Sari la conținut
HiFi Tech

Digitizare viniluri


flobv72

Postări Recomandate

BUUUN,

Acum hai sa va zic de unde a inceput toata povestea mea cu inregistrarile in format Hires. Fiind nostalgic la vremurile de demult , cand ma uitam cu jind dupa un magnetofon care costa cat o Dacie , acum cativa ani am achizitionat de pe ebay.de un Akai 636 si am zis sa-mi inregistrez o parte din vinyluri pe banda ( Maxell - tot cu aceeasi origine ca si magnetofonul). Stiu , o sa intrebati de ce nu fac asta direct , insa vinylurile , unele dintre ele, au foarte multi "cartofi prajiti" care i-am scos cu click repair iar dupa asta m-am gandit sa fac aceeasi treaba salvand si pe DVD/CD.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exista pe vremuri un programel ,nu stiu daca l-au mai "resuscitat" ,foarte bun pentru facut inregistrari de pe benzi ,casete ,vinil .Este vorba de Steinberg Clean care e foarte usor de folosit ,foarte intuitiv si are exact ce trebuie (denoise ,declicker decrackler). Lucreaza doar cu 16/44,1

Adobe Audition are de asemenea o sectiune de restauration foarte bine pusa la punct. In afara de eliminarea acestor zgomote e bine de verificat si de aplicat si un dc offset remove ,daca permite programul.

Oricum ce rezulta ,indiferent ca salvezi la calitate CD sau 24/96 isi pierde din "caldura" sunetului original analog ,deci nu va suna la fel ca pe pick-up sau pe banda de mag. Asta nu inseamna mai prost ci de multe ori contrariul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca tot a fost deschis acest topic referitor la programe de inregistrare si corectii atunci haideti sa vorbim care este cel mai bun program folosit.

@ed1em2 a dat un exemplu , program care eu am auzit prima data acum , desi am folosit multe si free si cu licenta.

Eu inregistrarile le fac cu Soundforge 11 iar declick and decrakle , denoise ( unde este cazul) le fac cu ClickRepair . ClickRepair se pare a fi cel mai bun program pentru asa ceva , pentru ca dupa corectii , sunetul ramane aproape acelasi cu cel original , ma refer dupa ce se scot "cartofii prajiti" de la vinylurile uzate. Altceva , acest program suporta orice format , deci si 24/96 sau 24/192. Am folosit declik-decrakle de la Soundforge si nu este prea ok, taie mult din inalte. Sunt inregistrat pe un forum dedicat audiofililor ce iubesc vinylul , se cheama HiresMusic , sunt foarte multi useri ce au migrat de pe AvaxHome , iar cam toti de acolo dau castig de cauza acestui program de care v-am vorbit pentru corectii iar pentru inregistrari sunt mai multe opinii . Fiecare cu ce s-a acomodat mai mult.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu folosesc Audacity, e free si are multe functii.


In principiu digitizarea cu o placa de sunet slabuta si la 44.1 khz ar fi vinovata pt pierderea anumitor calitati ale sunetului de pe vinil. Ar mai fi o varianta de incercat, si anume folosirea unui cd recorder dedicat. Teoretic si ala face aceeasi conversie A->D si apoi scrie pe disc, insa e posibil ca un disc scris asa sa sune mai bine decat unul inregistrat si apoi ars pe pc. Am vazut intamplator intr-un show room cu aparatura high end ca se folosea acest tip de inregistrare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

EU personal, as mai incerca o alta varianta, si anume sa trag de pe LP direct pe un deck. Ca si avantaje ar fi faptul ca s-ar pastra caldura sunetului analogic si un deck bunicel este relativ accesibil (100-150 euro). Casete bune crom se gasesc si sunt destul de ieftine in comparatie cu o banda de mag. Consider ca daca digitizezi un vinil cu o placa de sunet ordinara pe pc ii stergi din magia sunetului, nu mai are acel sunet dinamic si viu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cu CD recorder dedicat este intr-adevar cel mai bine numai ca nu mai poti scapa apoi de "cartofii prajiti" ,daca exista. Doar daca se foloseste un procesor hardware interpus ,dar e o solutie scumpa.

O placa de sunet buna inregistreaza bine si la 44.1 si la 48 kHz. Exista nenumarate placi avarage sau chiar proaste cu 24/96 ,nu asta e criteriul ,e vorba de conversia A/D si D/A pe care o face ,mai bine zis de calitatea acesteia. Nici macar placile alea de fitze de la Asus Sonar cu 7.1 care costa mult dar sunt orientate spre filme si gaming nu sunt potrivite pentru asa ceva.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai e o chestie. De ce aș digitiza artizanal un vinil care există în format digital "de la mama lui" ? (cu mici excepții - albume măcelărite în ediția CD)


În plus lucrurile sunt complicate și nu întotdeauna sunt ceea ce par a fi ( min 4:45 :D ) :


">https://www.youtube.com/watch?v=n-AE9dL5FG8
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@fluffy , discutia de acolo se pare ca s-a mutat aici , insa din ce am citit acolo nu mi-am dat seama pana la urma cum ai facut . Ai tras direct de pe vinyl pe caseta si cu "cartofii praniti" ce-ai facut?

Si eu sunt impatimit al analogului si tot va trebui sa fac un compromis ca sa scap de pacaniturile de pe vinyl.

@andreic m-ai pus pe ganduri cu placa audio. Eu folosesc intrarea din placa de baza ( Asus Pro si nu mai stiu cum) , oricum e mai rasarita ca am dat pe ea vreo 9 mil. Insa tot ai dreptate , ca nu fac inregistrarile cu o placa de sunet dedicata. Numai redarea din pc o fac printr-un Dac Magic Plus. Ma uit pe proprietatile placii de baza cand ajung acasa si revin cu detalii.

Iti vine in minte vreun model de placa de sunet audio ?

Si ca sa revin la @fluffy , are mare dreptate cu invartitul. E altceva sa asculti muzica redata de banda care se invarte.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

http://www.fly-music.ro/placi-de-sunet-interne/1717-esi-maya-44.html

http://www.fly-music.ro/placi-de-sunet-interne/1630-esi-juli.html

sau macar SH un M-Audio 2496

Tot de la ESI exista si placi pe USB ,ba chiar si cu intrare phono: -e special conceputa pentru transferul de pe vinil:

http://www.esi-audio.com/products/phonorama/

Alta interna de la o firma buna:

http://www.fly-music.ro/placi-de-sunet-interne/1624-emu-0404-digital-audio-system.html

Variante pe USB:

http://www.creative.com/emu/products/product.aspx?category=610&pid=15186

http://www.creative.com/emu/products/product.aspx?category=610&pid=20347


Cam de pe aici trebuie pornit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Legat de treaba asta. Am avut nevoie să digitizez câteva casete audio. Din păcate am un deficit de circa 8 db între semnalul livrat de cass-deck și placa de sunet (Xonar internă sau M-Audio Firewire). Cu ce aș putea preamplifica semnalul în domeniul analogic ? (pot să o fac în digital dar aș prefera să preamplific înainte de digitizare).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am încercat să interpun un preamplificator clasic și am același deficit de circa 8 db între nivelul semnalului pe care aș dori să-l înregistrez și cel pe care-l pot înregistra.


Pentru ce am făcut deja, am folosit o amplificare cu 8 db în software, dar am senzația că îmi fur căciula. Aș fi încercat și o preamplificare a semnalului înainte de digitizare. Nu e nici o moarte de om și nici nu este vorba de un material audio crucial pentru umanitate :D

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@ed1em2 am intrat pe link-urile date de tine si imi face cu ochiul aceasta : http://www.esi-audio.com/products/phonorama/ , insa nu stiu daca se merita sa o cumpar ( desi nu e mare scumpete ) , dar nu am gasit specificatii care sa ma convinga sa o cumpar. Am gasit ceva, salveaza in format 24 bit cu drivere ASIO , insa vreau sa spun ca pana la urma totul depinde de programul cu care inregistrezi si care face conversia A/D si D/A.. Pentru ca pana la urma urmei acea placa audio are iesire microusb care intra in placa de baza a calculatorului. Nu stiu , poate ca daca exista o placa de baza mai slabuta poate ca se merita cumparata aceasta jucarie .

Nu stiu ce sa zic , eu am un Z87PRO de la Asus iar procesorul este un I7 care isi face treaba cu brio.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

totul depinde de programul cu care inregistrezi si care face conversia A/D si D/A..

 

Conversiile A/D și D/A nu le face software-ul și nici procesorul din PC ci le face chip-ul aflat pe placa aia de sunet. Așa că, până la urmă,totul depinde de placa de sunet care face conversia A/D.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu zic ca da desi habar n-am cat costa. E simplu ca e pe USB si o poti folosi doar cand ai nevoie ,in rest o scoti si mergi pe placa cealalta a ta.

Da, a zis bine Bibi ,conteaza ce stie placa sa faca ,mai putin softul. Bineinteles ca daca folosesti un DAW profi(Cubase ,Logic ,Sonar) esti mai castigat pentru ca acolo se poate face mai multa treaba cu materialul audio(prelucrari ,procesari ,editari,etc). E bine ca ai calculator puternic si multa memorie dar asta e un factor secundar in lantul procesului(iti ia mai putin timp la salvare mixdown ,nu-ti incarca procesorul la eventuale procesari). Placa de sunet e primordiala.

Driverele Asio din cate stiu sunt utile doar la XP , la w7 nu e asa mare nevoie.


@bibi!

Daca faci rost de un deck profesional cu iesiri XLR balansate acolo ai din start un plus de 6dB fata de iesirile RCA nebalansate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca foloseste un deck profesional (cu iesiri balansate) acel plus de 6dB oricum il pierde daca intrarile in placa audio sunt nebalansate. Dar exista intr-adevar o importanta crestere de semnal datorita standardului (vezi poza).


In cazul placilor audio externe apar si alte fenomene datorate interconectului folosit (jitter si alte alea). Mi-a fost dat sa masor aceeasi placa (M-audio Audiophile USB) cu trei cabluri si am obtinut trei rezultate usor diferite, chiar daca placa se lauda ca e USB asincron. Habar n-am daca diferentele erau si audibile.

5acfb1b90471d__Linelevelsstandard.gif.e3e1dd1dcd484dcdcf537eb1d2dd6a52.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aia de la EMU eu as alege-o pentru simplu fapt ca-ti dau aia si DAW-ul Cubase ,cu care e util de lucrat. Eu nu am lucrat cu placi de genul asta ci doar cu Makie Onyx 1220 firewire si M-audio Projectmix I/O ,din cate vad e posibil ca cele doua placi(foarte asemanatoare) sa aiba la baza acelasi chipset. Nu bag mana in foc totusi.

Vad ca placa de la EMU are si ceva mai multe facilitati(FX ,DSP)

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Si eu tot la acea placa ma gandesc !

Bun ,daca o iau , sa o conectez la DAC-ul Cambridge care il am acum sau sa o conectez direct la preamplificator.

Nu stiu , ma gandesc ca si prea multe conexiuni vor avea o amprenta asupra sunetului. Nu ca as avea eu cine stie ce urechi atat de fine sau scule de sute de mii de euro, dar ma gandesc sa nu intervina diverse fluctuatii , zgomot de fond , altele.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu zic sa faci o comparatie si sa vezi cum suna. Eu totusi n-as da un DAC stand alone pentru un chip continut intr-o placa de sunet ,fie ea scumpa.

Eu am probat acasa o placa mai profi stereo care mi-a placut destul de mult cum suna pe analog:

http://audiotrack.net/en/pci/525

Pacat ca nu se mai fabrica.

Si M-Audio 2496. Niciuna nu mi-a placut mai mult decat ce iesea din batranul Philips CD 751 cu al sau consacrat TDA 1549.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Am un ghinion tampit. Am gasit sa cumpar la un pret convenabil placa de sunet E-MU 0404 si placa mea de baza nu are sloturi PCI . Am numai PCI Ex.

Poate mai aveti vreo idee ? Nu stiu exista adaptoare pentru sloturi ? O idee va rog !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.