Sari la conținut
HiFi Tech

thread pentru amatorii de operă


bibi

Postări Recomandate

Tosca @ ONB (2014)


Vineri a fost premiera noii producții Tosca la Opera Națională București. Producția a fost importată de la Volksoper Viena ( 2008 ).


Pentru premieră era anunțat Marcello Giordani ceea ce m-a făcut să-mi iau bilete cu mult timp înainte. În noua tradiție a ONB de a merge la ne-ve (distribuții ținute secrete până în ultima clipă), Giordani a dispărut subit de pe afiș și a fost înlocuit de Lorenzo Decaro, un invitat de categoria B. Speram să aud un mare tenor și am avut plăcerea să-l ascult pe acest Decaro, care are ceva volum dar are un apetit deosebit pentru un soi de tremolouri agasante care, împreună cu aspectul și indicațiile regizorale, i-au dat un aer autoparodic.


Tosca a fost OK, interpretată de Iano Tamar (invitată din Georgia) iar Scarpia a fost Luis Ledesma (Mexic). Ambii s-au descurcat mai bine decât Decaro, actul II a fost de departe cel mai bun moment al serii.


Producția este un soi de regietheater, scenografie cam frustă și sărăcăcioasă dar regia a fost principala problemă a spectacolului ( Alfred Kirchner, un nume de tristă amintire ). Mai multe momente au fost rezolvate într-un mod bizar care friza comedia: Mario face un avion de hârtie din scrisoarea pe care o făcuse în ceasul morții și se juca cu el în timp ce Tosca îi povestea cum a încercat Scarpia să o violeze iar ea l-a înjunghiat. Apoi a apucat trena de 5m și a ținut-o triumfător deasupra capului timp ce câteva minute - am avut senzația că Tosca este o șopârlă uriașă iar Decaro a prins-o de coadă. Scarpia este pus să se autoflageleze la finele actului I, și-a scos cămașa, apoi cureaua de la pantaloni și am răsuflat ușurat când a folosit-o pentru autoflagelare fiindcă mă așteptam să-și dea și pantalonii jos, api .. cine știe ? :) Scena cu autoflagelarea a fost pe cât de deplasată, pe atât de ridicolă , Ledesma a ținut la final cureaua de la pantaloni deasupra capului într-o secvență care mi-a amintit de finalul din Sport Sângeros. Singurul lucru pozitiv a fost că Ledesma trage de fiare și nu a arătat atât de rău la bustul gol precum ceilalți puși să se dezbrace în ultimele producții de la ONB (am văzut doar burți dizgrațioase în ultima vreme) - puteau să-l lase cu zeghea încheiată la nasturi pe Angelotti (Marius Boloș) nu să-l oblige să ne arate o burtă imensă.


Partea pozitivă a reprezentației a fost orchestra, dirijată de Keri-Lynn Wilson (da, chiar ea, soția lui Peter Gelb - mă întreb cum o fi ajuns să dirijeze pe la noi). Sub bagheta ei, orchestra a sunat magnific, a avut forță și volum așa cum n-am mai auzit-o până acum la ONB, puțin cam tare față de capacitățile artiștilor de pe scenă. Dacă ei au cântat slab (nu i-a ajutat nici scenografia care i-a plasat aiurea în mai multe momente), măcar ne-am putut bucura de partea instrumentală. Sper să o mai invite fiindcă a demonstrat că se poate.

1601577_716355215074752_3524765368649162575_n.jpg.027297deb3df2c87148c9670b295938f.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am fost la premiera.Mi s-a parut si mie ridicola faza cu dezbracatul, si am rasuflat usurata cand am vazut ca s-a oprit doar la camasa.

Despre sunet ce sa zic? Forta, volum dupa cum aminteai, dar prea multa forta.M-am tot dus la opera, dar niciodata nu mi-a urlat asa muzica ca la aceasta premiera. Au amplificat astia sunetul la maxim ca de multe ori sarmanii artisti, in special ea, tipau efectiv. Ea a avut momente cand nu canta, tipa.

Scenografia, regia slabe, dar asta s-a intamplat nu numai la Tosca. Punerea asta in scena moderna o tot intalnesc de ceva timp la opera. La Don Giovanni, erau unele in chiloti ce simulau acte sexuale, iar decorul...ce sa mai zic: fotoliu cu forma unei femei in pozitia de la obstetrica, s.a.m.d.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

În primul rând te salut ! :)

 

Scenografia, regia slabe, dar asta s-a intamplat nu numai la Tosca. Punerea asta in scena moderna o tot intalnesc de ceva timp la opera. La Don Giovanni, erau unele in chiloti ce simulau acte sexuale, iar decorul...ce sa mai zic: fotoliu cu forma unei femei in pozitia de la obstetrica, s.a.m.d.

 

O să revin cu impresii și despre celelalte opere pe care le-am văzut recent.


Referitor la Don Giovanni - ideea cu scenele de balet a fost îngrozitoare iar elementele de decor cu tentă erotică au fost ridicole, lipsite de gust și nepotrivite. În rest, mi-a părut rău că au stricat o producție care putea fi OK cu elementele astea. Am văzut mai multe reprezentații și, după gustul meu, în primele am avut parte de un Don OK și un Leporello slăbuț, iar în ultimele un Don slab și un Leporello bun (Țoropoc).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

două cronici profesioniste :


http://www.cimec.ro/Muzica/Cronici/CostinPopa315.html


http://adevarul.ro/cultura/arte/tosca-productie-import-1_5397314e0d133766a875e204/index.html


 

M-am tot dus la opera, dar niciodata nu mi-a urlat asa muzica ca la aceasta premiera. Au amplificat astia sunetul la maxim ca de multe ori sarmanii artisti, in special ea, tipau efectiv. Ea a avut momente cand nu canta, tipa.

 

E adevărat că dirijoarea a impus un volum mai ridicat decât ceea ce se obișnuiește pe la ONB dar nu cred că ăsta a fost principalul motiv. Scenografia neinspirată (cu schela aia din primplan) i-a pus pe protagoniști în poziții cam în spate și nici vocile lor nu au fost suficient de puternice (Tosca a fost cel mai OK dintre cei trei).


Oare cum ar fi sunat prologul cu dirijorul de la reprezentațiile cu Rigoletto la conducere ? :D

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am avut placerea sa o vad pe Elena Mosug in Traviata acum 2 luni parca. Ea a fost de vis, dar tenorul( nu am retinut cine a fost, un nordic parca) a fost de-a dreptul jenant. De-abea l-am auzit :D ...in conditiile in care nu a urlat muzica precum la Tosca, asa ca Lorenzo Decara are o bulina alba din partea mea.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am avut placerea sa o vad pe Elena Mosug in Traviata acum 2 luni parca. Ea a fost de vis, dar tenorul( nu am retinut cine a fost, un nordic parca) a fost de-a dreptul jenant.

 

Am fost și eu. Tenorul ăla a fost o rușine (din lunga serie de gafe făcută de noua conducere ONB), mai ales că aveau soluții mai onorabile la noi în țară, nu era cazul să-l invite pe nenea ăla. L-a acoperit chiar și Giorgio, care îi făcea bine față Elenei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

asa ca Lorenzo Decara are o bulina alba din partea mea.

 

Îi dau și eu o jumătate de bulină (dacă nu exagera cu ttrrreeeemoooolooooourrrrrillllle alea ar fi fost chiar OK), mai ales că am văzut ce-i poate pielea lui Tabone. Dar, totuși, când am cumpărat eu biletele era anunțat Marcello Giordani în rol :roll:


În altă ordine de idei sunt foarte curios dacă va veni la concertul anunțat pe 17 (la care iar am luat biletele deja). Cred că s-a îmbolnăvit brusc după ce a văzut în ce producție ridicolă urmează să joace.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Diseară, Marcello Giordani va susține un recital la ONB. Încă mai sunt bilete disponibile :D


ora 19.00

 

Îşi dă concursul Orchestra Operei Naţionale Bucureşti dirijată de maestrul Iurie Florea. Din program vor face parte cele mai frumoase arii şi duete din opere precum La traviata, Carmen, Tosca, Boema, Paiaţe, Turandot.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Diseară, Marcello Giordani va susține un recital la ONB. Încă mai sunt bilete disponibile :D

 

O sală pe jumătate goală pentru un tenor fantastic. Dacă așa cântă la apusul carierei, oare cum o fi fost când era în prime ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deci ti-a placut Marcello Giordani! Sala a fost pe jumatate goala? ce pret au avut biletele? am ajuns la concluzia ca nu prea as mai da mai mult de 20-30 de lei pe biletul la opera deoarece nu mai suport scaunele alea incomode.Ma enerveaza cumplit spatiul restrans si nu am decat 1.60. Pai cred ca daca aveam inaltime 1.80 nu ma mai duceam decat extrem de rar(nu ca m-as duce acum weekend de weekend :) ).Nu e suficient spatiu.Ceva mai bine e la loja, dar nu sunt nici acolo conditii extrem de magulitoare pentru Opera Nationala.Daca stai mai sus mori de cald, s.a.m.d.

In conditiile astea nu ma mir ca sunt spectacole la opera cu sala pe jumatate goala.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu am luat bilete de 10 lei, la balcon, în primul rând. Cum sala a fost pe jumătate goală, l-am urmărit pe Giordani din răndul 2 ( parter ), puțin în dreapta dirijorului.


Despre cum a cântat - nu o să comentez decât că m-au bufnit lacrimile când a ridicat glasul la prima arie. Nu am mai auzit pe nimeni pe viu să aibă un asemenea volum, ziceai că o să dărâme sala. A venit cu mai multe domnișoare și doamne cu care a făcut un masterclass săptămâna trecută. Una dintre ele este absolut senzațională, sper să o mai revedem și prin spectacole (Karina Flores). Giordani a susținut doar jumătate dintre ariile prezentate, dar chiar și așa ... :shock:


E posibil ca să nu fi fost în Tosca și din motive obiective, nu doar din dorința de a evita să se discrediteze în acea subproducție. A avut o problemă spre final în registrul jos al vocii și s-a văzut că s-a consumat destul de tare să treacă peste ea și să termine aria.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ce pret au avut biletele? am ajuns la concluzia ca nu prea as mai da mai mult de 20-30 de lei pe biletul la opera deoarece nu mai suport scaunele alea incomode.Ma enerveaza cumplit spatiul restrans si nu am decat 1.60. Pai cred ca daca aveam inaltime 1.80 nu ma mai duceam decat extrem de rar(nu ca m-as duce acum weekend de weekend :) ).Nu e suficient spatiu.Ceva mai bine e la loja, dar nu sunt nici acolo conditii extrem de magulitoare pentru Opera Nationala.Daca stai mai sus mori de cald, s.a.m.d.

 

Într-adevăr, la balcon e groaznic de cald și este foarte incomod. La parter locurile sunt ceva mai comode. La lojă nu am stat niciodată. La spectacolele normale cred că cele mai scumpe bilete de la parter sunt în jur de 50 lei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La Tosca, pretul biletelor jos in sala a fost de 100 lei.

Nu eu mi-am luat din astea, dar am luat pentru niste prieteni.La spectacolul aniversar unde a fost prezenta Elena Mosuc am dat cel putin 65 de lei pentru un loc care la un alt spectacol a fost 8 lei :) Noi sa fim sanatosi si sa mergem la cate spectacole putem si dorim!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Ce mi-a fost dat sa vad/ascult la Sarata Monteoru sambata 5 iulie? Teatrul de opereta din Bucuresti venise cu catel, purcel, scena, decoruri, trupa sa sustina spectacolul "Contesa Maritza". Ce pot povesti? Un Alfredo Pascu foarte bun si o Silvia Sohterus in rolul contesei cu o prestatie proasta.Urla doamna (falsand bineanteles) din cand in cand de ziceai ca s-a fript la gratar. Restul artistilor s-au prezentat chiar bine.

Publicul insa...ma rog nu era genul de public care ar veni la un spectacol de opera sau opereta. Oameni veniti in cea mai mare parte a lor la un tratament :) in binecunoscuta statiune S. Monteoru;copii ce alergau printre scaune, nefiind clar genul lor de spectacol tragandu-si parintii de maneca indemnandu-i sa plece.

Am stat si m-am intrebat de ce naiba vin cei de la opereta la Sarata Monteoru sa presteze...spectacol cu intrare libera! Nu mica mi-a fost mirarea cand am aflat ca directorul general al Operei Nationale Bucuresti are ditamai pensiunea la S. Monteoru.Eh...daca tot am vazut cum se leaga lucrurile si se fac aranjamentele in tara asta, imi exprim totusi regretul pentru artistii operetei care cu exceptia Silviei Sohterus s-au prezentat exceptional.Meritau un public pe masura talentului lor.

IMG_20140705_203005.thumb.jpg.423bff75f96dbffc9380c1b476fef858.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...
  • 1 month later...

Pai daca tot ai deschis discutia despre Natalie Dessay si insectele zburatoare suparatoare, atunci hai sa scoatem de la naftalina ceva vechi de 20 de ani. Exceptional dupa parerea mea.


">https://www.youtube.com/watch?v=5LGxK5xhrp4


Si 17 ani mai tirziu, a mai imbatrinit un pic dar e tot fermecatoare si plina de har. Ma intreb de unde atita energie la o mina de om.


">https://www.youtube.com/watch?v=ehIwBCDoL9U
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Falstaff la ONB nu trebuie ratat.


O cronica frumoasa a spectacolului http://https://despreopera.wordpress.com/2015/02/20/falstaffonb/

si un interviu cu regizorul Graham Vick http://https://despreopera.wordpress.com/2015/02/04/graham-vick-subventiile-publice-nu-au-rolul-de-a-intari-prejudecatile/


Urmatoarele spectacole sunt pe 14 si 15 mai http://http://www.operanb.ro/spectacol/falstaff.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E foarte reusit Falstafful de la ONB :) Subiectiv vorbind, actul III mi s-a parut mai slabut, poate fiindca se ridicase prea tare stacheta asteptarilor in I si II. Ștefan Ignat a fost demențial, a reușit să joace minunat ( și iată că Dincă a reușit să facă ceva bun la ONB, în ciuda reticențelor mele în ceea ce-l privește ).


Bravo !


Legat de noile producții, este foarte bună și cea cu Rigoletto, chiar dacă nu au fost în stare să pună un tenor ca lumea pe scenă, la reprezentațiile pe care le-am văzut până acum ( pentru rolul titular a fost OK, Gilda a mai scârțâit pe ici, pe colo ). Regia și decorurile sunt, însă, excepționale, merită văzut chiar și așa ( doar să aveți ghinionul să prindeți o distribuție cu Tabone, foarte greu de digerat - Nagy a fost mult mai OK, cât e el de bătrân și pipernicit ).PS - nu uitați de Parsifal ( actul III ) în concert la Ateneu, la finele aceste săptămâni ( joi și vineri ) ;) - Stefan Vinke - Parsifal, Eric Halfvarson - Gurnemanz, Levente Molnar - Amfortas, dirijează Christian Badea

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.