Sari la conținut
HiFi Tech

Siguranta de protectie scule audio


garbisrobert

Postări Recomandate

Va salut.

Tot aud diverse comentarii si am vazut multe review-uri pozitive pe net cu referire la siguranta de protectie montata pe diferite scule audio.

Potrivit comentariilor, ea ar trebui inlocuita cu o siguranta audiofila care aduce un plus in calitatea sunetului.

Altii sustin ca sunt bani aruncati si ar trebui scosa si eventual inlocuita cu un fir de cupru pur.

A experimentat cineva asa ceva si daca da, cu ce rezultate (in calitatea audio) ?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

siguranta-synergistic-research-blue-2-5a-40047.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inlocuirea sigurantei cu o sarma - lipita - este o solutie extrema care implica asumarea unor riscuri.  Se elimina astfel functia de protectie pe care o realizeaza siguranta.  Este aparatul atat de bun incat sa nu existe practic riscurile fata de care il protejeaza siguranta ? Evident ca nu, nu sunt proiectate pt asta.  In plus trebuie tinut seama ca oricat de bine ar fi proiectat un aparat, se poate defecta o componenta (fara vina sau interventia de vreun fel a utilizatorului) care sa duca la un lant intreg de defectari - lant ce poate fi intrerupt de acea siguranta. 

Cazul 2  - sigurante audiofile:  contacte acoperite cu aur pur, atat pe soclu cat si pe capetele sigurantei, iar firul fuzibil realizat dintr-un aliaj (+/- secret), mai "audiofil". Uni sustin ca pot percepe diferenta, altii ca nu. Oricum daca exista este extrem de mica, comparabila cu schimbarea [exclusiv] a stecherului.

Iar pretul atat pt sigurante cat si pt socluri este destul de mare, de zeci de euro pt fiecare.

 

Tin minte ca exista si un topic pe tema sigurantelor audiofile.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 55 minute, Shambala a spus:

 

Oricum daca exista este extrem de mica, comparabila cu schimbarea [exclusiv] a stecherului.

 

In ultima perioada de timp am avut ocazia sa testez mai multe "stechere". Pe sisteme cat de cat puse la punct si suficient de rezolute diferentele dintre stecherele de calitate (vezi Furutech) si cele no name sunt ... noapte/zi. N-am crezut si am neglijat acest subiect. Abia acum imi dau seama cat am pierdut. Prietenii stiu de ce. 😊

Concluzia este ca totul conteaza, deci si sigurantele.

Editat de MarianS
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 9 minute, MarianS a spus:

Concluzia este ca totul conteaza,

Da, asta am constatat si eu, de aceea am adus in discutie acest topic cu sigurantele.

Am avut si eu ocazia sa ascult la un prieten un sistem foarte bine pus la punct si acolo mi-am dat seama ca si niste picioruse pentru boxe, sau unele speciale pentru dac, Pre, CD, fac diferente suficient de notabile in sistem.

Eu de la inceput am pornit pe partea de curent, unde am investit cel mai mult. Ce am pe curent este un pic mai scump decat tot sistemul meu (cd player, dac, pre, amplif).

Am avut recent ocazia sa vina cineva la mine cu un interconnect de foarte buna calitate (si foarte scump) si atunci am vazut ce inseamna si un RCA de top.

Deci da, impartasesc in totalitate opinia conform careia: TOTUL CONTEAZA !!!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

N-am schimbat sigurante la aparate (pana acum nu am avut aparate la care sa pot face asta).

Acum, daca sistemul nu e unul transparent, sau are probleme mai complicate nestiute sau ramase nerezolvate, probabil ca siguranta schimbata nu va aduce nicun aport, sau va trece neobservata. Pe de alta parte, daca sistemul a ajuns deja "in zona", diferentele se simt si sunt interesante.

Avand circuitul separat pt audio, eu am incercat totusi sigurante in tabloul electric de la Hifituning (mai multe modele) si Gigawatt. Fiecare are un altfel de sunet. Mai bun sau mai rau, nu stiu, dar sigur diferit. Dar ghiciti ce: si intre LeGrand si ABB (cativa lei la Dedeman, fiecare) am descoperit diferente semnificative de sunet. Asa ca daca mergeti pe ideea ca nu are rost sa schimbati cu audiofile, ca "se altereaza sunetul", va zic ca nici Legrand sau ABB nu au influenta zero in sistem. Si ele suna diferit intre ele. Normal, nu e ca si cum ai schimba boxele sau amplificatorul, dar o influenta exista. Morala, in ce ma priveste, ca la mine s-au potrivit mai bine Hifituning. Alt prieten initial "necredincios" a ales Gigawatt pentru tablou, dupa care si-a schimbat toate sigurantele in aparate cu Synergistic Research. Nu va obliga nimeni sa faceti la fel, dar nici nu bagati ideea din start sub pres, as zic eu.

Editat de ctzzzz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La tine sau la Marian e una pe sisteme obisnuite e alta poveste. Am facut si eu niste teste cu cabluri de alimentare si nu am sesizat absolut nimic, ma refer la sistemul meu. Pe noul DAC am sesizat o vaga diferenta dintre un cablu normal si unul bun, insa doar ca e ceva diferit, nu as zice ca a adus un plus. Si nu pot sa nu ma intreb ce o face siguranta aia daca soclul in care o montezi e unul obisnuit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

1 oră în urmă, bogdanozaurus a spus:

La tine sau la Marian e una pe sisteme obisnuite e alta poveste. Am facut si eu niste teste cu cabluri de alimentare si nu am sesizat absolut nimic, ma refer la sistemul meu. 

Nu zic ca ar avea efect in orice sistem, am vorbit doar din experienta mea, am si precizat. Si as vrea sa subliniez o chestie.

Fapt divers:

Vine un electrician la mine sa imi schimbe tabloul electric, fiindca erau lucruri cam inghesuite in cel vechi (transformatoare pt alimentator interfon, transmittere pentru deschidere poarta din telecomanda, somerie, contactoare, etc, nu va ganditi la treburi complicate audio). Renuntasem la gandul sa mai pun sigurante audiofile, asa ca foloseam ce era pus acolo de acum 15 ani, chiar daca dedicasem un traseu separat. Vine electricianul, da jos tot, sistematizeaza, pune bare de nul (prima oara cand vad asta, cam asta era nivelul meu, gen), modern, elegant, tot. Si pune cap coada sigurante LeGrand, ca mno, zice ca sunt solide si sensibile (in general, pt curent, nu dpdv nebunie audiofila). Pleaca electricianul, dau drumul la sistem... suna diferit, mai agresiv, mai fara armonici, etc. Ascult doua zile, in ideea ca poate "se mai lasa" (nu stiu daca sistemul sau urechile, asta e alta discutie). Nimic. (@MarianS stie, ca ne-am conversat la telefon pe teme asta, hehe)  Asa ca recuperez frumusel din cosul de gunoi (noroc ca nu menajer 😅😅) siguranta ABB care stiam ca a fost pe priza la care ascultam inainte si, minune, sunetul revine.

Disclaimer: Ma consider un om rational, nu sunt fan Lorin Fortuna (😇) sau altceva, nu vreau sa va convertesc la ezoterism sau ceva, doar relatez ce mi s-a intamplat. Nu sigurante audiofile, nu alte nebunii. Siguranta de la Dedeman brand X vs siguranta de la Dedeman brand Y. Si suna diferit! Nu ma laud ca am auzit io asta, dar nici sa neg n-am de ce.

Morala e ca schimbari exista indiferent ca le provocam cumparand ceva special sau folosind ce pica la mana, sigurante sau cabluri de veioza. Cu cat sistemul e mai rezolut si/sau mai bine asezat, cu atat o sa simtim mai distinct aceste schimbari. Daca stim sa le si punem cap la cap, rezultatele chiar se poate sa merite efortul. Nu zic ca eu stiu sa pun totul cap la cap, dar macar experimentez si vad ce iese. Uneori se nimeresc singure 😛 totul e sa incerci.

 

 

Editat de ctzzzz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 16 minute, ctzzzz a spus:

Cu cat sistemul e mai rezolut si/sau mai bine asezat, cu atat o sa simtim mai distinct aceste schimbari. Daca stim sa le si punem cap la cap, rezultatele chiar se poate sa merite efortul. Nu zic ca eu stiu sa pun totul cap la cap, dar macar experimentez si vad ce iese. Uneori se nimeresc singure 😛 totul e sa incerci.

Sint 110% de acord cu tine. De aia eu stau calm 🙂 Bine, sistemul meu nu e prost dar camera e dezastru si asta e problema mea nr 1, trebuie sa rearanjez tot apartamentul ca sa iasa ceva. Ar fi ca si cum as incepe sa pun spoilere si eleroane la un Logan. 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu pot sa ma abtin, dar trebuie sa va povestesc .....

A venit un prieten cu un piciorus antivibratie pentru cd/dac/pre sa il testam in sistemul meu. La inceput am ras si i-am zis ca nu avem cum sa punem un singur piciorus antivibratie sub preamplificator. L-am intrebat de ce are doar unul si nu a luat 3 ? Mi-a spus ca nu a avut bani pentru trei..... Nu am insistat sa intreb cat a dat pe el, ca mi-am dat seama ca este foarte scump (era de la firma Ansuz Acousticz - niste danezi....).

Ne-am chinut, fara a scoate din rack preamplificatorul sa fixam piciorul astfel incat sa stea suspendat. Dupa vreo 5-6 minute am reusit (a fost mai greu deoarece sursa de curent nu este pe mijloc).

Am pus astfel sa cante sistemul.....

REactiile au fost cam asa: primele 5 minute nici unul nu a comentat nimik..... Mie cel putin nu prea mi-a venit sa cred cum a schimbat tot sunetul un piciorus (bineinteles in bine).

Dupa ce a plecat de la mine prietenul, l-am cautat pe net dupa firma si poza, dar m-am linistit imediat....... costa 900$ bucata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 34 minute, garbisrobert a spus:

 

Dupa ce a plecat de la mine prietenul, l-am cautat pe net dupa firma si poza, dar m-am linistit imediat....... costa 900$ bucata.

Acum, picioruse Ansuz (Darkz) sunt mai multe feluri: A, C, D si tatal lor, Dtc. Ala intr-adevar e la lista 900, celelalte le poti gasi sh si la 50-100.

Editat de ctzzzz
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 1 oră, garbisrobert a spus:

Dupa ce a plecat de la mine prietenul, l-am cautat pe net dupa firma si poza, dar m-am linistit imediat....... costa 900$ bucata.

Acum pe bune, pui trei picioare te duce la 2700$, poate iti face discount si le iei la 2500$ dar daca vinzi preul,  mai pui 2500$ si cumperi altul chiar crezi ca se va auzi mai prost decit vechiul preu cu picioruse ??? Mai degraba cred ca o sa ai un sunet mai bun cu un upgrade la electronice decit cu tuning daca vorbim de sume de astea astronomice. Parerea mea

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum 2 minute, bogdanozaurus a spus:

Mai degraba cred ca o sa ai un sunet mai bun cu un upgrade la electronice decit cu tuning daca vorbim de sume de astea astronomice. Parerea mea

Da Bogdane, perfect de acord cu tine.

Doar am prezentat o experienta recenta pe care am trait-o, ca sa zic asa....

Normal ca nu sunt plecat de acasa sa dau atatia bani pe 2 picioruse. De banii aia pot cumpara scule foarte performante.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Chiar si pe sisteme mai entry-level se simt tweaks-urile de mai sus, fie ca vorbim de cabluri de alimentare, conectori de alimentare, sigurante sau picioruse. Si, din pacate, e musai sa le folosesti inca de la nivel entry - altfel nici macar nu vei reusi sa stii cum canta la potential maxim scula X (entry-level) pe care o vinzi ca sa o iei pe aia scumpa care, si ea, are nevoie de aceleasi picioruse (pe care, din fericire, deja le ai acum de la aia ieftina). Apoi, sunt sanse mari ca o scula entry cu picioruse, cablu de alimentare si siguranta audiofila sa o faca pe aia mid-level knock-down (ultima fara tweak-urile din discutie). Deci lucrurile sunt mai complicate si, inainte de camera, trebuie sa mai ai si ureche care sa discearna si sa asculti si ce trebuie. Am vazut pe anumite grupuri o groaza de pseudo-audiofili care asculta Rihanna (cine naiba o mai fi si asta?!) cu album DR4 pe marile scule Topping sau Sabaj (ce naiba 'or mai fi si astea?!) si nu le ies la socoteala calculele.

Editat de johndoe21ro
  • Like 2
  • Haha 4
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mare adevar graiesti John, imi aduc aminte cand am inceput, am zis ca-s ultimile scule, dupa care au urmat upgradeuri, din pacate e greu de cuantificat sau de cantarit cu cat sau daca o scula entry level cu nu stiu ce tweakuri(picioruse) este peste alta mai scumpa fara tweakurile respective, logic asa am presupune ca adaugi ceva in sistem castigi ceva, desi nu e nici o regula in presupunerea aia, ceea ce am observat eu este ca cu cat cresti "valoare" la sistem cu atat mai mult trebuie sa fim atenti la optimizari, deaorece altfel nu-si justifica pretul si poti ramane unde esti. La dealeri e mai usor de cantarit diferentele intre scule datorita camerelor si optimizarilor existente.       

  • Like 2
  • Thanks 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eu cred ca trebuie sa existe un echilibru, daca am un player de 1000 euro nu ma apuc sa-i pun picioruse de 500, alimentare de 700 si interconect de 800. mai bine il vind si cumpar un player de 2500 de euro. Asta nu inseamna ca o sa cumpar cabluri de pe taraba din obor.

Am mai vazut pe audioweb anunturi cu tot felul de bilute, pernite, obuze de pus pe boxe si sigurante, daca sint asa de bune de ce le vind in pierdere ? Intreb si eu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu am vazut explicatii care tin de fizica, mai mult gargara de marketing. Bun e adevarat ca nu toata lumea se pricepe la fizica si ar pricepe iar in multe cazuri sint si aberatii. Tine de anularea vibratiilor echipamentului. Foarte adevarat ca am sesizat si eu o diferenta cind au fost schimbate contra spike-urile la un player de top, la boxe nu mai vorbesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inteleg spike-urile la boxe, sa le faci decuplare de podea, bla bla. Da, acolo este mecanica implicata.


Dar intr-un aparat, prin ale carui componente activ/pasive trece curent electric si tensiune, ce treaba are vibratia (datorata boxelor care canta)?? Asta nu inteleg.

Si sa dai si 900 eur pe un picior...sau cat costa el...mai ieftin e sa scoti sculele din camera de auditie, si iti lasi doar boxele. Eh?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De 650+350 lei = 1000 lei iti faci (SH) un mic sistem stereo decent.

In fine, nu acuz pe nimeni, doar discutam, ca la urma urmei pentru asta este forumul.

Doar ca unele tweak-uri mi se par absurde (si scumpe!).

 

Ma gandesc acum, legat de vibratiile mecanice care influenteaza curentul electric, daca s-ar face vreo imbunatatire in sunetul final livrat de un echipament, pe care sa il bagi intr-o incinta vidata, si in care sa si leviteze. Astfel, nu mai ajunge le el nicio vibratie 🙂

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.