Sari la conținut
HiFi Tech

Auto fader Akai GX-F 71


leevyou

Postări Recomandate

Ma adresez colegilor de forum, specialisti in depanarea Akai-urilor.

Am un GX-F71 in colectie la care tin foarte mult si pe care il folosesc din cand in cand pentru a inregistra casete cu compilatii. In una din ultimele sesiuni am observat ca functia Auto fader nu mai functioneaza corect, adica desi inregistrarea intra evident in functia respectiva, martorul de la tasta play luminand intermitent iar apoi dupa 5 sec deck-ul intrand in pauza sau inreg. normala , dupa caz, panta de fade nu este prezenta de loc inregistrarea pastrand nivelul initial.

Am descoperit in service manual o piesa numita foto sensor PH1 care pare inima acestui sistem.

Intrebarea mea este: Ati mai intalnit acest defect? Aceasta piesa ciudata si probabil de negasit este oare cauza? Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Gata? L-ai terminat de calibrat? Ca te-am vazut in discutii pe elforum.... :lol:

BTW, pana sa te apuci de calibrari si alte "scormoneli", ai verificat nivelul de uzura chimica? AdiCA CApacitorii? :lol:

Am mai vazut deck-uri cu reglajele facute much dar cu capacitorii "originali"... si lumea se dadea de ceasul mortii "ca de ce nu sa regleaza". Sau dat surubul de azimuth peste cap ca a incercat sa-i scoata "fasul"... :lol:

On topic: fotosenzorul ala care l-ai vazut tu "inima" sistemului n-are nici o legatura cu autofaderul. Punem pariu ca de la capacitori ti se trage? :lol::lol: 20015 - 1982 = 33 de ani. Daca a functionat in acesti ani fie si numai 4 ore pe zi/medie, am avea 48180 de ore... Sa mai fac socoteala pentru cazul in care NU a functionat? Un capacitor "civil" ultra-long life are de regula intre 8000 si 12.000 de ore de functionare garantate, cu vreo 20.000 de ore timp de stocare. Ti se pare ca se mai incadreaza cele peste 40.000 de ore undeva in "suma" asta?

In alta ordine de idei, mai tii un pariu? Ca autotuningul tau da erori din cauza acelorasi capacitori, combinat cu matuirea capetelor (sau microfisurarea lor), pentru care F-71 e renumit?


Numai de bine sa auzim...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Gata? L-ai terminat de calibrat? Ca te-am vazut in discutii pe elforum.... :lol:

Da, l-am terminat. Acum sunt multumit de performanta. Am folosit un AC voltmetru RMS cu care am facut minuni ;) . Mai exista un usor dezechilibru pe output dar perfect acceptabil, insesizabil la auditie (max. 0,05V) Probabil este din cauza condensatorilor vechi, cum zici. Calitatea inregistrare/redare este buna spre foarte buna acum, comparabila cu celelalte deck-uri de aceeasi categorie dar de generatie mai noua pe care le am.

 

On topic: fotosenzorul ala care l-ai vazut tu "inima" sistemului n-are nici o legatura cu autofaderul.

Totusi, din cat am putut eu analiza, as zice ca circuitul din imaginea de mai jos functioneaza pana la PH1. Deci, cu tot respectul, eu zic ca fotosenzorul ala joaca totusi un rol acolo. :)

Oricum, merci pentru raspuns.

GxF71Fader.jpg.55bcbb615fac3d4a6f4019a893c414f9.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai...cam da! M-ai prins! :lol: Eu eram cu gandul la fotosenzorul de autostop... :oops: Asa este, cand ai dreptate, ai! Si zici ca nu-si mai modifica rezistenta? Ai incercat sa-l inlocuiesti cu un MCD-7212P? Ca de-astea am vazut ca se mai gasesc. Daca nu, incearca sa faci unul din componente discrete - fotorezistenta cuplata cu un led. Poti incerca cu mai multe valori ale fotorezistentei. Pfff, neplacuta situatie, sa se busheasca device-ul ala. Am patit-o si eu la un Pioneer, dar am reusit pana la urma sa gasesc prin bunavointa prietenului din Japonia cateva optocuploare originale. Am sa fac o intrebare si pentru acest MCD al tau, sa vedem, poate ai noroc, cine stie?

Bafta si scuze pentru confuzie! ;)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc Brainsmartman. Ma tem ca asta-i cauza. Speram si eu sa fie conzii aia doi, dar sa pice ambii deodata.... Si eu ma mir ca a cedat un fotocuplor care nu a prea fost folosit caci functia asta este chiar una secundara. Poate ca chiar din acesta cauza, mai stii? :shock:

As fi bucuros sa gasesc un MCD 7212P undeva, chiar daca originalul se pare ca-i MCD 7213P, asa spun ei in manual. Probabil ca diferenta nu-i esentiala. Oricum, din fericire, disfunctia asta nu afecteaza partea audio sau mecha. a deck-ului dar este chiar pacat ca acum cand deck-ul functioneaza foarte bine sa cedeze tocmai acesta caracteristica deosebita a acestui model. :(

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Auzi, conzii aia sunt cumva tantal? Daca da, da-i afara de urgenta si pune doi capacitori electrolitici low leakage. Oricum, incerca prima data sa-i inlocuiesti pe ei si verifica si integritatea tranzistorilor (desi banuiesc ca ai facut-o deja). Pe fade-in schimba C14 si vezi daca se modifica ceva, vad ca TR4 primeste comanda in baza prin el. Foloseste ori low leakage ori FG-uri de la Nichicon. Si zi-mi daca s-a schimbat ceva. Spor!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Merci pt. sugestii. Ce am verificat este faptul ca curba de tensiune la bornele fotoelementului in cele 5 secunde, este cea descrisa in service manual, atat la fade-in cat si la out. Am dedus astfel ca circuitul din amonte lucreaza OK. Cei doi conzi C14 si C15 sunt mici electrolitici. Eu totusi inclin sa cred ca fotocuplorul este defect. Sper sa gasesc unul si intai de toate sa-l schimb pe el si mai apoi sa incep sa schimb pe acolo altceva. Inca odata multumesc. Daca stii de vreun MCD din ala, te rog da-mi de stire. :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.