Sari la conținut
HiFi Tech
  • MUTEC MC3 +USB & Ref 10 - tweaking audio


    dinica

    Prima data am auzit de MC-3 + Smart Clock USB de la un amic audiofil. El imi spunea ca este un aparat  extraordinara si merita incercat intr-un sistem audio unde este folosita o interfata USB audio. Asa am inceput sa caut pe internet informatii despre aceasta combinatie intre un ceas digital audio, o interfata USB audio si un reclocker audio, totul intr-o cutie. De la MC-3 + Smart Clock USB am ajuns aproape instantaneu sa citesc informatii despre MUTEC Reference Master Clock 10 MHz. Comparatia acestuia din urma cu alte master clock-uri mai scumpe a aprins un beculet in mintea mea. Neuronii au inceput sa se invarta si cateva luni mai tarziu scriam un email celor de la MUTEC GmbH. Dupa o scurta discutie cu Christian Peters via email, acesta a fost de acord sa trimita revistei noastre un MC-3 + Smart Clock USB si un Reference Master Clock 10 MHz pentru un articol. 

    Prezentare

    Am scapat de introducere, acum am sa va prezint  in cateva cuvinte minunata lume a ‘ceasurilor digitale audio’. In ziua de astazi posibilitatile de a asculta muzica la o calitate foarte buna sunt diverse si facile. Tot ce ai nevoie este o conexiune de internet, un streamer sau un DAC conectat la un PC  si ai intrat intr-un univers aproape infinit umplut cu muzica. Daca problema cantitatii a fost rezolvata, mai ramane sa acoperim partea cea mai importanta pentru un audiofil, calitatea sunetului. Ar trebui sa fie simplu, dar oare chiar asa este.
    Presupunem ca ascultam muzica de pe Qobuz / Tidal, sau fisiere depozitate pe un hard disk / server local, trebuie sa stiti ca toate aceste componente au propriile ceasuri de date. Acestea sunt necesare pentru a transporta datele (bitii) corect si la timp. Deci, avem mai multe ceasuri de date, fiecare isi face treaba pe bucatica lui, totul ar trebui sa fie in regula la final. Din pacate lucrurile nu sunt chiar atat de simple. Avem un ceas in CPU, unul in USB-ul din convertorul D/A, ceasul DAC-ului, ceasul intrarii Ethernet, etc. Sincronizarea atator ceasuri de date poate fi critica pentru un sistem audiofil. Lipsa sincronizarii inseamna aparitia unor biti mai devreme sau mai tarziu. In lumea oamenilor obisnuiti aceasta situatie nu ar fi un motiv de panica, insa pentru un audiofil asta ar putea insemna o modificare a percetiei sunetului. Scena sonora ar putea pierde din dimensiune, instrumentele ar fi prezentate ca si cum ar fi ascunse dupa o perdea, imaginea 3D lipsita de focus, etc. Va spun sincer, nu ma asteptam ca un dispozitiv ca acesta sa modifice in mod esential perceptia asupra sunetului, dar a facut-o. Cu aceasta ocazie am descoperit cat de importanta este acuratetea unui ceas de date pentru sunet. Inainte sa va povestesc cum a sunat sistemul meu cu MC-3 + Smart Clock USB si Ref 10, am sa fac o scurta trecere in revista a detaliilor tehnice.

    960483834_mutecmc3usbref10(2).jpg.1dc45c02fb1a418538e7cad30c3a157f.jpg
     

    MC-3 + Smart Clock USB
    Interfata USB audiofila, asincrona, cu oscilatoare de ceas audio cu zgomot ultra-scazut si izolare galvanica totala de pana la 2500 V RMS , respectiv 4242 V PK , pentru suprimarea interferentelor de inalta frecventa
    Partea de re-clocking se face fara conversie conventionala a ratei de esantionare.
    Converteste fluxurile DSD / DoP (64-256) in audio PCM cu o frecventa de ceas de iesire selectabila.
    Tehnologie imbunatatita de reclocking REVIVE si tehnologie 1G-Clock proprietara MUTEC.
    Converteste semnal USB PCM, USB DSD / DoP audio la  AES3 si S / P-DIF, precum si intre AES11 și Word Clock
    Genereaza ceasuri Word de referinta pana  la 1.536,0 kHz.

    2067646616_mutecmc3usbref10.jpg.9c1fc26f6da3b1d870317588f41d6f73.jpg
     

    REF 10 

    2 x 10 MHz ceas de referinta cu iesire BNC 50 Ω , nebalansata
    6 x 10 MHz ceas de referinta cu iesire iesire BNC 75 Ω, nebalansata

    Generator ceas

    Tip: oscilator de cristal cu zgomot ultra-scazut de 10.000 MHz
    Stabilitatea FQ la livrare: <+/- 0,01 ppm
    Stabilitatea FQ raportata la intervalul de temperatura: <+/- 0.01 ppm în -20 ° C până la +70 ° C (-4 ° F până +158 ° F)
    Stabilitate pe termen scurt (deviatie Allan) la Tau = 1 s: 1 x 10-12 (de obicei)
    Imbatranirea dupa 30 de zile de functionare:
    <+/- 0,0002 ppm (pe zi),
    <+/- 0,03 ppm (primul an),
    <+/- 0,2 ppm (10 ani)

    Ce face MC-3 + Smart Clock USB intr-un sistem audio.
    Functioneaza ca o interfata USB asincron, converteste DSD in PCM, face un reclocking al semnalului digital in functie de ce setari prefera utilizatorul, functioneaza ca si convertor al semnalului digital din USB in semnal de iesire pentru AES3 si S / P-DIF, genereaza propriul ceas digital si functioneaza ca punte de legatura intre Ref 10 si restul sistemului audio.

    Ce face Ref 10 intr-un sistem audio.
    Daca adaugati  REF 10 ca referinta de ceas extern in sistem, nu se schimba nimic la prima vedere. Rata de esantionare a sunetului digital ramane neschimbat. Este important sa facem diferenta intre rata de esantionare si referinta de ceas. REF 10 nu este niciodata implicat in digital audio. Tot ce face este sa furnizeze o referinta exceptionala de ceas, de 10 MHz, pentru MC-3 + USB (sau alte dispozitive compatibile), pentru a face procesarea lor complet independenta de ce se intampla inainte ca semnalul digital sa ajunga sa fie convertit de sistemul nostru. 

    1623161876_mutecmc3usbref10(3).jpg.0bf6525f030f65bee2e28510941aec3d.jpg

    Test audio

    Am comparat sunetul in doua variante de transport digital: 
    1. Laptop cu Windows 10 / Foobar / interfata USB Intona  / Yamaha CDS 3000 / amplificator Pass Labs Int 150 / boxe Focal Electra 1038 Be 
    2. NUC  cu Daphile / MC-3 + Smart Clock USB  si REF 10 / Yamaha CDS300 / amplificator Pass Labs Int 150 / boxe Focal Electra 1038 Be

    Verdi – Requiem (fisier digital 24 biti / 88,2 kHz)
    Nu pot spune ca diferentele sonice au fost la fel de mari ca distanta de la Pamant la Luna, insa cu siguranta au fost uimitoare si evidente. Claritatea a fost extinsa intr-o zona de a carei existenta nu stiam in cazul sistemului meu, dar auzita pe alte sisteme mai performante. Timbrele compuse bine separate, timbrele individuale se disting cu o mare claritate fara sa se amestece cu cele compuse. Noi culori tonale ale instrumentelor au iesit la suprafata. Vigoare ritmica excelent evidentiata, notele sunt bine delimitate, atacul a capatat pe langa un timing mai bun si o anumita claritate pe care nu o simteam inainte. Dupa un timp creierul s-a relaxat atat de mult, incat am uitat sa ma concentrez pe aspectele punctuale ale sunetului, iar asta a transformat muzica din ceva ‘in your face’, in ceva ce poate fi asemanat o scena de dans uriasa in care sute de perechi se misca perfect aliniate pe ritmul unui tango. Dansatorii sunt miscati de muzica, miscarile corpului devin automatisme, creierul pierde contactul cu trupul, muzica conduce prin legaturi invizibile universul trupurilor.
    Cu MC-3 + Smart Clock USB  si REF 10  muzica este explorata dincolo de limita obisnuita a audibilului. Creierul traduce vibratiile ajunse in ureche in forme compuse din straturi asezate simetric in fata ascultatorului. Vocile devin umane in sensul in care dispare senzatia aceea de ‘voce fara corp’. Cantaretii nu mai sunt niste simple prezente fantomatice. In fata ascultatorului muzica  devine o realitate palpabila. Probabil cunoasteti impresia aceea de sunet digital pe care o simtim la multe inregistrari, cu MC-3 + Smart Clock USB si Ref 10 aceasta dispare complet. Ascultatorul primeste mai multa informatie, iar asta ajuta la identificarea cu usurinta a asezarii in spatiul scenei sonore a randurilor de instrumentisti prezenti in cadrul orchestrei. Muzica se transforma intr-o proiectie cinematografica de dimensiuni cosmice, intr-o catedrala inaltata cu mandrie de om catre cer inchinata zeilor muzicii. 
    Daca ar fi sa termin articolul aici, as scrie urmatoarea fraza: REF 10 te face sa te gandesti ca asa trebuie sa sune inregistrarea si asa trebuie auzita.

    Dead Can Dance  - Spiritchaser (fisier digital 24 biti / 96 kHz)
    Dead Can Dance cu a lor muzica inspirata de ritmurile orientale. Ascultatorul este proiectat printre dunele desertului. Muzica acapareaza simturile, detaliile notelor se transforma intr-o experienta tactile. Muzica straluceste cu o delimitare uimitoare. Sunt momente cand mintea se cufunda  imbratisata de nisipul dunelor care pare sa fie construit din note muzicale. Contrastul dintre note, rotunjirea acutelor, scaderea noise floor-ului, creste senzatia de volum musical. Ma uit cu atentie la display-ul amplificatorului Pass. Ma tem ca pisica mea Moon a atins din greseala telecomanda. Nu s-a intamplat acest lucru. In aparenta sunetul pierde viteza iar asta pentru o ureche lipsita de experienta poate fi ceva rau. In realitate sunetul  devine moale, catifelat, bland cu urechea, absorbind ascultatorul in muzica fara sa il forteze. Cu REF 10 spatiul muzical este mai spatios, relaxat si euforic, fara a pierde energie in octavele superioare. Un sunet exuberant, curat care coboara peste ascultator asemeni unei cortine de teatru catifelata si detaliata.

    Roger Waters – Amused to Death (fisier digital 24 biti / 192 kHz)
    Focusul este mai usor de tradus de creier. Sunetul devine subtil-imersiv. Asculti si simti ca dincolo de cuvinte exista un alt mesaj. Muzica se tranforma intr-un ‘moment Kodak’, o imagine a imortalitatii ce va dainui peste veacuri. Scena sonora este asamblata piesa cu piesa asemeni unui lego de dimensiuni mari, iar asta se traduce prin  ritmicitate si precizie. Literele care compun cuvintele sunt mai bine pronuntate. Ref 10 se comporta ca un un profesor de dictie. Spre norocul meu il prind pe elevul Waters  in cea mai buna zi a lui. Notele muzicale se simt proaspete ca aerul de munte. Separarea si claritatea instrumentelor arata ca o ecuatia rezolvata, iar eu am trecut de stadiul unui elev impotmolit in calcule. Rezultatul este in fata mea si este un mix intre realismul muzical si placerea auditiei. Reverbul de chitara este foarte precis, cu constraste si texturi atent conturate. Sunetul pleaca din chitara foarte rapid, este colorat, voluptos, dinamic si este proiectate direct catre ascultator. Notele rapide ale chitarilor se mixeaza cu dinamica percutie si cu moliciunea vocii umane. Exista continuitate, viteza, rezolutie, ritm. Dinamica - nu numai ca totul se misca cu rapiditate si impact, dar exista o mulțime de detalii si diviziuni prezentate intr-o maniera nemaiauzita in sistemul meu. Atacul basului este foarte precis localizat si are o greutate remarcabila. Pot spune cu mana pe inima ca timpul petrecut cu MC-3 + Smart Clock USB  si REF 10 a redefinit conceptul de bas la mine acasa.
    Muzica isi face loc dincolo de  senzatia zidului muzical digital. Zidul de piatra al bitilor a disparut, sau poate a fost daramat de MC-3 + Smart Clock USB  si REF 10. Eu in momentul auditie, sunetul meu, un strop de esenta pur-muzicala depozitat intr-o sticluta aflata ascunsa in unul din buzunarele mele. O amintire intima si pretioasa pe care vreau sa o pastrez pentru eternitate. 

    Te-ar mai putea interesa si urmatorul articol:

    Inainte sa inchid articolul cu o concluzie, am sa va descriu in cateva cuvinte cum am perceput diferentele dintre cele doua variante de transport digital. 
    Laptop / Foobar / Intona  - sunetul este prezentat intr-o nota uscata, desertica, cu detaliile usor aplatizate si colturoase.
    NUC / Daphile / MC-3 + Smart Clock USB cu Ref 10 -  nota uscata este modificata / inlaturata, ascultatorul primeste o varianta tropicala. Te simti de parca ai fugit din desert catre o zona paradisiaca inconjurata de apa, cu detaliile prezentate mai intim, dar si cu mai multa viata.

    Incheiere
    Sincer, daca astrele ar fi fost asezate altfel pe cer, as fi oprit pentru mine cele doua aparate, sau cel putin as fi incercat sa pastrez MC-3 + Smart Clock USB. Pentru mine MC-3 + Smart Clock USB si Ref 10 sunt una din surprizele cu adevarat interesante ale ultimilor ani. Daca aveti ocazia sa testati in sistemul vostru un asemenea aparat, va spun sa o faceti fara sa stati o clipa pe ganduri. Merita!
     

    Editat de dinica

    • Thanks 1

    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.