Sari la conținut
HiFi Tech
  • Recomandari sisteme audio stereo pentru audiofilii aspiranti + ghid acustic introductiv


    HiFi Tech

    Pasiunea pentru HiFi-ul de calitate, audiofil, este un hobby ca oricare altul. Este necesar sa avem entuziasm, dedicatie si experienta empirica. Daca comparam doua hobby-uri tehnice descoperim o multime de similitudini. Un pasionat de masini va incerca totul pentru a isi imbunatati masina dincolo de performantele din fabrica. Incepe cu schimbari facile ale masinii sau chiar inlocuieste masina veche cu una superioara. Apoi modifica softul motorului pentru a creste puterea acestuia. Creste aerodinamica masinii prin schimbarea spoilerelor, adauga o aripioara aerodinamica, umbla la suspensii, etc. Un pasionat HiFi va trece prin acelasi proces. Achizitioneaza un sistem audio performant pentru a imbunatati experienta auditiei, dupa care aplica si testeaza diferite metode pentru a creste calitatea auditiei. Pozitioneaza cu atentie boxele, cauta locul corect in care sa se aseze in timp ce asculta muzica, masoara raspunsul camerei pentru a afla cu ce probleme acustice se confrunta, aplica materiale acustice in camera sau gaseste metode elegante prin care sa suplineasca aceste materiale cu obiecte de mobilier, etc. In ambele cazuri  pasionatul are nevoie de solutii potrivite si de sfaturi rezonabile. In articolul de astazi am sa va fac cateva sugestii. 
    Odata ce ati inceput sa cumparati aparate sau boxe audio care se apropie de sume de bani formate din patru cifre, este greu sa deosebiti ce este bun intr-un buget potrivit. Nu va temeti! Am petrecut mii de ore ascultand muzica in camera mea dedicata de acasa, spatiu amenajat folosind principiile si dimensiunile numite in acustica ‘golden ratio’. In plus, datorita relatiilor mele cu diferiti dealeri audio, am ocazia saptamanal sa ascult sisteme audio in showroom-urile din Bucuresti.

    Ghid Acustic

    Inainte sa decideti ce cumparati ganditi-va foarte bine unde ascultati muzica. Calitatea sunetului pe care il auziti depinde de camera si este la fel de bun ca si camera in sine. Am sa ofer un exemplu simplu pentru a va usura intelegerea acestei idei. O pereche de boxe de 2000 lei va suna mai bine intr-o camera lipsita de reverberatii, comparativ cu o pereche de boxe costand de zece ori mai mult asezata intr-o camera cu pereti si podele goale. Nu intrati in panica, nu este obligatoriu sa schimbati designul camerei si sa umpleti peretii cu panouri acustice. Pentru inceput este suficient sa aveti o camera mobilata rezonabil, un covor gros pe jos si o draperie densa cu care sa acoperiti geamurile cand ascultati muzica.
    Cum realizam care sunt problemele camerei folosite pentru ascultat muzica? Folosim o metoda simpla: batem din palme puternic asezati in zona unde sunt pozitionate boxele. Ecoul sonor al camerei se va auzi imediat. Acesta se simte ca o coada sonica adaugata primului sunet. Cu cat acesta este mai lung, cu atat sunetul se misca mai mult intre pereti, sarind asemeni unei mingi si lovind suprafetele camerei. In mod ideal acest ecou trebuie sa fie scurt. O metoda simpla prin care scurtam reverbul (ecoul) camerei este folosirea unor materiale poroase in decorarea camerei. Exemple:  fotoliul sau canapeaua sa contina in interior burete, folositi o biblioteca umpluta cu carti, tablouri asezate pe pereti sub care puteti ascunde un panou acustic, utilizati mobilier fara suprafata vitrata (geamuri din sticla).
    Urmeaza frecventele joase, de bas asa cum sunt cunoscute de toata lumea. Acestea sunt mai greu de imblanzit. Au tendinta de a acoperi o parte din restul de frecvente, degradand semnificativ calitatea auditiei. Rezolvarea acestei probleme necesita cantitati mari de material absorbant sau aplicarea unui digital room correction. Majoritatea pasionatilor audio asculta muzica intr-o camera normala de locuit. Din aceasta cauza folosirea unor cantitati mari de material absorbant este exclusa. Daca sunteti blocati in ideea folosirii unor boxe mari intr-o camera mica, fara sa umpleti camera cu materiale absorbante, incercati  sa aplicati un digital room correction. Cealalta rezolvare este folosirea unor boxe cu dimensiuni mici. Basul va fi suficient chiar si cu aceste boxe datorita dimensiunilor limitate ale camerei . 

    Inchid ghidul acustic cu o concluzie. Sunetul este o combinatie intre sistemul audio si raspunsul acustic al camerei. Cand audiati muzica acasa la voi, ascultati camera in care este instalat sistemul audio.

    Te poate interesa:

    Recomandari sisteme audio stereo

    Inaintea unor exemple concrete, am sa enumar principiile calauzitoare de la care am pornit:
    1.    Compatibilitatea cu serviciile de streaming muzical – in prezent muzica se poate asculta online la o calitate foarte buna folosind Spotify, Tidal, Qobuz, Amazone Music HD, Apple Music, Deezer.
    2.    Simplitatea in utilizare – posibilitatea de a folosi smart phone-ul sau o tableta ca telecomanda.
    3.    Sistem minimalist – cat mai putine componente.
    4.    Raport calitate sonica vs pret.
    5.    Traditia si istoria producatorului – un aspect important dupa parerea mea. Un producator cu o istorie de peste 30 – 40 ani, care a rezistat intr-o piata HiFi extreme de competitiva, cu siguranta ofera aparatura sau boxe de calitate.

    Sistem I
    Yamaha R-N402D, este un receiver si streamer audio cu amplificator stereo integrat + Triangle Borea BR03 sau Triangle Borea BR07 daca aveti o camera mare. BR03 sunt boxe de raft cu design modern, usor de potrivit intr-o camera contemporana, castigatoare EISA Award 2021. Yamaha este un producator japonez de aparatura si boxe HiFi cu o traditie de peste 50 ani. Triangle sunt cunoscuti pentru boxele lor audio pe care le produc de la inceputul anilor ’80 in Franta. Yamaha R-N402D este un streamer pentru incepatori foarte usor de utilizat. Conectati boxele Triangle Borea BR03 cu o pereche de cabluri, conectati streamerul la internet folosind WiFi-ul de acasa, instalati aplicatia MusicCast pe telefon sau tableta, deschideti serviciul de muzica dorit (Spotify, Tidal, Apple), ascultati muzica. Borea BR03 sunt boxe HiFi pentru incepatori. Au un nivel bun al detaliilor, energie muzicala buna si bas suficient pentru o camera mica. Valoare totala a sistemului la pret de lista este de 4498 lei. Daca cumparati sistemul, sau parti separate ale lui, de la magazinul din link, primiti o reducere de pret excelenta. Cereti oferta printr-un mesaj pe Messenger sau telefonic.

     142008512_Recomandarisistemeaudiostereopentruaudiofiliiaspirantighidacusticintroductiv.jpg.2c7ca28d88727501860e56dec6138bd1.jpg

    Sistem II
    Onkyo TX-8250, receiver audio cu amplificator stereo integrat + Acoustic Energy AE300 sau AE109 daca aveti o camera mare. AE300 sunt boxe de raft cu un aspect placut si un sunet spatios. Onkyo este un producator japonez de aparatura HiFi cu o traditie de peste 50 ani. Acoustic Energy dezvolta si manufactureaza boxe inca de la sfarsitul anilor ’90 in Anglia. Sistemul II este la fel de usor de utilizat si o are capacitatea de a oferi incepatorilor un sunet bun. Valoarea totala a sistemului la pret de lista este de 6740 lei. Daca urmati link-urile din articol puteti cumpara intregul sistem la pret redus.

    1496626629_Recomandarisistemeaudiostereopentruaudiofiliiaspirantighidacusticintroductiv...jpg.0676fcc95f255a0aa9c8b30846502a47.jpg

    Sistem III
    Arcam Solo Uno, este un sistem All in One, cu amplificator stereo integrat + Martin Logan Motion 15 sau Paradigm Monitor SE6000F daca aveti o camera mare. Arcam este una din firmele de traditiei ale industriei HiFi britanice cu o istorie intinsa pe o perioada de aproape 40 ani, iar Martin Logan sunt unii dintre pionierii boxelor americane electrostatice. Acest sistem ofera un sunet dinamic si o utilizare facila. Valoarea totala a sistemului la pret de lista este de 8825 lei. Daca urmati link-urile din articol puteti cumpara intregul sistem la un pret excelent.

    1508251509_Recomandarisistemeaudiostereopentruaudiofiliiaspirantighidacusticintroductiv..jpg.0834e812227a6c47968b112c65e41c9a.jpg

    Sistem IV
    Ultimul sistem este dedicat celor care doresc sa patrunda in minunata lume a sunetului analogic, vor sa asculte muzica folosind un pick-up si discuri de vinil, dar nu pot renunta la cantitatea imensa de muzica ce poate fi ascultata datorita serviciilor de streaming muzical online. 
    Yamaha MusicCast Vinyl 500, este un pick-up cu streamer muzical integrat + Yamaha A-S501, amplificator integrat cu o putere dinamica de 130 wati in 8 ohmi + Triangle Borea BR03 sau Triangle Borea BR8  daca aveti o camera mare. Acest sistem este muzical, are un sunet luxuriant, plin de  energic si este usor de utilizat datorita aplicatiei MusicCast. Pretul de lista al sistemului este de 7547 lei. Daca cumparati sistemul, sau parti separate ale lui, de la magazinul din link, primiti o reducere de pret excelenta. 

    La final de articol va doresc auditii de calitate. Important este sa imbratisam bucuria muzicii dincolo de alegerile noastre subiective.

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.


    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Acum 4 ore, Ion Marin a spus:

    Degeaba te crezi audiofil, dacă ai surdul găinii. Altfel nu vad cum ai putea sa recomanzi oamenilor niște pocnitori. Numai bine!

    Draga Ioane, recomandarile mele se adreseaza incepatorilor, in niciun caz audiofililor avansati. Tu, probabil, te consideri un audiofil avansat. Dar chiar si asa, sunt convins ca la o auditie blind (fara sa stii ce aparat asculti), o parte din pocnitorile acestea te-ar surprinde placut. 

    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    Cele mai smechere turntable-uri pentru auditii Hi-Fi in buget entry-level , sunt Pioneer PLX1000 si Technics SL1210mk7 ! Boxele chinezesti hi-fi de dupa anii 2005, sunt jucarii gunoaie, doar finisaj fiind de ele ,si nici una nu am pomenit-o sa sune liniar (cum sunau alea vintage nemtesti sau japoneze inainte de anii 92)  ci toate astea chineze, suna colorat si prost in orice incaperi inchise ! Nu exista dinamica buna la boxe entry/mid level chinezesti, indiferent de firma! La acei bani, luati in calcul obligatoriu achizitie de boxe Pro (profesional area) de exemplu monitoare active , ce ofera mai bun sunet in pretul respectiv . 

     

    Editat de Iully_dj
    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri

    La 07.08.2021 la 14:14, Iully_dj a spus:

    Cele mai smechere turntable-uri pentru auditii Hi-Fi in buget entry-level , sunt Pioneer PLX1000 si Technics SL1210mk7 ! Boxele chinezesti hi-fi de dupa anii 2005, sunt jucarii gunoaie, doar finisaj fiind de ele ,si nici una nu am pomenit-o sa sune liniar (cum sunau alea vintage nemtesti sau japoneze inainte de anii 92)  ci toate astea chineze, suna colorat si prost in orice incaperi inchise ! Nu exista dinamica buna la boxe entry/mid level chinezesti, indiferent de firma! La acei bani, luati in calcul obligatoriu achizitie de boxe Pro (profesional area) de exemplu monitoare active , ce ofera mai bun sunet in pretul respectiv . 

     

    Technics SL 1200/1210 este cel mai tare pick-up in banii aia si bate pick-upuri cu mult mai scumpe, insa varianta MK7 nu este cea mai potrivita, e facut in Malaysia si baza lui este din plastic, avand probleme cu feedback-ul in cluburi, pe cand restul modelelor sunt din cauciuc. Cele mai potrivite variante din modelele noi sunt made in Japan GR, G , GAE, sau cele din seria veche MK2, MK3, M3D, MK3D, MK4, MK5, M5G, MK6. Pioneer PLX este o jucarie OEM ca Reloop, Audio Technica, etc...facute toate de firma chineza Hanpin, sunt OK, insa nu se pot compara cu un Technics made in Japan, nu sunt executate cu precizie si finete, se vede cu ochiul liber, iar apoi cand pui mana pe ele se simte o diferenta imensa. Din pacate cunosc destui oameni si prieteni care s-au zgarcit si in loc sa mai puna 100-200 euro sa-si ia un Technics adevarat, chiar folosit, au ales varianta Reloop, Pioneer PLX sau sl 1200 MK7, crezand ca vor fi la standardele unui Technics japonez, iar acum regreta si se chinuie sa le vanda in pierdere. Un Technics Japonez in stare perfecta creste in valoare, pe cand Pioneer PLX, MK7, Reloop, Audio Technica si toate OEM-urile vor scadea in valoare. Vorbesc din experienta, am avut cam 14 Technicsuri 1200/1210 din 2000 incoace. Problema este cand ai un MK7, un Reloop sau un Pioneer PLX in mana si il compari direct cu un Technics SL 1200 Made in Japan, atunci te loveste realitatea in fata si iti dai seama ce prostie ai facut :-).

    Editat de orosonic
    Link spre comentariu
    Distribuie pe alte site-uri



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.