Sari la conținut
HiFi Tech

230Vac , prize, sigurante, cabluri si filtre de alimentare


Greierasul

Postări Recomandate

:) Stiu ca pare un titlu si un posibil topic de tip "bomba cu ceas" , in care sa se ajunga la paruiala, dar , daca reusim sa ne mentinem in limitele decentei as zice ca e un domeniu foarte interesant de lamurit (pe cat este posibil). Asadar, in ultima vreme am remarcat pe mai toate forumurile audiofile romanesti o verva accentuata legata de acest subiect legat de alimentarea aparatelor. As zice sa plecam prima data de la intrebarile lansate in mediul virtual, ce anume legat de alimentare credeti sau vi s-a parut ca modifica sunetul ? Prize, cabluri, filtre, sigurante, condensatoare etc...
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cand m am mutat in apartamentul asta, ce sa vezi, necaz(audiofil) mare, eu nu stiu ce audiofil cu stecher gros a stat inainte pentru ca am gasit priza din sufragerie larga, pur si simplu larga larga!


am inlocuit toate prizele cu un model cu arcuri pe lamele, nu s au mai largit pana in prezent, insa prize cu arcuri nu prea se gasesc, peste tot numai kinezarii sinistre si turcisme, nimic audiofil la hypermarket.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

:) Haideti sa fim constructivi si sa nu ne intereseze de ce alti audiofili au alte idei , alte pareri. Avem fiecare destule dileme legate de subiect incat sa nu mai fie nevoie sa ne uitam in gradina vecinului.

Primul pas este foarte bun. Nu stiu cat de audiofil o fi sau nu, dar contactul stecker-ului cu lamelele prizei se poate dovedi un aspect interesant si important. Comanr si eu m-am lovit de aceeasi problema simpla dar nu de neglijat. Pe piata eu n-am mai intalnit prize cu lamele impinse de catre arcuri. Este esential sa ai contacte ferme la priza sau la mufa IEC din aparat. Un contact imperfect are o rezistenta suficient de mare incat sa aduca probleme de masa intre aparate. Daca intri in amanunt si faci traseul de masa complet, care sa-l includa si pe cel din aparate, se poate observa ca ar fi teoretic posibil ca performanta audio sa fie usor deteriorata, daca nu avem chiar brum in toata regula. Hmmm.... intrebarea care s-ar naste : oare cat merita sa investesti in prize si steckere asa incat sa nu fii nici ingnorat dar nici snob ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

am inlocuit toate prizele cu un model cu arcuri pe lamele, nu s au mai largit pana in prezent,

Si eu am fost adeptul lor,dar am avut surpriza neplacuta intr-o zi de a gasi deformat plasticul din jurul unei gauri a prizei.Banuiesc ca arcul nu a mai presat corect ,(arcul apasa o placuta,si placuta era in contact cu piciorusul stecherului--poate s-a blocat,s-a incalzit,a urmat decalirea lui,contact imperfect......si gata.Mentionez ca era priza de la masina de spalat,deci un consumator de forta,sa-i zic asa.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

valoarea tensiunii influienteaza sunetul intr o mica masura, asta daca nu avem 200v la priza, primul lucru notabil este puterea scazuta a amplificatorului, totusi exista scheme mai sensibile la asta si scheme mai putin sensibile, de exemplu sursele in comutatie de ultima generatie au o plaja mai mare de lucru, compenseaza intern, nu conteaza ce bagi, ele scot ce trebuie.

(exista echipament medical/militar care se alimenteaza cu orice intre 80-320v, insa exista niste regului (FCC rules si altele) care trebuies crespectate pentru omul de rand, mic si prost)


sursele vechi, liniare, cu transformatoare trebuiesc gadilate din prizele transformatorului, am mai scris pe undeva.

exista avantaje si dezavantaje la ambele tipuri de surse, cele clasice tind sa protejeze aparatura mai bine prin separatia galvanica pe care o ofera, cele noi cu semiconductoare de putere au tensiunea de iesire "ceas" indiferent de consum sau de alimentare pentru ca tensiunile si curentii de iesire sant permanent monitorizate intern si compensate instantaneu.


ar mai fi un aspect legat de "verdele" sculei(golania cu sculele verzi, totu i verde, antena i verde, peco i verde, scula este "verde") care este o mare prostie, sculele noi stau mereu in priza alimentate, sculele vechi cand ai apasat power nu mai ai tensiune in aparat, acum si au dat si producatorii si toti prostii seama si recomanda de ziua planetei sa scoatem totul din priza, dupa cum stiti prostia si minciuna nu dor, altfel era jale, sculele noi au nevoie sa stea in priza pentru a fi alimentat receptorul pentru telecomanda, adica din comoditate, evoluam cica.


una peste alta consider ca priza de haur si tensiunea de haur se incadreaza cu brio in gogorita audiofila, din moment ce ai contacte ferme, nu ai variatii de tensiune foarte mari si un echipament sanatos(nu o gioarsa imbunatatilibila cu un stecher fals kinezofil) nu cred ca e cazul sa ne facem probleme, totusi riscul de distrugere al echipamentului este mai mare la sculele noi care stau mereu alimentate.


@tatatodor

mi au mai picat prize si mie, nu mai gaesesti lucruri calumea, prizele romanesti erau mai bune decat tiganiile astea turcesti de pe piata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In principiu asa este, dar totusi exista o oarecare importanta si a tensiunii de alimentare existente la priza. Sa luam prima data sursele liniare, clasice, cu transformator. Aceasta componenta este destul de importanta in economia unui aparat , o stim cu totii . Intrand doar putin in detaliile sale de functionare, vom observa ca un transformator, mai ales cel cu circuit magnetic inchis ,asa cum este un toroidal, incepe procesul de saturatie al miezului magnetic aproape imediat cum i se depaseste tensiunea de alimentare pentru care a fost proiectat. Din acel moment curentul de magnetizare creste brusc catre valori foarte mari. Forma acestui curent cu cat se mareste cu atat devine mai "ascutita" , de tip impuls, cu componente armonice intr-un spectru destul de larg. Cum orice infasurare are si o componenta rezistiva, rezulta ca acest curent va genera o tensiune parazita , tensiune care in teorie este filtrata de catre condensatoarele de riplu. In practica transformatorul are si o capacitate parazita care permite acestei tensiuni nedorita sa fie injectata in punctul de masa si in alte circuite sensibile. Un punct poluat de masa este exact ceea ce nu trebuie, mai ales cand ai o reactie negativa puternica la circuitele de semnal. Prin urmare eu consider in mod personal, ca o tensiune mai mare decat tensiunea de lucru a transformatorului din interiorul aparatului poate genera probleme chiar sesizabile cu urechea. Cand spun lucrul asta nu ma gandesc la depasiri de ordinul zecilor de volti care sunt "grave", ci la depasiri ale tensiunii acceptabile , in tolerantele de +- 10% cat spun companiile de electricitate ca ar reprezenta o variantie normala.


Sursele de alimentare de tip chopper, sau smps cum li se mai spune popular, au avantajele lor certe care s-au specificat si in posturile anterioare, dar din pacate vin si ele la pachet cu cateva dezavantaje.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

da, multa lume isi imagineaza ca tensiunea de la priza e un fel de motan care trebuie periat si mangaiat zilnic ca sa toarca cum trebuie si caruia i plac cel mai mult cablurile de sudura izolate fata de podea care e din lemn eventual iar recompensa cea mai mare fiind siguranta de haur.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

AAaaaaa, asta e alta discutie :twisted: Nu ma bag ca nu ma pricep la cablurile care sunt "toate dintr-un singur cristal" :mrgreen: Lasam magicienii alchimisti sa se exprime in domeniul metalurgiei. :geek: In privinta sigurantei de aur eu as sugera mai degraba sa fie curatate sau schimbate (mai ales ca sunt ieftine astea normale) ceva mai des asa incat sa nu exideze contactele. O alta abordare ar fi sa fie lipite de la inceput. Chiar daca e mai greu sa le schimbi, totusi eviti contactele imperfecte, oxidarile. Oricum nimeni nu arde sigurante zilnic :roll:


Ca tot veni vorba despre sigurante, ar fi destul de interesant de studiat cum se modifica rezistivitatea sigurantei functie de sarcina, de temperatura, de curentul care trece prin ea. Este foarte interesant de studiat cam intre ce valori se poate situa aceasat variatie si de vazut daca ea conteaza la stabilirea impedantei alimentarii , daca siguranta e pusa pe alimentare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

revenind iarasi la lucruri neserioase, mie imi plac cel mai mult transformatoarele cu tole sudate si ecranate pe cat posibil, prin constructie reusesc sa disipe caldura mai bine si se preteaza la ore multe de functionare, oricum toate se incalzesc excesiv daca se depaseste tensiune de alimentare, un lucru este sigur, transformatoare ca in sculele vechi nu vor mai exista, transformatorul vine si el dupa lampa la cimitirul eroilor, doi mari eroi care faceau sunet.


siguranta fiind o sarma de lungime mica nu cred ca are un aport semnificativ, pentru testare se poate strapa din circuit, e surda la sunet, hai sa zicem ca are 0,001 % aport la transparenta sunetului si iata merita cumparata :lol:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai acum un an intrigat de aceeasi problema cu siguranta audiofila am facut cateva masuratori personale pe tema asta, folosind sigurante de 5A banale, de 50 de bani bucata. Am gasit in medie o variatei de circa 20mohm. La cele de 10A am gasit cam 7mohm. Am dimensionat amplificatorul ca sa poata functiona corect si cu sigurante de 10A dar sa fiu sincer nici la ureche si nici la masuratori nu am observat modificari. Probabil ca or fi atat de mici incat nu conteaza. In schimb dupa cateva luni de zile la un capat al unei sigurante am gasit un contact cu o rezistenta de circa 0,1 ohm. Nici asta n-am simtit-o la ureche si nici la masuratori n-am observat sa aibe vreo importanta. Dar stii cum e, nu toata lumea a e surda ca mine :lol:

Editat de Greierasul
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poate daca ti-ai genera energia electrica local. :D Desi nu sunt energetician, ai idee ce inseamna sa cresti frecventa retelei (macar teoretic) cand aduci curentul de la Portile de Fier la Bucuresti, prin linii electrice aeriene, unde conductorii sunt la cativa metri unul de altul?


PS: conductorii nu sunt OFC, cu fir de cupru tras criogenic dupa cum a scuipat maimutza in filmele lui Walt Disney...


LE: daca exista in zona un energetician adevarat (adica cu facultatea terminata), ii cer scuze. Postul de mai sus este doar o preseupunere a mea, nicidecum nu inseamna ca eu am dreptate. Dar ar fi frumos sa aflam de la o persoana avizata ce s-ar intampla daca... 400Hz in retea. :)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu este chiar asa de complicat cum incearca sa se prezinte.... Impedanta nu sufera o crestere intr-atat de radicala incat sa nu merite. Lungimea de unda la 400hz este de circa 750km. Pentru tara noastra este suficient de mare incat sa nu fie vorba de neadaptari de capete si reflexii. Nici pierderile pe liniile de inalta nu sunt semnificativ mai mari. Oricum, ceea ce pierzi dintr-un loc castigi in altul. Creste randamentul atat la generator cat si la receptor si lucrurile se balanseaza. Bun, dar sa spunem ca standardul aviatic, maritim si militar nu este prea comod companiilor energetice, dar pentru dublarea frecventei care mai este scuza ? Hai, sa zicem ca de 8x este prea mult, dar 2x cum e ? Chiar si asa avantajele sunt substantiale. Ma rog, pana la urma s-a gasit solutia cu sursele in comutatie de la receptoare si incet incet se vor elimina transformatoarele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.