Sari la conținut
HiFi Tech
  • Accuphase E 800 - un King Kong al amplificatoarelor stereo


    HiFi Tech

    La prima vedere Accuphase E 800 nu este altceva decat un amplificator stereo de 50 wati in Clasa A. Japonezii sunt printre greii industriei audio asa ca acest nou aparat se adauga unei liste impresionante de produse iconice HiFi. Dar oare atat sa fie? Un alt amplificator construit cu cunoscuta lor minutiozitate si dorinta de autodepasire. Dupa ce am vazut pipait si testat E 800, am inteles de ce inginerii si tehnicienii Accuphase au fost si au ramas unii dintre cei mai buni constructori de aparatura audio HiFi. E 800 este provocator prin dimensiuni. Cantareste 36 kg, are o inaltime de 239 mm, o latime de 465 mm si o adancime de 502 mm. Arata ca un cuirasat de lupta pregatit sa strabata marile lumii in cautarea piratilor. Va spun cu mana pe inima, este cel mai mare amplificator integrat testat de mine in aproape doua decenii de pasiune HiFi. Dincolo de aspectul razboinic Accuphase E 800 reprezinta o declaratie de iubire pentru sunetul pur analogic. Solutia tehnica aleasa ofera un sunet perfect din toate punctele de vedere. Daca in cazul amplificatoarelor in Clasa AB distorsiunile sunt inevitabile la iesire, E 800, un amplificator  in Clasa A, va avea  la iesire un semnal care va fi o reproducere fidela a semnalului de la intrare, fara distorsiuni. Adaugati puterea herculeneasca a celor 50 wati @ 8 ohmi Clasa A (100 wati @ 4 ohmi) langa puritatea de neegalat a semnalului si aveti o privire de ansamblu asupra acestui King Kong electronic cu inima analogica.

    Design

    La exterior E 800 a primit o actualizare de design conform cerintelor secolului XXI fara a renunta complet la imaginea traditionala specifica marcii. Panoul frontal este din aluminiu anodizat gros si are o culoare aurie discreta. In mijlocul acestui bloc de aluminiu troneaza un panou negru. In interiorul acestuia gasim doua afisaje digitale cu leduri portocalii, care se misca in ritmul muzicii si indica tensiunea de putere utilizata pentru un interval de 50 dB. Deasupra lor pluteste sigla verde Accuphase, motiv de mandrie pentru fanii marcii. Panoul de control este ascuns de o trapa discreta. De aici putem selecta modul in care legam boxele, controla frecventele de bas si inalte, selecta DAC-ul intern, phono-ul de pick-up, inversa faza, schimba caracteristicile display-ului, etc. La stanga panoului frontal se afla un buton circular mare, perfect cizelat, cu care puteti selecta sursele si butonul On / Off. In dreapta panoului exista un buton geaman destinat controlarii volumului auditiei. Sub el gasim o conexiune pentru casti, un atenuator si un buton care deschide panoul de control. 
    Spatele amplificatorului este negru si ofera o gama larga de conexiuni: 5 intrari analogice RCA, un set de conexiuni RCA Pre si Out, 3 intrari analogice XLR, o iesire Pre balansata, 4 perechi de conectori pentru boxe, etc. Pot spune cu certitudine ca japonezii s-au gandit la toate variantele posibile, chiar si la cele la care un utilizator obisnuit nu s-ar gandi.

    1706080968_AccuphaseE800-unKingKongalamplificatoarelorstereo(2).jpg.03f427bc87816ef325450013c547f562.jpg

    Interiorul E 800 este o constructie mono-bloc cu ambele canale sustinute de o singura sursa de alimentare toroidala si doi condensatori uriasi avand o valoarea insumata de 120 mii microfarazi. Etapa de iesire este in clasa A, preluata de la A 48, foloseste MOS-FET dispusi in configuratie paralela push-pull pentru a reduce impedanta de iesire si pentru a obtine o capacitate mai buna de conducere a boxelor. Factorul de amortizare, garantat de Accuphase, este minimum 1000 si este mai mare cu 25% fata de modelul E 650. Puterea nominala la E 800 (specificatiile despre puterea amplificatorului la Accuphase sunt intotdeauna corecte la japonezi) este de 50W la 8 ohmi, 100W la 4 ohmi si 200W la 2 ohmi.
    E 800 foloseste formidabilul control al volumului AAVA, care elimina toate rezistentele variabile din calea semnalului. In cazul  E 800 inginerii japonezi au implementat chiar doua module AAVA pe canal. Practic volumul functioneaza ca un circuit complet echilibrat  rezistent la zgomotul RFI intern si extern. Datorita acestei solutii, Accuphase pretind un raport semnal / zgomot mult imbunatatit, garantand un minim de 104 dB. De asemenea, inginerii de la Accuphase afirma ca datorita unor imbunatatiri de natura ergonomica al controlul de volum AAVA, rezolutia si controlul volumului sunt mult mai fine si precise comparativ cu fostul model de varf E 650. 

    Auditie

    Sistemul de test a fost format din urmatoarele componente: NUC @ Audirvana @ Intona USB reclocker, Yamaha CDS3000 (folosit ca DAC), Aurender A100 (streamer), Accuphase E800, Marten Oscar Trio (boxe), Neotech DIY XLR, Vicol Audio cablu boxe.
    Muzica: Jonie Mitchell & Herbie Hancock – The Man I Love, Leonard Cohen & Herbie Hancock – The Jungle Line, Tool – The Pot, Anna Netrebko – Manon / Act 3 “Suis-je gentille ainsi?”

    The Man I Love 

    Piesa debuteaza cu sunetul pianului peste care se prelinge vibratia molateca a unui contrabas. Vocea cantaretei Joni Mitchell intra in scena si incepe sa isi spuna povestea. Intimitatea si finetea scenei este perfect creionata. Sunetul este o combinatie intre frumusetea de gheata a diamantului si caldura verde a smaraldului. Muzica este luxurianta, bogata in detalii dantelate ce se aduna intr-o imagine sonora plina de superlative. A fost unul din rarele momente in care am simtit ca muzica are gust si miros. Stiu, pare o nebunie, insa vocea cantaretei parea sa fie compusa din sunete cu miros de ambra vanilata. In timpul acesta notele pianului se asezau cuminti asemeni vinului pe fundul unui pahar lasand aromele de ciocolata, cirese amare si piper sa respire peste papilele mele gustative. E 800 a reusist incredibilul. A legat firele invizibile ale fiecarui instrument intr-o imagine complet armonizata. Am folosit in destule situatii cuvantul realism pentru a descrie sunetul unui aparat sau al unui sistem audio stereo. Cu E 800 realismul este desuet, sunetul transcende simturile, capata valente eterice, se insinuiaza adanc in sufletul ascultatorului devenind una cu fiinta lui. E 800 nu este un simplu amplificator asa cum ati crede, este un parfumier care lucreaza cu sunete. In cazul lui, rezultatul muncii nu este depozitat intr-o sticla frumos ambalata, este lasat sa pluteasca in aerul liber oferind placerea absoluta.

    Te poate interesa:

    The Jungle Line

    Exista o frumusete invizibila si fascinanta in vocea lui Leonard Cohen in timp ce recita versurile pe inregistrare, iar pianul se simte ca o extensie a vocii, nu ca un instrument independent. Sunetul este asemeni unei sfere compacte, fara fisura, din care in mod misterios se inalta o voce grava si profunda. Am ascultat acest cantec de sute ori. Din nefericire au fost putine situatiile in care am simtit cum aceasta sfera compacta de sunet se deschide. Degetele de la o mana sunt suficiente pentru a numara momentele magice in care sunetul intunecat al inregistrarii s-a transformat in scantei de foc. Vocea lui Cohen este complexa, calda, baroca, luxurianta, dincolo de duritatea inregistrarii si asa trebuie sa se auda. E 800 a reusit intr-un mod minunat sa ofere glorie si maretie versurilor interpretate dramatic de Cohen. Cuvintele recitate s-au desprins din stramtoare digitalului, au spart coconul care le imprejmuia si s-au transformat in ceva real. Pianul lui Hancock a inflorit timbral. Sunetul a devenit elastic, dinamic si s-a dezvoltat progresiv in adancime. Atacul notelor a capatat accente viscerale in pasajele in care degetele preseaza cu putere clapele pianului. Extazul a fost complet in momentul in care am simtit notele joase ale pianului asemeni unui ciocan ce loveste cu putere cutia de rezonanta. Zecile de auditii in care toata aceasta energie se pierdea dincolo de urechi au disparut ca prin farmec. E 800 este biletul meu din primul rand, garantia ca nu voi pierde nici o nota, respiratie, suspin, din interpretare. 

    The Pot

    Un amplificator bun ofera posibilitatea unei auditii cu volumul la maxim fara ca sunetul sa deranjeze. Asta am facut si eu cu E 800. Am vrut sa ma simt ca la un concert. Percutia a fost clara, adanca si bine definita, iar presiunea acustica m-a facut sa privesc ingrijorat catre peretii camerei si sa ma intreb. Oare se va crapa vopseaua? Chitara electrica a fost stralucitoare si plina de energie. Cu E 800 am putut simti fiecare strat, fiecare nota, nu un sunet compact cum primesc in cele mai multe situatii. Vocea lui Maynard a fost muscatoare, ferma, rock’n’roll, aproape palpabila. Sincer, nu ma asteptam ca un amplificator Accuphase se presteze atat de bine pe post-metal rock. Ma asteptam la un sunet placut, domolit, bun pentru ascultat rock vechi si blues electric. Nu a fost asa. E 800 a oferit toata furia electrica a unui concert de rock metalic.

    Suis-je gentille ainsi?

    Dulceata naturala, stralucirea si caldura vocii sopranei nascute in Rusia s-a revarsat in valuri peste camera. Am putut sa-i aud accentele rotunjite la finalul fiecarui cuvant, sa simt cum tonurile de baza se desfac progresiv in note pastelate ce indeamna la nostalgie. Notele inalte au fost clare si luminoase si mi-au permis sa ma bucur de puritatea neobisnuita a vocii ei angelice. Intreaga scena sonora a fost prezentata la o scara grandioasa. Vocile corului masculin au fost ferme si au oferit o culoare contrastanta tonurilor armonioase iesite din pieptul sopranei. Am fost fermecat iremediabil de muzica si m-am bucurat de fiecare secunda a acestei bucati din opera ‘Manon’ compusa de Jules Massenet. 

    Concluzie

    Accuphase E 800 este cel mai bun amplificator integrat ascultat de mine. Din multe puncte de vedere acesta poate fi comparat cu o combinatie intre un preamplificator si un amplificator de putere stereo. Sunetul este absolut. Are energia si dinamica unui amplificator de putere si finetea detaliata a unui preamplificator. Cand asculti acest amplificator intelegi cu adevarat ce inseamna sunetul analogic in intreaga lui integralitate si cat de mult poti pierde din frumusetea muzicii. 

    Pro:
    50 wati in Clasa A
    puritatea sonica a unui amplificator in Clasa A
    sunet complet, te simti ca si cum ai asculta o pereche fomata dintr-un preamplificator si un amplificator de putere
    capacitatea de a oferi un sunet pe deplin analogic

    Contra:
    pretul ( peste 15 mii euro)
    media tinde sa fie usor dulce

     

    Articol scris de Robert Flescan

    Cine sunt eu si de ce ati avea incredere in mine.
    Sunt pasionat audiofil de mai bine de 15 ani. Timp de 3 ani am lucrat ca PR-ist pentru unul din dealerii audio consacrati din Romania, JackFi (Audio Concept). In acesti ani am trecut printr-un proces de invatare complex. Am experimentat empiric sunetul audiofil testand mii de sisteme audio si am invatat de la Jack o partea din arta audiofila. Pentru ca mi-am dorit sa descopar ce se afla dincolo de marketingul producatorilor, am citit o multime de materiale legate de tehnologia audio. In ultimii ani am scris o perioada  articole pentru blog-ul unuia din dealerii audio cu o ascensiune remarcanta in ultima vreme, iar acum 2 ani am inceput sa scriu pentru HiFi Tech. Pentru mine a fi audiofil inseamna inainte de toate dragoste pentru muzica. In colectia personala de muzica am peste 1000 de cd-uri si 300 viniluri.

    • Like 1

    Recenzie utilizator

    Comentarii Recomandate



    Join the conversation

    You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

    Vizitator
    Adaugă un comentariu...

    ×   Alipit ca text avansat.   Alipește ca text simplu

      Doar 75 de zâmbete maxim sunt permise.

    ×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

    ×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

    ×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.


×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Acest site foloseste cookie-uri! Prin continuarea navigarii va exprimati acordul asupra folosirii acestora. Citeste Politică Intimitate si Termeni de Utilizare.