Sari la conținut
HiFi Tech

Boxe 4-8 ohm pe amplificator min. 6ohm


MrMishu

Postări Recomandate

Salut ! Detin un aplificator vintage pe 6 ohm si as dori sa achizitionez o pereche de boxe pentru el dar am observat ca majoritatea producatorile au trecuta inpedanta sub forma 4-8 ohm. Pot eu sa folosesc astfel de boxe pe amplificatorul meu ? Ce inseamna de fapt 4-8 ohm ? Multumesc !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Impedanta unei boxe nu este aceeasi la orice frecventa. aceasta variaza destul dem ult din cauza filtrelor electrice si a incintei (care se comporta si ca un filtru mecanic). In general boxele prezinta minime de impedanta iar producatorii seriosi de obicei le mentioneaza.  (Exista si cativa producatori seriosi care nu o fac, asta e).

Pana la urma o boxa cu impedanta marcata 4-8ohmi  trebuie tratata ca una de 4 ohmi pt ca acela este cazul cel mai rau, chiar daca este valabil poate doar in cateva puncte/frecvente.

In principiu pe un amplif de 6 ohmi se pot folosi si boxe de 4 ohmi dar cu oarecare grija, sa nu dai prea tare si sa urmaresti temperatura radiatoarului - daca se simte ca se incinge dai imediat mai incet.

Totusi pt siguranta ar fi mai bine de ales boxe de 8 ohmi.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...
La 25.03.2021 la 22:29, Shambala a spus:

Pana la urma o boxa cu impedanta marcata 4-8ohmi

Era vorba despre notarea de pe amplificatoare, nu de pe incinte. Pe incinte, cu exceptia catorva, care au 3 borne notate 4 Ohm-Common-8 Ohm, restul au inscriptionata impedanta "la rece", respectiv 4 sau 8 ohmi, mai rar 6 si 16 ohmi.

 Personal, nu am recomandat nimanui sa foloseasca incinte cu impedanta de 4 ohmi pe amplificatoare pe care scrie "Minim 8 Ohm". Recomandarea de a folosi "cu oarecare grija, sa nu dai prea tare si sa urmaresti temperatura radiatoarului - daca se simte ca se incinge dai imediat mai incet." mi se pare riscanta, mai ales pentru un neofit. Am vazut destule amplificatoare "trosnite" din aceasta cauza. Tentatia de a da "putin mai tare" pentru a "auzi cum suna" depaseste de multe ori "grija"... 😄 Daca se mai nimereste si un pasaj cu instrumente de percutie, dezastrul poate fi catastrofal, vorba unui ziarist celebru.

 @MrMishu, recomandarea mea personala, repet, personala, e sa folositi incinte de 8 ohmi pentru amplificatorul dumneavoastra. E mai sigur pentru toate personajele, fie ele propietar, amplificator sau incinte...

 

Numai de bine sa auzim.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.