MrMishu Postat Martie 25, 2021 Share Postat Martie 25, 2021 Salut ! Detin un aplificator vintage pe 6 ohm si as dori sa achizitionez o pereche de boxe pentru el dar am observat ca majoritatea producatorile au trecuta inpedanta sub forma 4-8 ohm. Pot eu sa folosesc astfel de boxe pe amplificatorul meu ? Ce inseamna de fapt 4-8 ohm ? Multumesc ! Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Shambala Postat Martie 25, 2021 Share Postat Martie 25, 2021 (editat) Impedanta unei boxe nu este aceeasi la orice frecventa. aceasta variaza destul dem ult din cauza filtrelor electrice si a incintei (care se comporta si ca un filtru mecanic). In general boxele prezinta minime de impedanta iar producatorii seriosi de obicei le mentioneaza. (Exista si cativa producatori seriosi care nu o fac, asta e). Pana la urma o boxa cu impedanta marcata 4-8ohmi trebuie tratata ca una de 4 ohmi pt ca acela este cazul cel mai rau, chiar daca este valabil poate doar in cateva puncte/frecvente. In principiu pe un amplif de 6 ohmi se pot folosi si boxe de 4 ohmi dar cu oarecare grija, sa nu dai prea tare si sa urmaresti temperatura radiatoarului - daca se simte ca se incinge dai imediat mai incet. Totusi pt siguranta ar fi mai bine de ales boxe de 8 ohmi. Editat Martie 25, 2021 de Shambala Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
brainsmartman Postat Aprilie 10, 2021 Share Postat Aprilie 10, 2021 La 25.03.2021 la 22:29, Shambala a spus: Pana la urma o boxa cu impedanta marcata 4-8ohmi Era vorba despre notarea de pe amplificatoare, nu de pe incinte. Pe incinte, cu exceptia catorva, care au 3 borne notate 4 Ohm-Common-8 Ohm, restul au inscriptionata impedanta "la rece", respectiv 4 sau 8 ohmi, mai rar 6 si 16 ohmi. Personal, nu am recomandat nimanui sa foloseasca incinte cu impedanta de 4 ohmi pe amplificatoare pe care scrie "Minim 8 Ohm". Recomandarea de a folosi "cu oarecare grija, sa nu dai prea tare si sa urmaresti temperatura radiatoarului - daca se simte ca se incinge dai imediat mai incet." mi se pare riscanta, mai ales pentru un neofit. Am vazut destule amplificatoare "trosnite" din aceasta cauza. Tentatia de a da "putin mai tare" pentru a "auzi cum suna" depaseste de multe ori "grija"... 😄 Daca se mai nimereste si un pasaj cu instrumente de percutie, dezastrul poate fi catastrofal, vorba unui ziarist celebru. @MrMishu, recomandarea mea personala, repet, personala, e sa folositi incinte de 8 ohmi pentru amplificatorul dumneavoastra. E mai sigur pentru toate personajele, fie ele propietar, amplificator sau incinte... Numai de bine sa auzim. Citează Link spre comentariu Distribuie pe alte site-uri More sharing options...
Postări Recomandate