiu) si nu dau decat de Tweetere horn urate cu spume :cry: Si bineinteles nu se mai pupa cu wooferul care se misca bine pana in 2.5-3khz.

Incintele cu 3 cai le scot din calcule pentru ca nu-mi doresc asa ceva. Chestie de gusturi (muzicale), dar si de estetica la urma urmei.

Va fi greu....dar continui cautarile :) Oricum nu e musai sa fie DIY

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Excelenta solutia cu acel difuzor Celestion !

Are un average de doar 97 dB http://celestion.com/product/107/tf1020/ , restul e manipulare ordinara , tipica negustorilor din Romania .

Desigur , nu recomand folosirea lui in incinta inchisa , ci intr-o incinta tip VTP acordata la 45 Hz .

In acest fel , raspunsul la joase va fi fara compromis acustic , dar fara a solicita exagerat din punct de vedere mecanic acel difuzor .

Multumesc pentru pont !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Difuzoarele de joase - medii joase se pot folosi cu rezultate optime pana cand impedanta lor atinge valoarea dublului rezistentei in curent continuu , standard , masurata la fix 1KHz , 2,83V .

Adica , daca un difuzor are 6.8 ohmi in continuu , el va putea fi folosit in spectrul audio redat pana la dublul acelei valori , adica pana la 13,6 ohmi .

Doar in acel spectru audio va fi linear , indiferent de materia maro pe care o prezinta marketingul .

Asa confirma legile electroacusticii ... dar fiecare procedeaza cum doreste .

Eu as folosi pentru redarea frecventelor medii - inalte tot o solutie Celestion de varf , un driver cu iesire de 1" ( o varianta ar putea fi CDX1-1747 ) , dar tot cu magnet din ferita ( exact ca si difuzorul de medii - joase ) avand montat un horn Celestion de tipul H1-7050 .

Dnul Relu Mateescu ( VTP ) iti poate explica motivele pe larg ...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Difuzoarele de joase - medii joase se pot folosi cu rezultate optime pana cand impedanta lor atinge valoarea dublului rezistentei in curent continuu , standard , masurata la fix 1KHz , 2,83V.
E rezistenta in curent continuu sau cea masurata la 1kHz, ca o sinusoida cu frecventa respectiva numai CC nu se numeste?
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Depinde de standardul de masura , ., si eu am avut o strangere de inima cand am citit ce am scris , dar apoi am dorit sa corectez si din pacate nu am avut posibilitatea .

Eu prefer sa iau ca referinta rezistenta in CC , iar valoarea maxima ca fiind valoarea dubla a impedantei difuzorului la 1KHz .

Multumesc pentru corectie ...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pentru cine este interesat,difuzor banda larga Visaton B200 6 ohm 96 decibeli.

http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/breitband/b200_6.html

Horn Tweeter Visaton TL 16H 100 decibeli frecventa 2200 -35000 hz.

http://www.visaton.de/en/chassis_zubehoer/ht_horn/tl16h_8.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca am gasit ce cautam si anume wooferul de aici: http://www.partysound.ro/difuzor-bass-monacor-sp30a200pro-p-1382.html. Are o curba frumoasa pana in 2KHz si coboara bine pana in 40Hz cu un SPL acceptabil de 90. Aveti vreun sfat in ce priveste tweeterul potrivit? Oricum mai sus de 2-2,2KHz nu voi putea sa-l tai.

Referitor la wooferul ales am gasit niste calcule facute la sange, in Mathcad, de un frantuz, care ofera si diverse variante de incinte : http://petoindominique.fr/php/mysql_thiele_seul.php?hp=2679.

E interesant ca wooferul asta ar merge intr-o BR de doar 62,4 litri in varianta de calcul Bessel.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca am gasit ce cautam si anume wooferul de aici: http://www.partysound.ro/difuzor-bass-monacor-sp30a200pro-p-1382.html. Are o curba frumoasa pana in 2KHz si coboara bine pana in 40Hz cu un SPL acceptabil de 90. Aveti vreun sfat in ce priveste tweeterul potrivit? Oricum mai sus de 2-2,2KHz nu voi putea sa-l tai.

Referitor la wooferul ales am gasit niste calcule facute la sange, in Mathcad, de un frantuz, care ofera si diverse variante de incinte : http://petoindominique.fr/php/mysql_thiele_seul.php?hp=2679.

E interesant ca wooferul asta ar merge intr-o BR de doar 62,4 litri in varianta de calcul Bessel.

Hornul ala de la Visaton nu iti este bun?Mai au si altii dar sunt cam scumpe.

http://www.fostexinternational.com/docs/speaker_components/pdf/t90arev.pdf

http://www.fostexinternational.com/docs/speaker_components/pdf/t925arev.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.