Sari la conținut
HiFi Tech

Intrebarile unui noob


danel

Postări Recomandate

Salut,

Am mai multe nelamuriri legate de acest domeniu si poate ma ajutati sa le inteleg. Multumesc anticipat.

Cum zice si titlul, sunt noob, asa ca incep cu o intrpducere. Folosesc:

- amplificator stereo Onkyo A-8830 (2 x 60W 8Ohm)

- o pereche de boxe de podea noname (construite de un amator, cred), nu le cunosc specificatiile, sunt marisoare, aprox 80cm inaltime, 20cm latime si 35cm adancime, difuzor de bas pe lateral de vreo 30cm diametru, difuzor de medii de aprox 15cm diametru si difuxor de inalte conic metalic, greutate intre 15-20 Kg/buc, cred, ultima data le-am ridicat cand eram cu mai bine de 15 ani mai tanar. Au bas reflez pe spate pe care l-am infundat cu cate o pereche de sosete mai groase (ce-am am avut la indemana) sa mai scad din bas, sunt plasate si prea aproape de perete, pe colturile camerei.

- amplificatorul si boxele le am de vreo 20 de ani, le-am luat de la cineva ca second hand, impreuna cu un CD player Onkyo care e nefunctional acum, pare ca i-a murit laserul. Cel de la care le-am luat mi-a spus ca boxele ar fi ceva de genul 150W 8Ohm

- muzica vine de pe un laptop cu Daphile prin USB => DAC Fiio 10 => intrarea de CD a amplificatorului

- amplificatorul da semne de oboseala, probabil ar trebui sa incerc sa-l curat potentiometrele cu un spray pentru contacte. In fine, semnele de oboseala m-au facut sa ma uit dupa un inlocuitor si mi-am dat seama ca nu stiu ce am nevoie, cel putin din punct de vedere specificatii tehnice.

- am observat ca sunt multi care recomanda ca puterea amplificatorului sa fie mai mare decat boxele. Amplificatorul meu are la volum o scala 0-40 si ascult la un nivel undeva intre 2-4, poate uneori ajung la 6, dar deja pare cam tare, obositor daca ascult mai mult timp, pe la 16-20 ma cauta vecinii (locuiesc la bloc). Am masurat cat trage din priza cu volumul pe 4: in jur de 23-25W.

Cu datele astea, oare ce as putea sa fac cu un amplificator 2 x 150W in 8Ohm sau mai mult? Pare ca amplificator de 2 x 60W este suficient, oare unul cu putere mai mica imi urneste boxele?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Din ce am gasit pe net am inteles urmatoarele:

- din cand in cand, pentru scurt timp, boxele au nevoie sa primeasca mai multa putere si din acest motiv e bine ca amplificatorul sa aiba niste rezerve

- posibil ca valorile din specificatiile amplificatorului sa fie valori marketate, alese sa dea bine, probabil adevarate in anumite conditii si valorile adevarate in conditii normale de utilizare sa fie mai mici

- nu m-am prins de ce e bine ca amplificatoulr sa aiba putere mai mare decat boxele, poate e necesar daca ai o camera mai mare si o distanta mai mare de la care se face auditia fata de boxe, o avea legatura cu formulele ca trebuie sa dublezi puterea pentru un sunet mai puternic cu 3db si cu fiecare metru distanta fata de boxe puterea sunetului scade. In plus. cu cat ai putere mai mare disponibila in amplificator atunci se evita sa se ajunga cu volumul in zona in care amplificatorul distorsioneaza mai mult.

Oare i-am raspuns corect noob-ului sau am fost cat de cat aproape de adevar? 🙂

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.