Sari la conținut
HiFi Tech

Cum ne dăm seama dacă un CD este victima loudness war-ului?

Vlad Soare

Postări Recomandate

Salut,

În afară de căutat recenzii pe internet sau în Dynamic Range Database, putem să determinăm singuri dacă un CD audio a fost înregistrat cu simțul răspunderii, sau a fost măcelărit ca să sune mai tare? Îmi închipui că doar prin ascultare, simpla impresie că diferențele de volum dintre părțile slabe și cele tari nu-s foarte pronunțate nu-i neapărat relevantă, pentru că unele melodii poate chiar nu au, în mod nativ, asemenea diferențe, deci un dynamic range redus ar putea fi și natural, nu neapărat forțat artificial. 

Eu m-am gîndit la ceva de genul ăsta:

1. Transfer CD-ul pe calculator în format FLAC. Din cîte știu, FLAC-ul ar trebui să conțină informația exactă de pe CD, bit cu bit, deci practic în el avem copia perfect identică a CD-ului.

2. Deschid FLAC-ul în Audacity, sau în vreun alt editor.

3. Dacă ceea ce văd în Audacity arată așa, atunci e bine. Pot să stau liniștit.

127570880_Screenshot2024-09-12at19_41_40.thumb.png.fa24cc4f58dee4e7ad248fe77ff12436.png

4. Dacă însă arată așa, atunci e de rău. Pot să arunc CD-ul la gunoi.

1909519442_Screenshot2024-09-12at19_40_41.thumb.png.aba14d91e111e7c6055d1965337b7b73.png

E corect? Sau îmi scapă ceva?

Mulțumesc.

Editat de Vlad Soare
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri