Sari la conținut
HiFi Tech
  • Alegerea unui sistem audio stereo – ghid pentru incepatori


    HiFi Tech

    Iti place sa asculti muzica. Te consideri meloman si iti spui ca a venit momentul sa cumperi primul tau sistem audio stereo. Nu stii de unde sa incepi, la ce ar trebui sa te gandesti inainte sa faci pasul cel mare, ce presupune achizitionarea unui sistem audio. Fara sa vrei te trezesti in fata unor intrebari care au nevoie de raspunsuri. In articolul de astazi am sa va ofer cateva sfaturi bazate pe experienta mea de aproape 20 de ani.
    1407326698_Alegereaunuisistemaudiostereoghidpentruincepatori.jpg.90dc03440b77b942747e120deaeb2b64.jpg

    Administrarea spatiului camerei de auditie

    a.    Spatiul camerei este foarte important. Inainte de a cumpara un sistem stereo aseaza-te pe canapea, locul unde se presupune ca vei sta in timp ce asculti muzica, si incearca sa te asiguri ca existenta loc suficient pentru pozitionarea boxelor. Recomandarea acusticienilor este ca intre cele doua boxe sa fie o distanta de doi metri. Doar asa te poti bucura de un sunet stereofonic complet. Un alt aspect important este plasarea boxelor la o distanta rezonabila de pereti. Interactiunea sunetului pornit din boxe cu peretii sau orice alt obiect de mobilier poate modifica substantial perceptia sonica. Din acest motiv este recomandat ca boxele sa nu fie lipite de pereti, plasate in imediata apropiere a unor obiecte de mobilier, sau sa fie sprijinite pe mobilier.
    b.    Boxe mari sau mici? Teoria recomanda boxe mici in camera cu dimensiuni reduse si boxe mari in camere a caror suprafata este generoasa. Daca esti incepator ar fi indicat sa respectati acest sfat.
    c.    Spatiul dedicat amplasarii componentelor electronice. Un sistem audio este compus dintr-o sursa de muzica (CD player / DAC /pick-up), un amplificator stereo (poate fi si un receiver stereo) si o pereche de boxe. Sursa de muzica are nevoie de un spatiu separat unde sa fie asezata. Situatie valabila si pentru amplificatorul stereo. Evitati sa asezati aparatele electronice unele peste altele. Nu este o idee buna. Amplificatoarele se incalzesc. Din acest motiv este necesar sa fie plasate intr-o zona care permite racirea lor in mod natural. 

    Te poate interesa:

    Sunetul sistemului

    Ai trecut de prima etapa. Acum cunosti pozitia aproximativa a boxelor si te-ai asigurat de existenta unui loc dedicat echipamentelor audio. Incepi sa te gandesti la sistemul audio in termeni concreti: marca de boxe, amplificator, sursa audio. Cauti pe internet informatii, citesti articole in revistele de specialitate, urmaresti pe YouTube prezentarile unor sisteme audio. Ai acumulat o suma de informatii utile. Sunt suficiente? Nu. Toate aceste informatii nu iti spun nimic despre cum ar trebui sa sune un sistem audio de calitate si nu afli nimic despre gusturile tale in materie de sunet. Acum ai nevoie de cateva referinte sonice.
    1.     Concertele pot fi un bun start pentru intelegerea sunetului. Mergi la concerte de muzica clasica, jazz  si rock. 
    2.    Asculta cateva sisteme audio la dealeri. Nu te opri la sunetul oferit de un singur dealer. Viziteaza cat mai multi pentru a avea o idee clara despre ce inseamna sunetul.
    3.    Elaboreaza o lista cu melodii cunoscute pentru auditii. Asculta aceeasi muzica la fiecare test. Recomand folosirea unor melodii in care sunt prezente putine instrumente. Simplitatea unei asemenea inregistrari te ajuta sa intelegeti mai usor caracteristicile sonice ale sistemului audio ascultat.
    4.     Cum ascultam? Asupra caror caracteristici sonice ar trebui sa ne concentram. Atentie la urmatoarele aspecte: 
    ⦁    pozitia instrumentelor, acestea trebuie sa fie plasate tridimensional in fata ascultatorului 
    ⦁    vocea este pozitionata central 
    ⦁    boxele creaza un spatiu acustic real, ascultatorul are impresia ca artistii se afla in camera de auditie, nu ca asculta muzica prin boxe 
    ⦁    basul se simte profund si scurt
    ⦁    vocea umana este placuta si te imbie la auditie 
    ⦁    sunetul pe ansamblu nu este obositor 
    5.    Daca ai urmat sfatul de la punctul 1 sansele alegerii unui sistem bun au crescut considerabil. Poti folosi informatiile auditive percepute in cadrul unui concert in favoarea ta. De exemplu: 
    Ai fost la un concert de pian. In momentul ascultarii sistemului audio, compari sunetul pianului cu ce ai auzit la concert. Te concentrezi pe diferentele si asemanarile sonice.

    1799720549_Alegereaunuisistemaudiostereoghidpentruincepatori(2).jpg.4baed0beaefd5dc1933e8ae7424f4d51.jpg

    Decizia de cumparare

    Ai trecut cu brio prin etapele enumerate pana acum. Componentele sistemului audio sunt frumos asezate pe lista. A ramasa sa te ocupi de achizitie si instalare. Putina rabdare. Nu te grabi. Un ultim ragaz iti cer. Mergi intr-un magazin de tipul HiFi mass market, sunt pline mall-urile cu astfel de magazine si asculta un sistem audio acolo. Apoi mergi la o ultima auditie si asculta un sistem audio superior celui ales de tine. Aceste ultime doua comparatii te vor ajuta sa intelegi cu exactitate unde se afla sistemul audio pe care te pregatesti sa il achizitionezi. 

    Succes!

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.


    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate

    Nu sunt comentarii de afișat



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.