Sari la conținut
HiFi Tech

Marantz model 29


paulral

Postări Recomandate

După câteva Pioneer, Scott, Fisher sau Kenwood revin la Marantz și nu la orice Marantz. E vorba de modelul 29 fabricat special pentru piața germană (cel puțin așa am găsit referințe despre acest model). Având în vedere mufele DIN pentru ieșirea pe boxe, cu siguranță aparatul a vizat piața europeană. Îl am de ceva vreme și cum dețin o pereche de boxe Tesla cu cabluri și mufe originale am spus că e tocmai nimerit ca un aparat pentru garaj. Nu am manual dar mă pot ghida după cele ce aparțin modelelor 26 și 28, înrudite cu acest 29.

zRC0g8f.jpg

b9VXW7Q.jpg

11M9TBR.jpg

dEFWmBP.jpg

2ih3IrL.jpg

YlCXIqr.jpg

lBks5fh.jpg

Hn3TQ9R.jpg

iF9uJEd.jpg

Electroliticii vor fi înlocuiți cu Elna Silmic II, Kemet pentru uriașul din alimentare dar nu m-am hotărât pentru cei de pe ieșiri. 

Editat de paulral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Marantz Model 28 e identic la partea de RR, dar diferit in rest. Cel mai aproape de 29 este Model 26, doar sursa e putin diferita, partea de RR si etaj final sunt identice, daca-mi aduc bine aminte, difera foarte putin tensiunile pe rail-urile finalilor... 29 are 12W pe canal parca, iar 26 are 14W pe canal...

 Eu zic sa-ti arunci un ochi pe service-manual-ul lui 26 si sa faci o comparatie. 😉

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 17 ore, paulral a spus:

Ce părere ai despre:

661-ESMH101VNN472MR5

 Standard, general purpose, armaturi neamortizate. Un capacitor mediu, mai bun totusi decat multe alte balarii. Cu durata de viata mai mica decat vechea serie SM de la Nippon Chemicon. Ca doar traim in societate de consum.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Problemele de care mă lovesc sunt legate de condensatorii de 2200uF de pe etajul final (spațiul nu permite instalarea unora cu diametrul mai mare de 30mm) dar și de găurile practicate în cablaj. Ultima nu ar fi un capăt de țară, pot practica o gaură în cablaj. Referitor la condensatori, în afară de Chemi-Con-ul ESMH si de Kemet 2200uF/63V ALP20A222BB063 care apare ca fiind pentru audio, pe Nichicon LKG nu prea găsesc nimic pe stock care să tină cont și de un body "mai corespunzător". As fi vrut să urc până la 4700uF.

kgpHc33.jpg

6GlKDPM.jpg

Editat de paulral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt o gramada de condensatori de 4700uF/63V cu diam de 30mm (sau chiar sub) la Mouser.  Cauta tip SNAP_IN, sunt mai potriviti acolo.  Kemet sunt si la TME.

Nu te crampona de modele dedicate audio ca in cazul acesta nu merita diferenta de pret.  Daca vrei sa imbunatatesti raspunsul pune 0,22-1uF multistrat sau MKP sub el (sau alaturi daca traseele permit).  Este important sa fie lipiti cu clei de placa de cablaj.

Daca vrei musai audiofili, sunt la Hi-fi Collective  (ex."omenesc":  https://www.hificollective.co.uk/catalog/nkg040-4700uf-nichicon-type-gold-tune-snapin-p-6317.html   si ex. "supraomenesc"   😁  https://www.hificollective.co.uk/catalog/audio-note-kaisei-4700uf-63v.html  )

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am gasit cu sprijinul lui Cristi Nichicon LKS. Criteriile mele de cautare erau mai stricte si de aceea o parte din solutii nu apareau. Imi doream ceva apropiat ca dimensiuni si multe piese nu figurau in stoc la Mouser. Am mai folosit aceasta serie cu bune rezultate iar pretul este in regula.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sursa de tensiune este gata: Kemet 4700uF la 100v cu fixare pe pcb, Elna Silmic II cu aceleași valori dar tensiunea de lucru majorată, Wima în locul ceramicilor și rezistori metal film în locul celor cu carbon. Am verificat și valorile lor, cel de 270 ohmi ajunsese la 300ohmi.

OeZVi5l.jpg

wCK11fS.jpg

boJQ68M.jpg

VYF1xGv.jpg

Pregătim comanda pentru o parte din piesele necesare, o bună parte le am deja.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Aproape gata. Cu excepția Kemetului din alimentare și a KG-urilor de pe ieșire, toți electroliticii sunt Elna Silmic II iar valorile mici au fost înlocuite cu WIMA. Ceramicii au fost înlocuiti cu C0G de la AVX, mică sau Wima după caz. Rezistorii din etajul final au fost înlocuiți cu Vishay/Dale metal film din seria CCF60 toleranță 1%.

Mai am de înlocuit semireglabilii pentru care am comandat Bourns multitură și 2 diode din circuitul de BIAS

TidkkHv.jpg

1JBOUAC.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

În circuitul de BIAS am două diode sinucigașe, câte una pe canal. Au fost inlocuite cu 1N4148.

1ZuMs7Q.jpg

nqX2oVH.jpg

Am testat aparatul cu limitatorul cu bec și totul funcționează normal. Înainte de înlocuirea semireglabililor am verificat căderea de tensiune pe rezistențele de emitor si tensiunile pe colectoarele finalilor. Totul este in regulă. Cum manualul pentru modelul 29 nu se găsește, din consultarea manualelor existente pentru modelele din gamă reiese că tensiunea pe emitor ar fi aproximativ corectă (model 28 - 5mV, model 26 - 5mV). 

Iq0bfeR.jpg?1

EHNA0Lx.jpg?1

Voi verifica și valorile tensiunilor fără limitator și le voi compara cu cele din manualele disponibile.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Masoara tensiunea alternativa la iesirea secundarului trafo, aplica raportul de redresare/filtrare si vezi ce obtii. Daca esti undeva in jurul valorii de 30v, +/- 1-2 v, atunci da, este diferit fata de celelalte modele. Daca nu, "Huston , we have a problem"...Este nashpa fara service manual, stiu....Rabdare si (sau nu) tutun...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tensiunea in secundar pe pinii J511&512 este de 32,6V și după redresare și filtrare, la ieșirea pe pinul J505 este de 30V. După deconectarea etajului final tensiunea urcă aproape de 42V, foarte aproape de valoarea dată în manualul revizuit al modelului 26 (initial valoarea era de 38V, în varianta revizuită tensiunea este de 44V).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Rezolvat problema din sursa de alimentare, acum am aproximativ 43V după redresare și filtrare. Cum valorile anterioare pentru tensiunile pe rezistentele de emitor au fost luate avand problema din sursa, acum valorile măsurate sunt cu totul altele. Am testat aparatul și funcționează, radiatorul este un pic călduț. A rămas de rezolvat cu reglajul curentului de mers în gol. Totuși între valorile mele și cele date în manualele de 26 si 28 diferențele sunt mari, vorba lui Cristi, mai săpăm

NgYNbsB.jpg

Biasul, masurat după remedierea problemei din sursa, fără reglaje și cu semireglabilii originali

gf3VOTq.jpg?1

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aproape de final. S-au înlocuit semireglabilii cu Bourns multitura cu reglaj pe verticală și după consultare cu Cristi am setat căderea de tensiune pe rezistențele de emitor in jurul la 10mV.

5RGays8.jpg?1

Un singur lucru mai este de făcut, înlocuirea mufei de panou pentru alimentare. Cablul original are mufa terminată și nu găsesc înlocuitor.

yNRINr6.jpg

ipyAQ1S.jpg

O să văd ce pot adapta, pe tor am gasit mufa IEC 3A Tata de panou Euro C8 cu prindere pe Suruburi AGZ01

uSabDt1.jpg

Editat de paulral
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.