Sari la conținut
HiFi Tech

Sistem vintage Nikko + Boxe active (se pot conecta la amplificator?)


Catalin Florea

Postări Recomandate

Salutare!

Sper ca am postat in sectiunea care trebuie. Un scurt istoric, mi-am achizitionat de cateva luni urmatoarele:

- amplificator NIKKO HIFI VERSTARKER TRM-650
 
- tunner NIKKO MW/UKW HIFI TUNNER FAM-650 
 
- boxe pe 3 cai Magnat Sonobull 10                        
 
- pick-up Dual 522                                                  
 
Totul este functional, arata si se aude foarte bine, nu regret investitia (desi mi-a fost cam frica sa cumpar aparatura asa veche):

Inline image

Eu mai am si boxele active Klipsch R-51PM - https://www.avstore.ro/boxe-amplificate/klipsch-r-51pm/ . Aceste boxe au fost initial achizitionate in ideea ca o sa imi cumpar un pickup pe care sa il leg direct la boxe (acestea avand si phono). Intre timp, dupa achizitie, am gasit sistemul de mai sus si am renuntat sa folosesc boxele pt scopul lor initial desi, am testat boxele si la pickup, se aud foarte bine, insa prefer cum se aude prin sistemul vintage, sunetul este mai cald, iar boxele Magnat, desi mai slabe ca putere, se aud mai tare/bine, in unele cazuri. 

Ce nu imi este clar si, am primit raspunsuri contradictorii, este daca pot conecta boxele active direct la amplificator (amplificatorul mai avand 2 iesiri) sau daca nu se poate face asta.

Ma gandesc ca boxele fiind active si amplificate deja, daca le conectez la amplificator, vor primi curent in plus, ceea ce inseamna ca le voi arde. Se poate face treaba asta fara sa ard boxele/ stric amplificatorul? Cateva persoane mi-au zis ca da, as putea face asta dar n-am incercat pentru ca nu vreau sa stric ceva. Mai mult, nu imi este clar daca boxele vor primi suficient semnal (phono-ul de la pickup fiind conectat la amplificator) sau daca este nevoie sa impart firul de phono in 2, atat in amplificator cat si pentru boxe (asta, repet, daca pot face acest gen de conexiune intre toate aparatele).

Daca nu se poate, m-am gandit ca ar mai fi 2 alternative:

1. Sa cumpar si sa folosesc un mixer. Insa, mi s-a spus ca este posibil sa se piarda din calitatea sunetului, daca semnalul va trece prin mixer.

2. Sa cumpar niste splittere RCA, sa le pun la RCA-urile de la pick-up, astfel, semnalul sa se duca atat in amplificator cat si in boxele active. Insa si aici ma gandesc ca s-ar pierde semnal, daca-l impart in 2 surse, nu?

 

Voi ce parere aveti? PS: sunt la primul sistem audio, achizitionat dupa cativa ani de dorit asa ceva, de aceea nu am multe cunostiinte in domeniu si sper sa ma poata ajuta cineva cu mai mare experienta ca mine 🙂

 

Multumesc,

Catalin Florea 

 

Editat de Catalin Florea
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca boxele Klipsh au si filtre pasive (nu imi dau seama din poze) le poti folosi legate la iesirea de boxe a amplificatorului.

 Daca nu au, poti sa scoti semnal de pe Line Out din amplif si intri in boxe  pe RCA la INPUT.

A treia solutie este cea sugerata de tine - splitter pe iesirea pickup-ului. Si asculti ori-ori, niciodata simultan, deci cu unul din aparatele catre care se duce semnalul inchis de la Power off.

Ca idee, Dualul este de departe cea mai de calitate scula din sistem.  

 

Editat de Shambala
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru raspunsuri! 

Acum 3 ore, Shambala a spus:

Daca boxele Klipsh au si filtre pasive (nu imi dau seama din poze) le poti folosi legate la iesirea de boxe a amplificatorului.

 Daca nu au, poti sa scoti semnal de pe Line Out din amplif si intri in boxe  pe RCA la INPUT.

A treia solutie este cea sugerata de tine - splitter pe iesirea pickup-ului. Si asculti ori-ori, niciodata simultan, deci cu unul din aparatele catre care se duce semnalul inchis de la Power off.

Ca idee, Dualul este de departe cea mai de calitate scula din sistem.  

 

Cum as putea sa aflu daca Klipsh-urile au sau nu filtre pasive? Cum ziceam, nu ma pricep 🙂

Cand zici Line-Out, te referi la mufa de phono al amplificatorului? Eu din pick-up am RCA-uri, iar amplificatorul are mufe DIN. Cele 2 sunt conectate printr-un cablu custom RCA siDIN pt amplificator. Aici ar trebui puse splitterele RCA, daca e sa aleg metoda asta?

Poti sa-mi zici de ce nu ar trebui sa le ascult in paralel?

82296431_1560126850803690_8534940688280715264_n.jpg?_nc_cat=111&_nc_oc=AQl6M4CjGY2DkXGL7BLWFYd6Zlu1WsUxyjEVj5AM-Eyqa9VWmsk3EcxGgVyAi1vDqP8&_nc_ht=scontent.fotp3-1.fna&oh=54817f5c9203cd3c6a5e0d688feed0bc&oe=5ED3CE59

Apropo de mufe, cum se numesc mufele din dreapta (astea sunt de la boxe; nu am reusit sa aflu numele lor si de unde as putea sa mai cumpar altele).

Acum 2 ore, bizonu22 a spus:

De acord cu tine Shambala, Dual a scos multe pickupuri la preț decent care se iau la trântă cu multe table mult mai scumpe . Cea mai buna tabla pe care am avut-o de la Dual a fost 1229. Sa ști că nici ampliful Nikko nu e de aruncat. Am ascultat mai de mult un amplif Nikko trm 800 cu Pioneer Hpm 70. Vă recomandă combinația.

@Catalin  Etajul phono de pe Nikko e net superior celui de pe Klipsch.

Da, nu pot compara sunetul de pe Klipsch vs Nikko + boxele Magnat. Prefer Nikko-ul in detrimentul Klipsch pt ca sunetul este mai natural, mai cald, mai putin strident si metalic. Mai ales ca boxele astea sunt putin cam dubioase... bass-ul nu este reglabil si incepe sa se simta doar la un volum destul de mare. Nu degeaba boxele au iesire si de subwoofer dedicat, dar asta inseamna inca +1000 RON, ceea ce nu o sa fac. Nikko-ul + Magnatul sunt mult mai bune dpadv. 

Ca idee, nu ma pretind vreun cunoscator, audiofil ori whatever. Klipsch-urile le-am luat pentru ca mi-a placut versatilitatea lor, le folosesc prin Bluethooth la laptop, telefon, smart tv, se aud si ft tare fara distorsiuni... Aveau si phono, iar cand le-am luat, nu aveam pick-up-ul cumparat, asteptam sa prind un black friday, insa nu mi-au placut cum aratau modelele noi (aparent ma atrage look and feel-ul vintage) si am tot amanat sa cumpar ceva. A trecut ceva timp si-am dat peste sistemul asta vintage. L-am ascultat, mi-a placut cum se aude, mi-a placut si cum arata, dragoste la prima vedere cum ar veni. Nici nu auzisem de Nikko pana acum dar am si 25 ani, ceea ce ma face sa fiu oarecum o raritate ca ascult viniluri si am investit bani in aparatura "veche", doar pe baza faptului ca imi place cum arata si cum suna :)).

 

Editat de Catalin Florea
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Vizitator
Răspunde la acest topic...

×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

  Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.