Sari la conținut
HiFi Tech

Preuri pasive vs. preuri active


TomJones

Postări Recomandate

Azi am sa abordez un subiect ce nu prea a fost abordat deloc pe fostele forumuri, preurile pasive va active. (nu de alta, dar mi-a fost dor de atmosfera forumurilor)


Ca detinator de aparat cu un preu pasiv (Jadis orchestra reference), am fost fascinat din prima de muzicalitatea desavarsita a acestui aparat ce are un astfel de preu. In lumea de azi preurile active costa destul de mult, nu de putine ori esti dezamagit de sunet, multe firme fac finali de clasa, dar la capitolul preuri isi dau cu tesla in c...e, preul fiind "bucataria sunetului" - locul unde muzica se transforma in mirajul perceput de audiofil si unde gusturile muzicale pot ajunge in conflicte cu sunetul produs de preu.


Ca sa fiu mai concis, am testat JOR-ul meu cu niste modele superioare ca pret (tot pe lampi) si perceptia a fost negativa la aceste aparate mai scumpe, lucrul confirmat si de detinatorul aparatulelor ce a participat la unele teste. Practic JOR-ul avea o muzicalitate deplina, un anumit sweet pe medii si o prezenta live remarcabila ce nici la aparate ff scumpe nu am vazut. De partea celalalta aparatul cu lampi superior era fortos, suna cam a SS, dar lipsea caracterul muzical. De mentional ca JOR-ul este push-pull, iar celalalt era in clasa A, dar cu preu activ. In ziua de azi tehnologia a avansat mult: avem lampi ce suna a SS (solid state) si tranzistori ce suna a lampa, deci eu unul nu mai cred ca clasa A este superioara la AB si invers...costa in schimb foarte mult solutia constructiva la clasa A, racire etc...


In timp ce preurile active fac o "amplificare" propriu-zisa, cele pasive folosesc semnalul pur de la sursa. Volumul consta intr-un atenuator cu rezistoare si ceea ce este foarte important acetse aparate nu au sursa de alimentare.


Multi audiofili am vazut ca folosesc preurile pasive in sisteme preu+ power sau in integrate. Ce am descoperit la ele sunt mediile de vis, lucrul ce ma intereseaza cel mai mult la un sistem si mai putin basul si inaltele. Mediile totusi sunt destul de greu de obtinut pe orice sistem. Am sa consemnez cateva avantaje si dezavantaje ale ambelor aparate.


Preurile pasive:


Argumente PRO


In primul rand pret foarte mic, dimensiune foarte mica, greutate sub 1kg, lipsa sursei de alimentare - de aici lipsa de paraziti, interferente. O muzicalitate desavarsita ce mi-e greu sa o descriu in cuvinte. Lipsa de circuite si piese electronice, in acest fel semnalul nu se modifica si nu capata "valente" noi de sunet in functie de brabdul sculei respective. Lipsa uzura la volum si implicit acele haraieli cand se duce un potentiometru. Lipsa distorsiuni (nici nu are cum ca este efectiv gol pe dinauntru) Practic volumul este un atenuator cu rezistoare cu o rezistenta mare in timp...Aceste preuri se foloseau la sculele vechi ce si astazi sunt in perfecta stare (preurile). Lipsa cablu de alimentare, nu necesita rack etc...


Argumente CONTRA


Necesita un semnal al sursei de peste 1mv, de regula toate sursele au in jur de 2.5mv RCA si dublu pe xlr. (probabil cele pe lampi sau cele vechi au semnal mic). Problema semnalului de la sursa ce trebuie sa fie mai mare ca cea de la amplif, invers apar probleme. Necesita interconecte scurte de maxim 1 m pentru a nu se "pierde" semnalul, el nefacand nici un fel de preamplificare.

Sunt criticate de lipsa de dinamica, forta si atac. (desi eu unul nu am vazut lucrul acesta si l-am testat si pe rock). Lipsa telecomanda, singurul model ce l-am vazut cu telecomanda a fost la Creek, dar nu se mai face modelul. In caz de telecomanda necesita sursa de alimentare si un motor sa miste acel atenuator cu rezistoare ce merge in pasi constanti ci nu este liniar la rotire. Se plateste pret suplimentar in functie de numarul de intrari si tipul RCA sau/si XLR. (oricum tot ieftine sunt)


Preurile active:


Argumente PRO


Realizeaza "amplificare" corespunzatoare putand modela sunetul in functie de specificatiile fabricantului. Multe intrari, iesiri, preu phono integrat etc. Nu ai probleme cu lungime interconectului. Dinamica, viteza si atac peste preurile pasive (cel putin asa se zice, nu am putut testa si un preu activ separat pentru amplif tot pe lampi)


Argumente Contra


Pret de la mare la urias in functie de brand, tehnologie etc. Necesita cabluri de alimentare bune, loc in rack, consum de curent mare (daca este pe lampi, eventual caldura)



Exemplu de cateva preuri pasive, mentionez ca preturile pleaca de la 200$-500$ in functie de numarul de intrari si ajung unele modele cam la cateva mii de euro..recunosc ca doar trei firme am descoperit ce fac preuri pasive de peste o mie de $.


Cei mai cunoscuti sunt americanii cei de la Goldpoint, cu pretrui ce pleaca de la 300$ cel cu o intrare RCA mergand pana la cinci intrari rca sau xlr http://www.goldpt.com/sa1.html


sa1_ang_500.jpgsa1_ang_500.jpg"><a href=http://www.goldpt.com/sa1_ang_500.jpg' alt='URL>'>sa2_ang5_500c.jpgsa2_ang5_500c.jpg"><a href=http://www.goldpt.com/sa2_ang5_500c.jpg' alt='URL>'>


Apoi urmeaza tot niste americani de la Ciaudio cu preuri pasive cu 2 intrari la 299$ sau versiunea cu telecomanda cu opt intrari fixe si variabile la pretul de 899$ http://ciaudio.com/


Dintre modelele scumpe sunt englezii de la http://www.mfaudio.co.uk/ cu modele de 1600 lire si 2000 de lire


Altii scumpi sunt cunoscutii de la Promitheus ce fac si modele dual mono, lemn de abanos...pretul e maxim 1500$ http://www.promitheusaudio.com/Ref_c-core/index.htm site-ul e cu probleme


front.JPGfront.JPG"><a href=http://www.promitheusaudio.com/Ref_c-core/front.JPG' alt='URL>'>


Cei mai scumpi sunt japonezii de la Yamamoto ce au doua modele unul de 2mii si altul de 4 mii euro http://www.6moons.com/audioreviews/yamamoto10/passive.html

1.jpg1.jpg"><a href=http://www.6moons.com/audioreviews/yamamoto10/1.jpg' alt='URL>'>



P.S. Intrebare ptr cei ce ma pot lamuri: La preurile pasive TVC promitheus constructorul foloseste si niste transformatoare in ele. le ce folosesc aceste trafuri daca ele nu se alimenteaza la priza cu curent? (site-ul lor merge greu)


tvc_038_242.jpgfile ... 38_242.jpg"><a href=http://www.homecinema-fr.com/forum/files/tvc_038_242.jpg' alt='URL>'>

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu sunt de parere ca PREUL FACE MUZICA.


Pe vechiul forum am pus chiar eu o intrebare legata de preul pasiv pentru ca aveam la acea vreme un amplif cu preu pasiv. Insa nu s-a prea raspuns, nu s-a dezbatut. Cred ca nici aici...


Eu am avut de-a lungul timpului mai multe modele de amplif cu preuri pasive: Creek A50ir, Naim Nait 5i si Creek Destiny.

Mike Creek de la Creek Audio e specialist in implementarea preului pasiv. Mi-au placut foarte mult amplifurile lui tocmai pt muzicalitatea de care pomenea TJ. Parca duc a lampa.

Naim-ul era diferit ca sunet dar asta venea din faptul ca era pe bipolari si nu pe mosfeturi cum era Creek-ul.

Amplifurile Creek mergeau cel mai bine cu sursele lor. Am descoperit ca aveau un semnal mai mare pe iesire. Stia Mike Creek de ce. Au fost gandite sa mearga impreuna. Am avut si player-ul si ampliful Destiny. Super sunet. Le-a luat cineva din Bucuresti si le are si acum, dupa 4 ani cred. La el merg cu boxe ProAc D18. Am avut ocazia sa ascult aceste boxe. Fenomenale!. La mine sistemul Creek a mers cu Cabasse Altura Riva. Un sunet asa curat, clar si precis mai rar am intalnit la boxe. Din pacate nu prea aveau bas.


Preul pasiv da impresia de naturalete, muzicalitate, fluiditate. Totusi, daca-l compari cu un preu activ vezi ca e mai domol, mai linistit sunetul. Favorizeaza mediile si nu are cel mai bun control pe bas.


Aceeasi senzatie am avut-o si cand am folosit un player cu iesire variabila conectat direct la un power. Am avut un Velleman K4000 ( cu care l-am tepuit pe unul sloop). Suna foarte bine. Cand bagam in sistem si preul Yamaha C 2a se schimbau lucrurile...sunetul. Parca era mai complet, mai echilibrat. Si obtineam un bas scurt, strans, controlat. Acum cand ma gandesc, parca imi pare rau dupa aceasta combinatie. Si un prieten imi spunea sa nu le vand ca o sa-mi para rau. Dar avea doua sisteme si unul trebuia sa plece. Preul Yamaha s-a vandut repede ca era unul foarte bun, desi model vechi.


Amplifurile cu preu pasiv nu sunt propriu zis amplifuri integrate, ci mai mult power cu un atenuator.

Am testat Creek Destiny ca power cu preu foarte bun si scump. Suna fabulos. Atunci am vazut valoarea si importanta preului. Am realizat ce inseamna, ce poate face un preu bun.

Asadar, preul face muzica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

P.S. Intrebare ptr cei ce ma pot lamuri: La preurile pasive TVC promitheus constructorul foloseste si niste transformatoare in ele. le ce folosesc aceste trafuri daca ele nu se alimenteaza la priza cu curent? (site-ul lor merge greu)

 

Nu te pot lamuri, dar ma gandeam incercand sa ma lamuresc eu: transformatorul ... transforma curentul din mare in mic sau invers, din mic in mare. Prin acest transformator trece semnalul/curentul care vine de la sursa ma gandesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

P.S. Intrebare ptr cei ce ma pot lamuri: La preurile pasive TVC promitheus constructorul foloseste si niste transformatoare in ele. le ce folosesc aceste trafuri daca ele nu se alimenteaza la priza cu curent? (site-ul lor merge greu)

 

Nu te pot lamuri' date=' dar ma gandeam incercand sa ma lamuresc eu: transformatorul ... transforma curentul din mare in mic sau invers, din mic in mare. Prin acest transformator trece semnalul/curentul care vine de la sursa ma gandesc[/quote']

 


Eu cred ca mai degraba din mic in mare, suplinind amplificarea elementelor active dintr-un pre integrat. E acelasi principiu folosit de japonezi pe mai toate radiocasetofoanele din perioada anilor '70, cand iesirea de putere era aproape invariabil prin transformator, puterea "activa" , adica a tranzistorilor din etajul final fiind foarte mica, in schimb puterea reala la iesire era maricica. In plus, un trafo conduce cel mai curat sinusoida, dupa tub.

Parerea mea, hac! :lol:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Interesant ca sunt doua trafuri. Cel mai probabil, zic eu, pt cele doau canale, stanga-dreapta. Daca te uit atent la sarme, trafurile sunt legate la atenuatorul de volum. Celalalt buton de pe panoul frontal este selectorul de surse.

 

Daca privesti atent, o sa observi ca de pe conectorii sursa, firele se duc in selector, din selector in trafuri (prin cablajul de pe atenuator) si se intorc tot pe cablajul de atenuator si mai departe pe conectorii de iesire. Parerea mea este ca sigur sunt trafuri "ridicatoare" de semnal.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Practic volumul este un atenuator cu rezistoare cu o rezistenta mare in timp...
Exista destule pre-uri active cu atenuatoare cu rezistoare.

Necesita un semnal al sursei de peste 1mv, de regula toate sursele au in jur de 2.5mv RCA si dublu pe xlr.
Presupun ca ai vrut sa spui 1V, ca la 1mV nici mama preului pasiv nu face fata!

Eu cred ca mai degraba din mic in mare, suplinind amplificarea elementelor active dintr-un pre integrat.
In 99% din cazuri sursele actuale ofera o tensiune de iesire suficienta pentru a conduce (si a duce in "clipping" majoritatea amplificatoarelor de putere). Prin urmare, raspunsul corect este "din mare in mic"... Si nu curentul ci tensiunea!
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Practic volumul este un atenuator cu rezistoare cu o rezistenta mare in timp...
Exista destule pre-uri active cu atenuatoare cu rezistoare.

Necesita un semnal al sursei de peste 1mv' date=' de regula toate sursele au in jur de 2.5mv RCA si dublu pe xlr.[/quote']Presupun ca ai vrut sa spui 1V, ca la 1mV nici mama preului pasiv nu face fata!

Eu cred ca mai degraba din mic in mare, suplinind amplificarea elementelor active dintr-un pre integrat.
In 99% din cazuri sursele actuale ofera o tensiune de iesire suficienta pentru a conduce (si a duce in "clipping" majoritatea amplificatoarelor de putere). Prin urmare, raspunsul corect este "din mare in mic"... Si nu curentul ci tensiunea!

 

Adica ne scarpinam olteneste, ha? Punem trafuri "coboratoare" si pe urma mai punem si atenuator rezistiv? Ma lesi? Ce sursa din categoria tape 1V pe iesire? Sau, in afara de digital, ce alta sursa scoate peste 1v pe iesire? Ia cauta la baietii de la Silk si vezi, trafurile lor ce raport au? Coborator sau ridicator? 1:2 pana la 1:40 ti se pare coborator sau ridicator? :roll:

PS Unde am zis EU "curent"????? :o

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@brainsmartman:

1. Raspunsul privind atenuatorul rezistiv a fost pentru TomJones.

2. Standardul DIN pentru tape/aux este 775mV.

3. Trafurile pasive au atenuatoare rezistive sau prin transformator. A doua varianta este preferata de "puristi" din mai multe motie dar are si dezavantaje.

4. Observatia privind curentul nu ti-a fost adresata tie ci lui pilgrim (scuze daca n-a fost clar).

5. Esti prea agresiv, eu incerc sa evit discutiile - incearca si tu sa faci la fel!


P.S. S I L K " Supermalloy Transformer Attenuator (STA-522A) (folosit in SAC Minute Passive Pre-Amplifier) ofera o amplificare maxima de 6dB, in rest functioneaza in regim de atenuator. Daca nu ma crezi vezi ce scriu baietii:

"The former STA-522 has already established the highest quality Supermalloy transformer with 22 carefully selected steps in secondary winding to function as stepped attenuator with very high inductance (in excess of 450 Henry or equivalent to 50Kohm) with very low loss winding technique (called Nano winding technology). The primary coils are made such that it can be connected to generate +0dB or +6dB which acts like a step up transformer in a system where load input sensitivity is low. "

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Imi cer scuze daca am parut agresiv... eu am pus emoticonurile tocmai pentru a arata ca e in spirit de gluma... Sorry...

Din cate stiu, trafurile atenuatoare sunt foarte rar folosite, si de regula in configuratii care necesita preu de phono separat, activ.

Mai folosite sunt doua tipuri : cu reglaj sau step-up. Cred ca la cel cu reglabil te-ai referit si tu. Intr-adevar, acel model poate face si atenuare, dar este un nonsens sa pui un traf doar pentru atenuare. Problema se rezolva mult mai elegant cu rezistori pelicula metalica non-inductivi.


Silk Supermalloy SQ Annealed Core MC Step Up Transformer de exemplu are un factor de 10x sau 20x, pentru phono.


Amu' na... nu zic nimic de puristi, poate ii cunosti mai bine ca mine, nu contest. Inca o data imi cer scuze daca am parut aaaa "agresiv"... :lol:


La buna auditie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Scuze ca raspund acum, dar am fost plecat din oras..


 

Exista destule pre-uri active cu atenuatoare cu rezistoare.

 

Da, dar au alimentare si o serie de piese electronice...Ma interesa ceva fara alterarea semnalului (atat cat este posibil)


Chiar in accuphase volumul AVA are in componenta ceva pasiv din ce am citit, dar nu este chiar 100% pasiv... nu-mi dau seama daca are rezistoare ptr cavolumul curge liniar, dar este ceva proprietar ca tehnologie accu, relee si alte chestii..E ceva electronica in descriere si nu m-am bagat ca ma depasea la acel nivel...

 

Presupun ca ai vrut sa spui 1V, ca la 1mV nici mama preului pasiv nu face fata!

 

Da, asa este...am scris articolul pe fuga ca pierdeam trenul si chiar mi-am data seama cand am rememorat pe drum ca gresisem unitatea de masura... :) Eram sigur ca tu ai sa descoperi gresala.. ;)

 

Vinde cineva la noi asa ceva ?

 

Cred ca mai are Jack vreun Creek pe stoc, din cate stiu modelul ala de Creek nu se mai face...(La avut si DomnulJim inainte sa-si ia acel preu de la jadis si probabil dus inapoi...din acet stiu avea si telecomanda..)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

 

Vinde cineva la noi asa ceva ?

 

Cred ca mai are Jack vreun Creek pe stoc, din cate stiu modelul ala de Creek nu se mai face...(La avut si DomnulJim inainte sa-si ia acel preu de la jadis si probabil dus inapoi...din acet stiu avea si telecomanda..)

 

Cred ca doru32 se referea la preurile alea din poze...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

la noi nu cred, dar se pot lua de pe net in special cele americane...e adevarat te costa transportul, dar au de regula sub 1kg...


Mai adaug o marca ce o omisesem...tot americana, luminous audio..cu preturi intre 195-499$

http://www.luminousaudio.com/axiom2.html


si un mic film de prezentare..


">http://www.youtube.com/watch?v=MQWAmrZ5Azo
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

sunt multi fabricanti..marea majoritate sunt chiar mici afaceri de familie...Acest link ce l-ai pus tu pare din australia si dupa cum arata site-ul fac pariu ca este unul singur ce le face...Nu conteaza asta daca aparatul este bun. Sunt firme de scule de top cu 10 angajati..de regula unul este creierul (patronul) si restul sunt pasionati si bine pregatiti profesional...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca m-am exprimat gresit mai devreme, normal ca sunt multe mici firme ce produc asemenea dispozitive insa am vrut sa subliniez de fapt solutia tehnica folosita ptr atenuare. Este vorba de utilizarea unor optocuploare variind rezistenta unor dispozitive folosind lumina. In felul asta nu exista in calea semnalului contacte (cum e in cazul asa ziselor stepped attenuators) sau acel contact variabil al potentiometrelor ce are cateodata efect semiconductor. Perdonal mi se pare o idee tare interesanta si suna chiar bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.